Jocurile Olimpice

Dream Team de AUR la Paris » Americanii au învins Franța în cea mai așteptată finală de la Jocurile Olimpice: prestație IREALĂ a lui Curry

+25 Foto
FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Articol de Raed Krishan (foto), Adrian Jitea  —  duminică, 11 august 2024

Naționala Statelor Unite ale Americii a câștigat medalia de aur în competiția de baschet masculin, victorie 98-87 în finala cu Franța.

Naționala pregătită de Steve Kerr a ajuns în finală cu victorii pe linie. A avut emoții doar în semifinala cu Serbia. A fost condusă și cu 17 puncte, dar a revenit în ultimele secvențe, triumf 95-91.

Franța a avut un parcurs mai sinuos. A pierdut în grupă cu Germania, a avut nevoie de prelungiri pentru a învinge Japonia. În fazele eliminatorii a produs două surprize. A trecut de Canada, a doua favorită a caselor de pariuri, și de Germania, campioana mondială.

Cea mai așteptată finală de la Jocurile Olimpice

Gazda celei mai așteptate finale a fost Accor Arena. Peste 12.000 de spectatori, cei mai mulți francezi, așteptau reeditarea ultimului act de la Tokyo.

Europenii au abordat strategia corectă în primele minute. Wembanyama și Gobert, starurile din NBA, i-au dominat pe americani sub panou. Echilibrul a persistat până aproape de finalul sfertului secund.

Booker și Curry au lovit de la mare distanță. Primul a devenit și inamicul suporterilor, după o contră cu veteranul De Colo. Deținătorii trofeului au intrat la cabine cu un avantaj important, 49-41.

Pauza a fost la fel de interesantă ca meciul. O suită de staruri s-au perindat pe parchetul parizian. Thierry Henry s-a întreținut cu Dirk Nowitzki, Scottie Pippen s-a fotografiat cu Sha'Carri Richardson, Tony Parker a fost ovaționat la scenă deschisă.

Franța a luptat, SUA a câștigat

A fost nevoie de doar câteva acțiuni din partea secundă pentru a îndepărta suspansul. Curry a făcut ce știe mai bine, a scuturat plasa de la logo, iar Durant a demonstrat că făcea față și în competiția de tir.

Elevii lui Vincent Collet merită felicitări pentru că nu au renunțat nicio clipă. Wemby i-a întărâtat permanent pe fani și a păstrat viu visul.

+25 Foto
SUA, aur în competiția de baschet masculin de la Paris / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Cu 13 minute rămase, meciul părea să se strângă, doar 6 puncte diferență. LeBron și-a încordat mușchii, a înscris peste Coulibaly și a adus liniștea. Davis, colegul de la Lakers, a contribuit cu un capac și un coș pe urmărire.

Câteva clipe de relaxare și totul se schimbă. Franța a venit la 3 puncte. Kerr și-a trezit elevii cu un time-out gălăgios. Elevul lui de la Golden State, Steph Curry, i-a adus un final liniștit. I-a trimis la somn pe rivali cu trei invenții din adâncurile sălii, cu dublu marcaj.

Cel mai bun marcator al finalei a fost Victor Wembanyama, 26 de puncte. Starul lui Spurs a plâns, fiind consolat de Durant. Curry, autor a 24 de puncte, a avut o statistică senzațională de la 3 puncte: 8 reușite din 12.

Jimmy Fallon, unul dintre cei mai importanți oameni de televiziune din SUA, a fost în centrul atenției înaintea festivității de premiere.

+16 Foto
Jimmy Fallon, la finala SUA - Franța / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Americanii sunt invincibili

Statele Unite ale Americii a dominat autoritar baschetul masculin. A câștigat 17 dintre cele 21 ediții ale Jocurilor Olimpice. Celelalte medalii de aur au fost adjudecate de URSS (1972), Iugoslavia (1980), URSS (1988) și Argentina (2004).

Franța are 4 medalii de argint la Jocurile Olimpice. Cea mai recentă a venit chiar la ediția trecută. Europenii au cedat în finala contra Statelor Unite ale Americii, scor 82-87.

FINAL» Franța - SUA 87-98

Finala se încheie cu recitalul lui Curry, 3 aruncări de la mare distanță în ultimele minute!
A început sfertul decisiv!

min. 30: De Colo, genial în ultima secundă. Evită inteligent un capac de la Durant și stabilește scorul la finalul sfertului cu numărul 3, 72-66 în favoare SUA.
min. 28: Anthony Davis, capac dezarmant, urmat de un coș pe urmărire. 61-70
min. 25: De Colo păstrează vii speranțele francezilor cu un coș de la mare distanță. 51-61
A început sfertul cu numărul 3!

Sala e plină de staruri. Fanii au erupt în momentul în care pe parchet și-a făcut apariția Thierry Henry. Actualul selecționer al naționalei olimpice franceze s-a întreținut cu Dirk Nowitzki, unul dintre cei mai mari baschetbaliști europeni ai tuturor timpurilor.

Nowitzki și Henry

SUA e în avantaj la pauză, scor 49-41.
min. 19: Slam dunk monstruos reușit de Yabusele peste LeBron James! Francezul înscris și libera suplimentară. 36-40

min. 17: Booker îl împinge pe De Colo. Un mic moment tensionat. 29-34
min. 15: Wembanyama îl domină pe Holiday sub panou. Booker răspunde de la 3 puncte. 27-29
min. 13: Americanii ratează toate aruncările. Bilal Coulibaly, cu un slam dunk în forță, aduce Franța în avantaj. 25-24
min. 12: Yabusele, cu un coș de 3 puncte, îi ține pe francezi în joc. 20-24

Scottie Pippen, printre spectatorii de lux / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

SUA câștigă primul sfert, scor 20-15!
min. 8: Francezii intră în ritmul americanilor și nu poate să iasă nimic bun. Europenii domină doar sub panou, unde Wembanyama și Gobert fac legea. Time-out cerut de Franța. 13-16

min. 3: Curry, moment de geniu. Pasează fără să se uite către Booker. 7-10
min. 1: Început senzațional! LeBron James deblochează tabela. Wembanyama și Booker reușesc câte un coș de 3, iar Batum egalează. 5-5
A început finala! Embiid câștigă prima posesie pentru SUA.

Startul simbolic al finalei a fost dat de Tony Parker, baschetbalist francez, legenda celor de la San Antonio Spurs.

Tony Parker / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Fotoreporterul GSP Raed Krishan a surprins imagini spectaculoase la încălzirea americanilor.

Fanii americani caută cu disperare un bilet pentru finală.

FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Bronzul merge în Serbia

În finala mică, Serbia a trecut de campioana mondială Germania, scor 93-83. Nikola Jokic a fost și de această dată cel mai bun de pe parchet. A reușit un triple double, 19 puncte, 12 recuperări și 11 pase decisive.

Sârbii au pus capăt unei serii nefaste. Începând cu 2009, pierduseră toate cele 7 meciuri jucate pentru medaliile de bronz în competițiile majore.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.