Liga 1

Cluburile din Superligă vor să schimbe regula 5+6 » Cele 3 formații care pot da lovitura

FCSB și Farul, două dintre echipele care mizează pe jucători români // FOTO: Cristi Preda (GSP)

Articol de Sergiu Alexandru  —  sâmbătă, 10 august 2024

Noul sezon din Superliga a adus o nouă regulă: cluburile ale căror academii sunt în primele 20 în topul FRF trebuie să folosească cel puțin 5 jucători români pe întreaga durată a meciului, pentru ca la finalul sezonului să primească un bonus. După primele etape, doar câteva echipe au rămas în cursa pentru bonus.

Răzvan Burleanu anunța în iarnă că FRF a adoptat o nouă regulă pentru a determina cluburile să folosească mai mulți jucători români: „Ce mai remarcăm în ceea ce privește Liga 1 este că numărul mare de minute jucate de fotbaliștii străini crește de la un an la celălalt.

Regula 5+6 se aplică începând cu sezonul 2024/2025. Presupune ca pe durata unui joc să avem cel puțin 5 jucători formați la nivel național. Din stagiunea 2025/2026, numărul lor va crește la 6. Plățile de solidaritate se acordă tuturor cluburilor din Liga 1 și Liga 2 care nu se califică în grupele cupelor europene și care intră în Top 20 academii. În 2024, plățile sunt de 2,5 milioane de euro. Dacă nu respecți regula, banii vor fi opriți”.

Ce echipe din Superligă mai pot primi bani de la FRF

Între primele 20 de academii din țară, așa cum reiese din clasamentul FRF, se regăsesc 10 cluburi din prima divizie: Farul, U Cluj, FCSB, Sepsi, Universitatea Craiova, CFR Cluj, Rapid, UTA, Poli Iași și FC Botoșani.

Dintre acesta, doar o parte mai pot primi bonusul din partea FRF. Restul vor fi sancționate cu suma pe care ar fi trebuit să o primească din partea Federației, prin UEFA, pentru a le investi în juniori. Adică vor fi pe zero.

În 2024, suma revenită fiecărei academii din primele 20 a fost de 125.000 de euro. Anul acesta, suma a crescut la 180.000 de euro.

În prezent, după primele 4 runde, doar 5 echipe încă mai respectă regula 5+6. E vorba de FCSB, Farul, FC Botoșani, U Cluj și Poli Iași. Doar că echipa lui Gigi Becali nu va primi bani de la UEFA pentru că este calificată în grupele unei competiții europene.

Ceea ce înseamnă că doar 4 cluburi pot primi la final de an suma cuvenită. La care se va adăuga un bonus rezultat din amenzile aplicate cluburilor care nu au respectat regula, dar doar pentru primele 3 clasate din Superligă.

În acest moment, pentru că 11 cluburi din Superligă nu vor încasa bani, FRF mai are de redistribuit un total de 1,98 milioane de euro. Suma poate crește dacă vor mai fi echipe din prima ligă care nu respectă regula. La final, acest surplus se va împărți către primele trei clasate din Superligă care au academii în Top 20.

Concret, în acest moment, pe configurația actuală a clasamentului, U Cluj, Sepsi și UTA ar încasa banii.

4 echipe în Liga 2

În acest moment, în noul sezon din Liga 2 sunt patru echipe care au academii în Top 20 și care la final de an pot primi bonusul din partea FRF: Csikszereda, CSA Steaua, FC Voluntari și FC Argeș. Iar în primele două etape, toate au avut cel puțin 5 jucători români pe teren.

Vor schimbarea regulii

Cluburile din Superligă nu sunt de acord cu măsura impusă de Răzvan Burleanu și vor să o schimbe, cu ajutorul LPF. Patronii mai multor cluburi vor să discute între ei și să ajungă la un consens, iar apoi, cu sprijinul șefilor Ligii, să meargă la FRF și să ceară schimbarea regulii.

Aceștia și-ar dori ca regula să nu mai prevadă folosirea a 5 români în fiecare meci, ci mai degrabă în 60-70% dintre partide.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.