Și Federația Română de Gimnastică, și Camelia Voinea, mama Sabrinei, au depus memorii la TAS în urma finalei probei de gimnastică artistică la sol de la Jocurile Olimpice. Un avocat de drept sportiv, președintele Asociației Române de Arbitraj Sportiv, a explicat că cel târziu în această seară ar trebui să vină decizia judecătorilor.
Luni, Sabrina Maneca-Voinea a fost la un pas să devină medaliată olimpică la gimnastică artistică, proba la sol.
Precum Ana Maria Bărbosu, Sabrina a ratat cu puțin podiumul, ambele având un punctaj de 13.700, sub medaliata cu bronz, americanca Jordan Chiles (13.766). Două aspecte au scandalizat publicul și oficialii români deopotrivă:
- Punctajul lui Chiles a pus-o inițial pe locul 4, dar arbitrii au acceptat contestația pe care ea o făcuse și i-au mărit nota la dificultate de la 5.800 la 5.900. Modificarea a făcut ca podiumul să se schimbe, iar Jordan să ia bronzul în detrimentul Anei Maria Bărbosu.
- Sabrina Maneca-Voinea a fost penalizată cu 0,1. Ea, mama ei, chiar și Nadia Comăneci susțin că penalizarea a fost nedreaptă, întrucât gimnasta n-ar fi ieșit în afara covorului. Pe deasupra, arbitrii au respins contestația făcută de tabăra Sabrinei, care considera că aceasta ar trebui să primească un punctaj mai mare pentru dificultatea numărului.
Când ar trebui să vină verdictul TAS în cazul Sabrinei Voinea
Și Federația Română de Gimnastică, și Camelia Voinea, mama Sabrinei, au depus memorii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în urma celor întâmplate în finală. Cu ocazia Jocurilor Olimpice a fost înființată o divizie care judecă astfel de cazuri în regim de urgență, astfel că verdictul ar trebui să vină curând. Potrivit avocatului de drept sportiv Sabin Gherdan, cel târziu în această seară!
„Sunt șanse ca rezultatul să fie modificat în urma contestației care inițial a fost respinsă și acum este atacată în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv, divizia ad-hoc care se află la Paris.
Toate aceste hotărâri sunt publice pe site-ul TAS, iar din cele opt care au fost deja soluționate, în momentul de față una singură a fost admisă. În teorie, sunt șanse să fie modificat clasamentul, iar sportiva noastră să primească medalia respectivă.
Procedura este una foarte rapidă. Conform regulilor arbitrale ale TAS, divizia ad-hoc, o soluție ar trebui pronunțată în 24 de ore de la momentul în care s-a înregistrat cererea.
Practic, până la finalul acestei zile ar trebui să avem o soluție. (...) Mă aștept ca în această seară să avem o decizie, dispozitivul hotărârii, nu motivarea. Ulterior, să ne dăm seama ce s-a întâmplat.
Există și un caz excepțional în care Curtea și arbitrii desemnați să judece acest caz consideră că e nevoie de mai multe informații. În acest caz, pot să amâne încă un timp scurt soluționarea cauzei”, a afirmat Sabin Gherdan la Euronews.
„Reprezentanții SUA vor face o intervenție și își vor aduce argumentele în proces”
Gherdan, președintele Asociației Române de Arbitraj Sportiv, este convins că SUA a fost sau va fi reprezentată în proces:
„Cu siguranță, vor face o intervenție. Părțile unui litigiu sunt formate din reclamant, care sunt sportivele noastre, pârât, care este Federația Internațională de Gimnastică (FIG), iar orice persoană care deține un interes poate să facă o intervenție în cadrul acestei proceduri și să-și exprime poziția.
Sunt ferm convins că reprezentanții SUA vor face o intervenție și își vor aduce argumentele în cadrul procesual”.
{{text}}