Sporturi   •   Jocurile Olimpice   •   GIMNASTICĂ RITMICĂ

Annaliese Drăgan, debut de neuitat la Jocurile Olimpice, la gimnastică ritmică » Notele primite în cele patru rotații: „N-am mai simțit așa ceva”

+25 Foto
Annaliese Drăgan, în calificările de la gimnastică ritmică, în Arena Porte de La Chapelle din Paris / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Articol de Raed Krishan (foto), Remus Dinu   —  joi, 08 august 2024

România a fost reprezentată în calificările de la gimnastică ritmică, la individual compus, de o singură gimnastă, Annaliese Drăgan. Tânăra de 18 ani a luat startul în concurs în jurul orei 11:30 în Arena Porte de La Chapelle din Paris, în fața a 8.000 de spectatori, sesiune pe care a continuat- o după-amiaza. Punctajul obținut în cele patru rotații, 114,850, a fost insuficient pentru accederea în ultimul act, ea clasându-se pe locul 21.

Annaliese Drăgan s-a născut în California, pentru ca la 13 ani să se mute în România, țara natală a părinților săi. „Am venit pentru că vreau să ajung cât mai departe se poate în gimnastica ritmică. Visul meu e să particip la Jocurile Olimpice”, spunea ea în urmă cu mai mulți ani.

Annaliese Drăgan a debutat la Jocurile Olimpice: cum s-a descurcat la primele două rotații

Proiecțiile tinerei s-au adeverit, iar la Paris a debutat în întrecerea sportivă supremă. Cum s-a descurcat ea?


În prima rotație, Annaliese Drăgan a deschis concursul evoluând la cerc și reușind un punctaj de 27,200. O ezitare avută pe finalul exercițiului avea să o coste în nota acordată de arbitri, românca fiind penalizată cu 70 de sutimi.

După mai bine de două ore de așteptare, sesiunea de calificări având un sistem complex, ce oferă gimnastelor suficient timp de odihnă între cele patru obiecte (cerc, minge, măciuci și panglică), sportiva a revenit pe covor zâmbitoare, cu mai multă încredere și cu tracul debutului lăsat în urmă.

A urmat a doua rotație, exercițiul la minge, executat cu grație pe ritmurile „Je me souviens”, capodopera Larei Fabian. Sportiva însoțită în sala de competiție de Ana Luiza Filiorianu a fost notată cu 30,550, primind un 7,600 la execuție.

La finalul celor două rotații, Annaliese ocupa locul 22/24 în ierarhia generală, cu un punctaj total de 57,750. După o pauză de o oră, concursul urma să reînceapă cu ultima secțiune a calificărilor, în care adolescenta a concurat în exercițiile de la măciuci și panglică.


+25 Foto
Annaliese Drăgan, în calificările de la gimnastică ritmică, în Arena Porte de La Chapelle din Paris / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Annaliese Drăgan, notă bună la cel de-al treilea obiect

La ora locală 16:15, Annaliese Drăgan a revenit în scenă pentru cea de-a treia rotație, la măciuci. Într-un alt costum față de apariția anterioară, decorat cu paiete și strasuri fosforescente, românca a avut un exercițiu aplaudat la scenă deschisă de miile de spectatori din Arena Porte de La Chapelle, poate cel mai bun al zilei pentru ea - venind a zecea la general.

Punctajul obținut? 31,650 (16,400 la dificultate, 7,650 la execuție, 7,600 la componenta artistică). Nota de la măciuci a propulsat-o pe Annaliese, inițial, până pe locul 12 la general, cu 89,400 (primele 10 se califică în finală), ea coborând ulterior în ierarhie.

+25 Foto
Annaliese Drăgan, în calificările de la gimnastică ritmică, în Arena Porte de La Chapelle din Paris / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Ezitare la panglică

Annaliese și-a încheiat sesiunea cu exercițiul la panglică, la începutul căruia a întâmpinat o ezitare ce avea să o coste la notă. Punctajul la ultimul obiect: 25,450. A ajuns la un total de 114,850, insuficient pentru a pătrunde în ultimul act, în care avansau primele 10 clasate.

La scurt timp după ultima sa reprezentație, încheiată cu exercițiul de la panglică, Annaliese Drăgan și-a făcut apariția zâmbitoare la zona mixtă. Adolescenta și-a caracterizat evoluțiile de astăzi și a descris cum s-a simțit în fața unui public atât de numeros.

„A fost foarte stresant și obositor, dar m-am simțit bine și chiar m-am bucurat foarte tare de experiență. A fost unică, n-am mai simțit așa ceva.

Au fost momente și momente, așa se întâmplă, fiecare concurs diferă. La prima rotație am spart gheața, să spun așa, la a doua și a treia m-am simțit foarte bine, mai ales la măciuci. La panglică cred că s-a adunat oboseala, dar tot m-am bucurat de experiență și am învățat din ea.

(...) Îmi plac toate cele patru obiecte, dar, într-adevăr, măciucile îmi plac foarte mult. Este un exercițiu repetat de anul trecut, m-am simțit mai sigură pe mine”.

Annaliese Drăgan, după sesiunea de calificări / FOTO: Remus Dinu (GSP)

„Aici a fost un punct de plecare”

Gimnastica ritmică, probabil cel mai elegant sport de la Jocurile Olimpice, n-a făcut notă discordantă de celelalte discipline, a generat un interes semnificativ încă din prima zi de concurs, unul care a marcat și debutul sportivei noastre. Cum a perceput ea atmosfera din arenă?

„Am mai concurat într-o atmosferă asemănătoare la Mondialele de calificare, publicul a fost similar, doar că sentimentul a fost unic aici, fiind vorba de o experiența de Olimpiadă. Aici a fost un punct de plecare, vom vedea ce rezervă viitorul și ce va fi la Los Angeles”, a mărturisit Annaliese.

Ultima ediție de Jocuri Olimpice la care România a avut o reprezentantă la gimnastică ritmică a fost în 2016, când Ana Luiza Filiorianu a ocupat locul 22 în concursul individual.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.