Opinii

S-a retras Camelia Voinea!

Editorial Daniel Grigore

Articol de Daniel Grigore  —  joi, 08 august 2024

De luni, Camelia Voinea a retras-o și a reintegrat-o pe Sabrina din / în circuitul gimnasticii.

De altfel, tot ce s-a întâmplat în ultimele zile a părut să fie mai mult despre mama sportivei care a reprezentat România la Paris, decât despre gimnasta în vârstă de 17 ani.

Scenele de miercuri de la aeroport, la revenirea în țară a unei părți din delegația României, au fost elocvente. Cap-coadă, Camelia Voinea a fost în prim-plan, o anomalie la care presa a contribuit din plin.

Primele întrebări i-au fost adresate fostei gimnaste. „Se și vede pe fețele noastre că nu ne-am revenit”, le-a spus Camelia Voinea reporterilor. În brațe purta un buchet de flori adresat, cel mai probabil, Sabrinei. Abia apoi, timid, s-a auzit un „Sabrina, tu cum ești?”. În paralel, mama acapara alt grup de reporteri.

Trebuie menționat din start: consider că ceea ce s-a întâmplat luni nu a fost normal. Nu penalizarea în sine o consider greșită, în privința asta rămâne să ne lămurim, ci ideea de a sancționa un sportiv fără să ai un fundament solid și fără ca motivul din spatele penalizării să le fie limpede tuturor părților implicate.

Revolta Cameliei și a Sabrinei Voinea este justificată, protestul formal la fel, dar ce a învăluit aparițiile publice ale celor două nu intră în sfera normalității.

„Eu te-am făcut, eu te retrag!”

Luni seara, la câteva ore după finala la sol, „mama Sabrinei Voinea a luat o decizie-șoc”, după cum bine a titrat GSP.ro, din moment ce hotărârea părea să-i aparțină exclusiv părintelui, nu sportivei care în urmă cu câteva zile impresiona prin eleganța și îndemânarea ei la sol. „Noi, astăzi, aici am întrerupt gimnastica”, a scris Camelia Voinea pe rețelele sociale.

Deși cele întâmplate luni au afectat-o, retragerea nu s-a numărat printre opțiunile Sabrinei. Miercuri, la aeroport, a spus răspicat că „nu-mi doresc să mă las de gimnastică” și a sugerat că cel mai mare obstacol în calea continuității ei îl reprezintă chiar cea care i-a dat viață: „Vreau să îi explic și mamei să continuăm gimnastica”.

Mesajul Sabrinei pare să fi străpuns parțial carcasa mamei. „Voi ieși cu decizia pe care o vom lua și eu și Sabrina. Sabrina este clar că își dorește să continue. Mă mai gândesc”, a transmis Camelia Voinea în aceeași seară. Dacă ar fi să adaptăm o vorbă traumatizantă din popor, ea a făcut-o, ea o retrage?!

Sabrina Maneca-Voinea alături de Camelia Voinea, mama și antrenoarea ei // foto: Imago Images

Dar mamă?

Interacțiunea dintre reporteri și Camelia Voinea a produs un alt moment care sugerează existența unei dependențe peste limitele firescului.

Întrebată dacă ia în calcul să-și ducă fiica la psiholog, a răspuns că „cel mai bun psiholog ea consideră că sunt eu”.

Psihologă, antrenoare, manageră, impresară, strateg. Uneori, de tot ce au nevoie copiii pentru a înflori este să le fii doar părinte.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.