Jocurile Olimpice

Reacții din lumea canoei după ce Cătălin Chirilă a ratat prezența în finala A: „Vântul poate influența foarte mult, a fost cu adevărat un ghinion”

+16 Foto
Cătălin Chirilă, locul 1 în finala B la canoe-1 1000 de metri. Foto: Raed Krishan

Articol de Raed Krishan (foto), Luminița Paul  —  vineri, 09 august 2024

Canoistul Cătălin Chirilă (26 de ani) s-a clasat în final pe locul 9 în proba de canoe-1 1.000m, nereușind să-și asigure bilet pentru finala A. Iosif Chirilă și Ciprian Popa, foști canoiști medaliați mondiali și europeni, au explicat pentru GSP cât de mult pot influența condițiile meteo deznodământul unei curse.

Cătălin Chirilă a încheiat concursul olimpic de la Vaires-sur-Marne pe locul al 9-lea, după ce a câștigat finala B a probei de C-1 1.000 m în care pornea drept unul dintre favoriții la medalii.

Campion european al probei anul acesta, la Szeged, conservându-și titlul cucerit în 2002 la Munchen, și campion mondial în 2022 la Dartmouth, sportivul în vârstă de 26 de ani nu a reușit calificarea în finala A, cea în care s-au împărțit medaliile. S-a clasat pe locul al cincilea în prima semifinală, doar primii 4 având acces în cursa cea mai importantă.

Iosif Chirilă: „A plecat foarte rău”

„Nu știu exact ce s-a întâmplat pe ultima parte, dar eu zic că a plecat foarte rău. Față de serii, aici a fost și vântul, care pe el îl cam deranjează, merge mult mai bine pe vânt din față, acum a fost deranjat la lovitură”, a declarat pentru GSP fostul canoist Iosif Chirilă (41 de ani).

El are trei titluri mondiale în palmares în canoea de 4 și un argint în cea de 2-500 m în 2007, alături de Andrei Cuculici. Este însă rodat și în proba de C-1, fiind vicecampion european în 2011 și reprezentantul României la C-1 1.000m la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.

+30 Foto
Cătălin Chirilă după cursă FOTO Raed Krishan

Ciprian Popa: „Fiind vânt lateral, automat dezavantajează foarte mult”

„Au fost valuri, vânt. Chiar azi dimineață vorbeam cu cineva și spunea că are timpul acesta, cel mai bun olimpic, că sigur o să ia aur, și i-am spus că nu poți compara seriile cu finala și condițiile meteo, vântul, care pot influența foarte mult. E o altfel de cursă”, a spus pentru GSP și Ciprian Popa (44 de ani), cel care la Jocurile Olimpice de la Bejing 2008 a pierdut împreună cu Nicolae Flocea bronzul la canoe-2 1.000 m pentru numai 9 sutimi de secundă.

„Din punctul de vedere fizic și psihic, sunt convins că era foarte bine pregătit... În concluzie, pot spune că a fost cu adevărat un ghinion. Fiind vânt lateral, dacă era de dreapta, el fiind stângaci, atunci clar, automat dezavantajează foarte mult. Din câte știu, brazilianul Quieroz este dreptaci, germanul, Brendel, și el e dreptaci”, a detaliat el.

+16 Foto
Cătălin Chirilă, locul 1 în finala B la canoe-1 1000 de metri. Foto: Raed Krishan

„Totuși, nu mă așteptam, este un șoc. Abia așteptam să văd finala. Îmi pare rău pentru munca lui, sunt convins că este dezamăgit, va sta apoi să se gândească, dar eu sper că va continua și își va lua revanșa”, a încheiat Popa, dublu medaliat cu argint și bronz la Campionatele Mondiale.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.