Jocurile Olimpice

„Am terminat unele curse fără să-mi mai simt o parte din corp” » Cum se luptă două atlete-surori cu scleroza multiplă

+7 Foto
Lina și Laviai Nielsen cu steagul Marii Britanii Foto: Imago Images

Articol de Oana Dușmănescu  —  joi, 08 august 2024

Laviai Nielsen (Marea Britanie) a câștigat medalia de bronz la Paris, cu ștafeta 4x400 m a țării sale. Sora ei geamănă, Lina, și ea prezentă la Jocurile Olimpice, a plecat acasă fără trofee. Amândouă însă se luptă cu o maladie nemiloasă - scleroza multiplă.

+7 Foto
Laviai Nielsen la JO de la Paris 2024 Foto: Imago Images

În vârstă de 28 de ani, Laviai, nu a dezvăluit decât târziu, în 2022, că suferă de această boală.

Fusese diagnosticată cu scleroză multiplă în 2021, dar sora ei geamănă, Lina, primise aceeași sentință din partea medicilor mult mai devreme, în 2013, când avea doar 17 ani, deși prezenta simptome încă de la 13.

Laviai Nielsen a bănuit mereu că e foarte posibil ca și ea să sufere de aceeași maladie și, deși a amânat controalele specifice, până la urmă suspiciunile s-au confirmat și în cazul ei.

Chiar înainte de JO de la Tokyo, ea a început să observe unele lucruri ciudate.

„Încheiam unele curse cu o senzație de amorțeală pe o parte a corpului. Se întâmpla când mi-era foarte cald sau când mă simțeam cuprinsă de adrenalină”, a povestit sportiva.

Scleroza multiplă este o maladie cronică, în care sistemul imunitar atacă nervii și creierul. Inițial, Laviai Nielsen a fost devastată de veste.

La început, sora sa, Lina, i-a ascuns boala sa surorii ei gemene, îngrozită de eventualitatea în care boala ar fi fost genetică.

Laviai și Lina Nielsen nu vor să se gândească la faptul că, într-o bună zi, boala lor le-ar putea incapacita

Cele două surori, cu mamă egipteano-sudaneză și tată danez, vorbesc acum deschis despre lupta lor cu scleroza multiplă.

„Chiar dacă e un obstacol în viața voastră, puteți merge mai departe cu optimism”, spun cele două tinere.

Totuși, Laviai și Lina au dezvăluit că au decis să nu ia medicamente pentru maladia de care suferă, pentru că nu sunt sigure de efectele secundare ale acestora. În schimb, urmează diete cu reguli stricte, de la care nu se abat niciodată.

Laviai a absolvit, în 2018, facultatea de geografie din cadrul Queen Mary University, iar Lina a studiat chimia, la aceeași școală superioară.

Amândouă au fost voluntare la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 și recunosc că atunci au decis că atletismul e pasiunea lor supremă, pe care vor s-o transforme în carieră.

Laviai și Lina Nielsen au semnat și un contract ca top-modele. „Nu e foarte greu să fii manechin, mai greu e să alergi 400 de metri în mai puțin de un minut”, spunea Laviai Nielsen.

Laviai a cunoscut succesul la Paris, urcând pe treapta a treia a podiumului cu ștafeta Marii Britaniei, dar sora ei, Lina, a căzut în timpul semifinalelor de la 400 m garduri, după ce s-a împiedicat. S-a ridicat totuși și a terminat cursa.

„Mă lupt în fiecare zi pentru cariera mea pe pistă. Din cauza bolii mele, am fost nevoită să reînvăț să merg, M-am împiedicat și regret din tot sufletul, îmi doream să ajung în finală”, a spus Lina Nielsen.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.