Jocurile Olimpice

Imane Khelif, boxera cu cromozomi specifici bărbaților, și-a câștigat lupta din semifinale și va lupta pentru aurul olimpic!

+9 Foto
Imane Khelif s-a calificat în finala turneului de box // foto: Guliver/gettyimages

Articol de Daniel Grigore  —  miercuri, 07 august 2024

Algerianca Imane Khelif, 25 de ani, sportiva a cărei participare la Jocurile Olimpice a fost puternic contestată de publicul larg, a învins-o la puncte pe thailandeza Janjaem Suwannapheng și s-a calificat astfel în finala turneului de box, categoria mijlocie mică.

Unul dintre cele mai mari scandaluri de la această ediție a Jocurilor Olimpice a avut-o în centru pe Imane Khelif, pugilistă care concurează la categoria mijlocie mică, unde limita superioară de greutate este de 66 de kilograme.

Participarea ei la JO a fost contestată pentru că suferă de o tulburare de dezvoltare sexuală, ceea ce face să aibă cromozomi de tip XY, combinație specifică bărbaților, dar și niveluri de testosteron întâlnite în mod normal doar la masculi. Particularitățile ei biologice au făcut să fie descalificată la Campionatele Mondiale de box din 2023.

Imane Khelif s-a calificat în finala turneului de box și va lupta pentru aurul olimpic

Imane a blocat criticile și a reușit să se califice în semifinalele turneului de box, asigurându-și măcar medalia de bronz. În această seară a câștigat la puncte și semifinala cu thailandeza Janjaem Suwannapheng, 5-0, și va lupta pentru aurul olimpic!

Imane a câștigat toate cele 3 reprize în viziunea tuturor celor 5 judecători, proveniți din Marea Britanie, Guatemala, Franța, Bulgaria și Canada.

Ea va boxa în finală cu câștigătoarea celeilalte semifinale, chinezoaica Liu Yang sau Chin Nien Chen, din Taiwan. Indiferent de rezultatul din ultimul act, are asigurat măcar argintul olimpic.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.