Jocurile Olimpice

Câți bani le dă Guvernul gimnastelor Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu, deși nu au prins podiumul olimpic

Ana Bărbosu în finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)

Articol de Daniel Grigore  —  joi, 08 august 2024

Ana Maria Bărbosu (18 ani) și Sabrina Maneca-Voinea (17) au încheiat proba de gimnastică la sol pe locurile 4, respectiv 5, ratând in extremis podiumul olimpic după o finală cu multe controverse. Premierul Marcel Ciolacu susține că cele două vor fi recompensate, inclusiv financiar, „ca niște medaliate olimpice”. Ce înseamnă asta?

Luni, Ana Maria Bărbosu a ocupat pentru 30 de secunde o poziție pe podiumul olimpic, cu o notă egală Sabrinei Maneca-Voinea. Punctajele inițiale ale tuturor participantelor o clasau pe locul 3, apoi arbitrii au aprobat o contestație a americancei Jordan Chiles, mărindu-i acesteia scorul suficient cât să treacă peste cele două românce și să obțină medalia de bronz.

Publicul, român și nu doar, a fost scandalizat de felul în care Ana Maria Bărbosu a fost „deposedată” de medalie, dar și de controversele care au învăluit exercițiul Sabrinei, penalizată pentru o presupusă pășire în afara covorului, pe care tabăra gimnastei o contestă puternic.

Câți bani le dă Guvernul gimnastelor Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu, deși nu au prins podiumul olimpic

Inclusiv oficialii statului au luat măsuri. Printre ei, premierul Marcel Ciolacu, care le-a oferit asigurări celor două gimnaste că „statul român vă va trata, inclusiv în ceea ce privește premiile, ca pe niște medaliate olimpice”.

Cum se traduce promisiunea lui Marcel Ciolacu? Ei bine, fiecare român medaliat olimpic cu aur primește din partea statului 140.000 de euro. Medaliaților cu argint le revin 100.000 de euro, celor cu bronz câte 60.000.

Astfel, Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea ar urma să încaseze câte 60.000 de euro, deși nu au prins, oficial, podiumul olimpic. Sabrina păstrează speranța că Tribunalul de Arbitraj Sportiv îi va da dreptate la memoriul depus de mama ei, că exercițiul va fi reanalizat și urcată retroactiv pe podium.

Până acum, România a obținut 3 medalii de aur, 4 de argint și una de bronz, cea mai recentă miercuri seara, când Mihaela Cambei a cucerit argintul în finala la haltere, categoria 49 de kilograme.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.