Jocurile Olimpice

Stupoare la Jocurile Olimpice! A fost descalificată înaintea finalei pentru AUR » Motivul e incredibil: și-a anunțat retragerea după decizia oficialilor

Vinesh Phogat / Foto: Imago

Articol de Tudor Belivacă  —  vineri, 09 august 2024

Vinesh Phogat (29 de ani), sportivă din India care a participat în concursul olimpic de lupte la categoria 50 kg, s-a retras din activitate după ce a fost descalificată din cauză că nu a trecut peste proba cântarului înaintea finalei în care urma să evolueze.

Sportiva care concura de obicei la categoria de 53 de kilograme a fost nevoită să participe la categoria de 50 de kilograme, după ce o altă sportivă a fost preferată de federația indiană la 53 de kilograme.

Vinesh Phogat a fost descalificată din finala Jocurilor Olimpice, după ce nu a trecut cântarul. Sportiva era cu 100 de grame peste limita admisă. Imediat, indianca a înaintat o cerere pentru a primi medalia de argint la comun cu sportiva care i-a luat locul în finală, Guzman Lopez, conform presei din India.

Conform informațiilor furnizate de medicii indieni, sportiva nu a mâncat aproape deloc, a petrecut mult timp în saună și și-a tăiat părul pentru a fi în limita de kilograme.

Oficialii vor judeca astăzi contestația formulată de Phogat, o decizie urmând a fi luată până la prânz.

Mesajul lui Vinesh Phogat: „Curajul meu este distrus”

Vinesh și-a anunțat retragerea pe rețelele de socializare după ce a fost descalificată la Jocurile Olimpice.

Vinesh Phogat / Foto: Imago

„Curajul meu este distrus, nu mai am putere. La revedere lupte, 2001-2024”, a transmis sportiva pe X (fosta Twitter).

Putea deveni prima sportivă cu medalia de aur pentru India

Vinesh Phogat era calificată în finala Jocurilor Olimpice și avea șansă de a deveni prima sportivă din India medaliată cu aur la Jocurile Olimpice și urma să se dueleze cu americanca Sarah Hildebrandt. Guzman Lopez, luptătoare din Cuba, i-a luat locul în finala sportivei din India. Hildebrandt s-a impus cu 3-0 în finală și și-a adjudecat medalia de aur.

Vinesh Phogat a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, iar la această ediție a reușit să treacă de medaliata cu aur la categoria 53 de kilograme, Yui Susaki.

Vinesh Phogat este o activistă recunoscută

Sportiva din India s-a implicat în demiterea lui Brij Bhushan Sharan Singh, președintele Federației Indiene de lupte și politician indian. Acesta era acuzat de abuz sexual, inclusiv de Vinesh. Luptătoarea a acuzat că a fost agresată emoțional și psihologic de președintele Federației, după Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Vinesh Phogat a fost prezentă la protestele din India care cereau demiterea lui Singh și conform celor de la CNN aceasta a dormit pe străzile din New Delhi în timpul manifestației. Protestul condus de luptătoarea din India a avut succes întrucât Singh a fost arestat.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.