Jocurile Olimpice

România a mai „luat” o medalie la Jocurile Olimpice! Gimnasta din Israel cu părinți români, pe culmile gloriei la Paris: „Cel mai frumos lucru care ni s-a întâmplat în această viață!”

+10 Foto
Adar Friedmann, încercuită, și colegele din echipa feminină a Israelului,cu medaliile de argint / Sursă foto: Instagram@ rbufolin

Articol de Beno David, Remus Dinu   —  duminică, 11 august 2024

Echipa feminină de gimnastică ritmică a Israelului a cucerit medalia de argint în marea finală de sâmbătă, Adar Friedmann, o sportivă cu origini românești, contribuind și ea la cea de-a șaptea medalie adjudecată de Israel la Jocurile Olimpice. Adar are 18 ani, iar părinții ei, ambii români, au emigrat în „Țara Sfântă” în 2001. Corespondentul Gazetei la Tel Aviv, Beno David, i-a alcătuit portretul în exclusivitate pentru cititorii GSP.

„Cel mai frumos lucru care ni s-a întâmplat în această viață!”. Așa a descris adolescenta Adar Friedmann performanța reușită ieri în Arena Porte de La Chapelle, într-un intrerviu acordat postului Sport 5.

Gimnastele din Israel s-au clasat pe a doua treaptă a podiumului în finala pe echipe de la gimnastică ritmică, în cea mai prolifică ediție din istoria participărilor Israelului la Jocurile Olimpice: șapte medalii, dintre care una de aur, cinci de argint și un bronz.

+10 Foto
Adar Friedmann, prima din dreapta, și colegele din echipa feminină a Israelului,cu medaliile de argint / Sursă foto: Instagram@ olympicteamisrael

Adar Friedmann și medalia confirmărilor

Friedmann, care le-a avut alături în finală pe Shani Bakanov, Romi Paritzki, Ofir Shaham și Diana Svertsov, toate cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, e deja un nume consacrat în sportul său, tânăra fiind multiplă campioană europeană și mondială la întrecerile din anii anteriori.

Cu un punctaj total de 68,850, echipa Israelului s-a clasat pe locul secund în marea finală, imediat în spatele Chinei (69,800) și peste Italia (68,100).

O performanță în sine remarcabilă pentru israelience, „incredibil de emoționantă și reușită fiindcă am lucrat împreună”, după cum a descris-o Diana Svertsov, parte a echipei.


Svertsov, 19 ani, a parafrazat astfel un slogan în vogă în Israel în timpul războiului în desfășurare cu Hamas - „Doar împreună putem câștiga” - după cum au remarcat jurnaliștii publicației Times of Israel.

+10 Foto
Adar Friedmann, prima din dreapta, și colegele din echipa feminină a Israelului,cu medaliile de argint / Sursă foto: Instagram@ olympicteamisrael

Adar Friedmann, cea mai tânără din echipa care a luat argintul la Jocurile Olimpice

Surpriza produsă de Israel în finala de la Paris, fiindcă podiumul era mai puțin scontat pentru ediția aceasta, a declanșat o bucurie de nedescris în țară, cotidianul „Yedioth Ahronoth”, cel mai important din țară, titrând azi pe prima pagină: „Naționala de vis!”.

Corespondentul GSP la Tel Aviv, Beno David, i-a alcătuit un scurt portret gimnastei cu origini românești, Adar fiind cea mai tânără din echipa care și-a adjudecat argintul olimpic la Paris.

Sportiva născută la Petah Tikva a împlinit 18 ani cu puțin timp înaintea Jocurilor Olimpice, pe 18 iulie, ea începând să practice acest sport de la șase ani. „Dintotdeauna am iubit gimnastica. Nu toată lumea poate atinge un nivel ridicat, e ceva foarte special”, declara ea anul trecut, când afirma că marele său obiectiv e să participe la Jocurile Olimpice de la Paris.

Adar, care a terminat liceul vara aceasta, e descrisă drept „o fată extrem de rușinoasă de felul ei”, însă foarte apreciată de colegele de echipă pentru seriozitatea afișată la antrenamente.

Conduita ireproșabilă i-a adus rezultate încă de la o vârstă fragedă, ea cucerind două medalii de aur la Mondialele de la Valencia din 2022 și alte două distincții la fel de strălucitoare și la Europenele de la Tel Aviv (2022), respectiv Baku (2023). Vitrina ei e completată cu alte medalii de argint și bronz cucerite la competițiile internaționale.

+10 Foto
Adar Friedmann, prima din dreapta, și colegele din echipa feminină a Israelului,cu medaliile de argint / Sursă foto: Instagram@ olympicteamisrael

Părinții români au emigrat în Israel în 2001

Legăturile sale cu România sunt bine definite. Jurnalistul stabilit în Israel dezvăluie că tatăl lui Adar e originar din Timișoara, în timp ce mama gimnastei se trage din Baia Mare.

Cei doi au emigrat în Israel în urmă cu 23 de ani, în 2001, cu cinci ani înainte ca Adar să vină pe lume.

„Părinții au fost foarte emoționați ieri, fiind felicitați de președintele țării, de prim-ministrul Netanyahu și de ministrul sportului din Israel”, a mai transmis corespondentul Gazetei din țara aflată în război.

Rudele sportivei din România au reacționat la rândul lor după medalia cucerită de gimnasta din Israel. Unul dintre unchii sportivei, Aurel, și-a exprimat satisfacția pentru momentul de neuitat trăit de Adar:

„Echipa de gimnastică ritmică a Israelului, din care face parte și nepoata mea, este vicecampioană olimpică! Felicitări, Adar!”.

Sportivii din Israel ar fi primit amenințări grave la Jocurile Olimpice

Gazeta Sporturilor a scris pe durata Jocurilor Olimpice despre experiența delegației israeliene la Paris, după ce mai mulți sportivi ar fi devenit, pe fondul conflictului în plină desfășurare cu Hamas, ținta unor atacuri online violente.

Însuși Tom Reuveny, navigatorul care a adus Israelului singura medalie de aur, a spus că a ajuns să fie amenințat în spațiul online.

Tom Reuveny a adus Israelului primul aur de la Jocurile Olimpice / Sursă foto: Imago Images

În tot acest context, Yael Arad, președintele Comitetului Național Olimpic Israelian, mărturisea la începutul săptămânii, într-o declarație oferită celor de la Associated Press, că membrii echipei au primit amenințări „centralizate”, menite să genereze „terorism psihologic” în rândul sportivilor.

În ultima perioadă, Israelul a fost criticat la nivel internațional din cauza numărului mare de pierderi omenești înregistrate în timpul războiului și a crizei alimentare pe care o îndură civilii din Fâșia Gaza.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.