USADA, agenția antidoping din Statele Unite, a lăsat sportivii să concureze, chiar dacă au fost descoperiți dopați, motivând că astfel avea „agenți sub acoperire” în sport. WADA, agenția mondială antidoping, spune că practica încalcă regulile, în timp ce americanii spun că e doar o perdea de fum menită să acopere dopingul chinezilor.
Totul vine în contextul în care între SUA și China a izbucnit un război total la Jocurile Olimpice în ceea ce privește dopajul. Mai multe voci importante de peste Oceanul Atlantic i-au acuzat pe estici că au dezvoltat o cultură a dopingului și că asta ar fi explicația pentru rezultatele incredibile pe care sportivii chinezi le obțin la Paris.
În primăvară, WADA a exonerat 23 de înotători chinezi, iar unii dintre ei au participat la Jocurile Olimpice, inclusiv în proba de 4x100 metri mixt, acolo unde China a oprit dominația de 64 de ani a americanilor. Michael Phelps a ieșit foarte virulent împotriva forului internațional: „WADA nu mai poate fi crezută!”, în discuție s-au băgat chiar și congresmeni americani, dar acum WADA ripostează și îi acuză pe americani că ar fi făcut lucruri complet ilicite.
WADA, raport devastator: „Americanii au lăsat sportivi de elită să ia EPO și să se pensioneze fără probleme”
Contraatacul a venit miercuri.
După ce Reuters a publicat inițial informații, WADA a acuzat USADA că „îndoaie” regulile atunci când are nevoie, în favoarea sportivilor americani. Conform forului internațional, USADA a încălcat codul antidoping de un deceniu (!), lăsând mai mulți atleți să concureze, deși au fost prinși dopați!
„Într-un caz, un sportiv de elită, care a concurat în calificările olimpice și la evenimente internaționale din Statele Unite, a recunoscut că a luat steroizi și EPO, dar i s-a permis să continue să concureze până la pensionare”, a spus WADA.
„Cazul nu a fost niciodată publicat, rezultatele nu au fost niciodată șterse din anale, premiile nu au fost returnate și nicio suspendare nu a fost executată. Atletului i s-a permis să se alinieze împotriva concurenților săi neștiutori, ca și cum nu ar fi trișat niciodată”.
WADA acuză USADA de „ipocrizie” și spune că e „ironic” că forul american este îngrijorat de ceea ce fac alte agenții antidoping din lume, în speță cea chineză.
Pan Zhanle, unul dintre cei mai în formă înotători din istorie, a fost contestat puternic la Paris, foto: Guliver/gettyimagesUnii indivizi din SUA încearcă să marcheze puncte politice atacând sportivi chinezi. Creează neîncredere în sistemul antidoping global
- James Fitzgerald, șeful relațiilor cu presa în WADA
USADA neagă vehement: „Am făcut lucrurile împreună cu WADA”
Întrebată despre caz, USADA spune că WADA a știut tot timpul despre situație și că cele două foruri chiar ar fi lucrat împreună în aceste cazuri! Mai mult, această cooperare ar fi ajutat investigații FBI, în cazuri de trafic de droguri.
„Este trist să vedem încercările disperate și periculoase ale liderilor WADA de a-i defăima pe alții, inclusiv pe informatori, în loc să răspundă la întrebările de bază despre motivul pentru care au permis Chinei să acopere 23 de teste pozitive pentru TMZ și două teste pozitive pentru metandienonă”, a spus Travis Tygart, șeful USADA, referindu-se la substanțele interzise găsite la înotătorii chinezi.
Travis Tygart, șeful USADATravis Tygart, șeful USADA, este omul care l-a detronat pe americanul Lance Armstrong, septuplu campion de Turul Franței, după ce l-a urmărit fără milă timp de luni întregi și a demonstrat în 2012 că a construit cel mai sofisticat sistem de dopaj din lume!
94 de medaliiare, momentan, SUA la Jocurile Olimpice de la Paris, în timp ce China are 65. 27-25 este scorul la medalii de aur
Cum stau testele? Chinezii sunt supracontrolați
Rivalitatea dintre SUA și China a crescut presiunea asupra oficialilor antidoping până într-atât încât echipa chineză de natație deplasată la Paris a ajuns să fie testată mult mai mult decât restul.
Astfel, BBC scrie că, începând cu ianuarie, fiecare dintre cei 31 de membri ai echipei Chinei a fost testat, în medie, de 21 de ori de către diverse organizații antidoping, potrivit World Aquatics, care supraveghează sporturile nautice.
În comparație, cei 41 de înotători din Australia au fost testați în medie de patru ori, iar cei 46 de înotători din SUA, în medie de șase ori.
Fluxul de teste a declanșat un alt set de acuzații. Ziarul chinez de stat Global Times acuză puterile occidentale de „abuz de teste antidopaj pentru a perturba echipa de înot chineză”.
Înotătorul chinez Qin Haiyang, care deține recordul mondial la 200 m bras masculin, a declarat că acest val de teste „demonstrează că echipele europene și americane se simt amenințate de performanțele echipei chineze din ultimii ani”. „Aceste trucuri urmăresc să ne perturbe ritmul de pregătire și să ne distrugă apărarea psihologică. Dar nu ne este frică”, a completat el pe platforma chineză de socializare Weibo.
{{text}}