Jocurile Olimpice

Federația de Gimnastică din SUA, anunț-bombă la miezul nopții » A trimis o nouă probă video la TAS și cere înapoi medalia de bronz obținută de Ana Maria Bărbosu: „A fost regulamentar!”

+13 Foto
Jordan Chiles, foto: Imago Images

Articol de Romeo Ene  —  luni, 12 august 2024

Americanii nu acceptă decizia TAS în cazul Anei Maria Bărbosu. Iau în calcul să apeleze la Curtea Supremă Federală a Elveției și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a ataca decizia. Medalia de bronz câștigată inițial de Jordan Chiles a fost reatribuită ieri gimnastei tricolore.

UPDATE LUNI, 00:30 / Americanii aduc noi dovezi: „Contestația a fost regulamentară”

Federația de Gimnastică din Statele Unite ale Americii a transmis o scrisoare și o probă video către TAS. Oficialii americani susțin că au dovada conform căreia antrenoarea Cecile Landi a depus contestația buclucașă la 47 de secunde distanță de la afișarea scorului. Ar respecta astfel termenul de sub un minut.

În verdictul publicat sâmbătă, judecătorii de la Lausanne au precizat: „Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect”.

Americanii susțin că au intrat în posesia înregistrării ulterior procesului de la TAS și că nu au avut timp suficient pentru a-și construi apărarea.

Ce s-a întâmplat în finala la sol? Ana Maria Bărbosu a încheiat cu un punctaj de 13.700. Pentru câteva secunde a fost în posesia medaliei de bronz. Ulterior, în sală a fost anunțată o contestație din partea echipei americane. Jordan Chiles a primit o zecime în plus la dificultate și a urcat pe podium, cu 13.766. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a întors decizia și s-a revenit la clasamentul inițial.

SUA nu renunță la bronzul de la sol

Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite (USOPC) a precizat că va contesta decizia. Instituția a explicat faptul că Jordan Chiles merită să își păstreze medalia pe care a obținut-o în finala olimpică.

„Au existat erori critice, atât în stabilirea scorului inițial, din partea Federației Internaționale de Gimnastică (FIG), cât și în procesul de la TAS”, precizează USOPC, conform USA Today .

„Eroarea inițială a avut loc la stabilirea scorului de către FIG, iar a doua eroare a fost în timpul procesului de la TAS, unde USOPC nu a fost informat sau nu a avut timpul adecvat pentru a contesta decizia în mod eficient.

Ca rezultat, nu am fost corect reprezentați și nu ni s-a oferit oportunitatea de a ne susține cazul în mod cuprinzător. Având în vedere aceste circumstanțe, suntem hotărâți să ne continuăm apelul pentru a ne asigura că Jordan Chiles primește recunoașterea pe care o merită.

Rămânem dedicați să o sprijinim ca o campioană olimpică și vom continua să lucrăm asiduu pentru a rezolva această problemă rapid și corect”, precizează USOPC.

Șansele ca decizia TAS să fie întoarsă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului sunt aproape inexistente. Nu există niciun precedent în istoria gimnasticii mondiale.

+13 Foto
Ana Bărbosu finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)

Ce a decis TAS în cazul finalei de la sol

Ana Maria Bărbosu a avut medalia de bronz pentru 30 de secunde, dar juriul a acceptat contestația americancei Jordan Chiles, căreia i-a acordat punctajul suficient pentru a o întrece pe româncă.

Federația de Gimnastică din România au precizat că americanii au depășit timpul regulamentar pentru depunerea contestației.

TAS a judecat cazul și le-a dat dreptate românilor: „Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect”.

Cum arătă clasamentul probei de sol:

  1. Rebeca Andrade - 14.166
  2. Simone Biles - 14.133
  3. Ana Maria Bărbosu - 13.700
  4. Sabrina Voinea - 13.700
  5. Jordan Chiles - 13.666
  6. Alice D'Amato - 13.600
  7. Rina Kishi - 13.166
  8. Ou Yushan - 13.000
  9. Manila Esposito - 12.133

Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea au fost departajate de nota primită pentru execuție.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.