Jocurile Olimpice

Alin Firfirică, locul 11 în finala de la aruncarea discului: „Voi avea momentul acesta mult timp în minte” + Andrea Miklos n-a trecut de semifinalele probei de 400 metri

Alin Firfirică, în finala de la aruncarea discului / Sursă foto: Imago Images

Articol de Remus Dinu  —  miercuri, 07 august 2024

Aruncătorul Alin Firfirică, 28 de ani, a concurat în această seară, pe Stade de France, în finala olimpică de la aruncarea discului. Românul s-a clasat pe locul 11 având o reușită de 64,45 m, obținută chiar de la prima încercare. Insuficient însă pentru a prinde un loc între primii opt. Tot azi, Andrea Miklos a evoluat în semifinalele probei de 400 m, dar a ratat calificarea în finală, clasându-se pe locul 5, cu un timp de 50,78.

Alin Firfirică, aflat la cea de-a doua prezență olimpică din carieră, după Tokyo, a încheiat pe locul 11 ultimul act de la aruncarea discului, probă desfășurată în fața unui stadion arhiplin. Românul a stabilit cea mai bună aruncare a sa încă de la prima încercare, una care a măsurat 64,45 metri. Cea de-a doua s-a oprit la 63,00 m., în timp ce ultima a măsurat 62,84 m, insuficient pentru calificare.

Alin Firfirică, după finala încheiată pe locul 11: „Sunt mulțumit cu ceea ce am reușit aici”

Sportivul legitimat la CSA Steaua s-a declarat satisfăcut cu rezultatul reușit la Paris, vorbind la scurt timp după finală despe senzațiile experimentate în timpul concursului și concluziile cu care rămâne după prezența la Jocurile Olimpice:

„A fost o finală grea. Am vorbit cu antrenorul și acesta a fost țelul, ca de la prima încercare să reușim să depășim bariera celor 63 de metri. Începutul a fost foarte bun, cu o aruncare de 64,45 metri.

Acea aruncare mi-a dat foarte multă încredere pentru următoarele, dar, din păcate, acesta este sportul. Oricât de mult mi-am dorit să reușesc să arunc 66 pentru a putea intra între primii opt, nu am reușit de data aceasta. Dar sunt mulțumit cu ceea ce am reușit aici.

Adversarii sunt foarte puternici, mă așteptam ca, pentru a intra în primii opt, să ai nevoie de 66 de metri. Eram conștient de lucrul acesta”, a afirmat românul, acesta recunoscând că n-a mai evoluat niciodată într-o asemenea atmosferă.

Alin Firfirică, în finala de la aruncarea discului / Sursă foto: Imago Images

„Voi avea momentul acesta mult timp în mintea mea”

„N-am mai evoluat cu atâția oameni în tribune, chiar a fost ceva spectaculos pentru mine, voi avea momentul acesta mult timp în mintea mea.

Sunt mulțumit. Dacă v-ați uitat pe ranking, eu eram cotat al 17-lea, dacă nu mă înșel. Dar am intrat în finală, am reușit să ajung pe locul 11 și sunt mulțumit.

România este alături de țări care au cei mai buni aruncători pe plan mondial. Competiția aceasta o să mă ajute pentru participarea la Campionatul Mondial de la Tokyo de anul următor. Sunt sănătos, iar asta cel mai important lucru”.

Cum își liniștește „gândurile negre”

Aruncătorul de disc a vorbit și despre trăirile avute în timpul competiției. Cum reușește să-și liniștească gândurile înaintea aruncărilor?

„Cea mai grea așteptare este atunci când intri în concurs și-ți aștepți rândul de la o aruncare la cealaltă. Atunci trebuie să faci față tuturor gândurilor negre și să-ți aștepți rândul cuminte.

Încerc să mă liniștesc, îmi repet întruna că este munca mea și că mai am lucruri de dovedit. Pur și simplu mă calmez până îmi vine rândul, iar acolo, când intru în cerc, nu trebuie să mă mai gândesc la absolut nimic, doar să mă învârt și să lansez discul cât mai departe”.

Los Angeles? Cu siguranță! Sunt tânăr, fac o probă longevivă, de ce nu? Îmi doresc să reprezint din nou România acolo și să ajung la a treia participare la Jocurile Olimpcie. Clasarea între primii opt ar fi obiectivul pe care mi l-am propus pentru Los Angeles.

- Alin Firfirică

Anul acesta, cel mai bun rezultat al lui Alin a fost 66,07 m, bifat în martie, într-un concurs la Leiria (Portugalia). În carieră are personal best de 67,32 m (din septembrie 2019).

Andrea Miklos a luat startul în cea de-a doua semifinală a probei de 400 m, clasându-se pe locul al cincilea în seria sa, cu un timp de 50,78.

Andrea a pornit de pe ultimul culoar, pierzând contactul cu primele clasate în prima treime a cursei. A recuperat pe final și a aspirat la poziția a treia, dar a trecut linia de finiș a cincea, cronometrată cu 50,78 secunde.

Sportiva în vârstă de 24 de ani n-a avut un timp suficient pentru a prinde finala, în care avansau primele două clasate din fiecare semifinală (trei în total), plus restul celor mai rapide rezultate până la 8. La general, Miklos s-a clasat pe locul al 15-lea.

În serii, românca trecuse linia de sosire a treia, în 50,54 s, timp prin care și-a îmbunătățit rezultatul de vârf al carierei în proba sa, care era de 50,67 s, reușit sezonul trecut, într-un concurs disputat la Chorzow, în Polonia.

Cu sentimente amestecate și câteva lacrimi în colțul ochilor stăpânite cu mult control de sine, Andrea Miklos și-a radiografiat cursa și rezultatul reușit la Paris:

„Știam că o să fie foarte greu, dar nu pot să fiu decât mulțumită că am alergat în această semifinală. Bineînțeles, speram la mai mult, însă atât a fost să fie pentru astăzi. Poate am alergat destul de slăbuț pe primii 300 de metri, iar ultima sută trece destul de repede.

Bineînțeles, mi-aș fi dorit finală, dar va fi la Los Angeles. Sincer, ritmul nici n-a fost atât de tare. Dacă mă întrebați, ar fi fost acceptabil să vin pe locul 3 în serie, însă atât a fost să fie pe ziua de azi. (...) Suntem foarte apropiate, orice zecime sau sutime contează.

A fost prima mea participare la Jocurile Olimpice la individual, cred că am avut emoții mai mari decât la orice alt concurs, Europene sau Mondiale, fiindcă e competiția supremă, toți ne dorim să performăm cât mai bine”, a punctat Andrea.

Andrea Miklos privind spre tabelă după seriile la 400m la JO 2024 Foto: Imago

Este o experiență unică să concurez cu 70-80.000 de oameni în tribune. Nu trăiești asta în fiecare zi, dar în același timp acest lucru te poate și bruia dacă nu ești concentrat pe ce ai de făcut. Am încercat să mă concentrez și să nu mă exteriorizez.

- Andrea Miklos

Anul acesta, ea a mai alergat 50,71 s în iunie, la Campionatele Europene de la Roma, 50,76 s în mai, la Ostrava, și 50,99 s tot în iunie, la Bydgoszcz.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.