Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a debutat la ora 22:00 și s-a încheiat la ora 01:00, pe Stade de France. Drapelul României a fost purtat de Mihaela Cambei, cea care a obținut medalia de argint la haltere, categoria 49 de kilograme. Steagul olimpic a fost purtat către Los Angeles de Tom Cruise.
Trei ore a ținut ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, una care a fost dedicată sportivilor și celor care au lucrat pentru ca această competiție să fie un succes. Franța și-a luat adio de la Jocurile Olimpice cu momente spectaculoase, care i-au inclus pe Leon Marchand și Tom Cruise. Steagul olimpic a fost predat către Los Angeles 2028.
UDATE 00:56. Leon Marchand intră pe Stade de France cu flacăra olimpică purtată într-un felinar. Publicul îi strigă prenumele. Tomas Bach declară Jocurile Olimpice de la Paris închise. Flăcăra se stinge în aplauzele publicului. Cântăreață Yseult a pus punctul final cu melodia ”I did it my way”.
Leon Marchand aducând flacăra olimpicăUPDATE 00:40. Steagul olimpic a fost predat către Los Angeles, iar Tom Cruise, celebrul actor american, a coborât de pe acoperișul Stade de France. El a luat steagul olimpic de la gimnasta Simone Biles și a plecat cu el pe motocicletă. Pe muzica trupei Red Hot Chili Peppers, stragul ajunge în California. Spectacolul continuă pe Venice Beach, cu Red Hot Chili Peppers, Billie Eillish Snopp Dogg și Dr. Dre.
UPDATE 00:30. Tomas Bach, președintele CIO, și Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare, și-au încheiat discursurile. ”Vive la France! Vive les Jeux Olympiques!”
UPDATE 23:40. În timp ce pe ecrane rulează imagini din competiții, sportivii urcă pe scenă, dar sunt rugați să coboare. Acest moment nu era în program. Formația franceză Phoenix este prima care a urcat pe scenă printre sportivi. Momentul artistic s-a încheiat după 20 de minute. Urmează discursurile și predarea ștafetei către Los Angeles 2028.
UPDATE 23:40. Secvența ridicării cercurilor olimpice marchează sfârșitul misiunii Golden Voyager, două discuri trimise în spațiu în 1977, care conțin sunete diverse din lume. Inelele se unesc înainte de a se ridica în aer în inima Stade de France. Toți artiștii se adună în jurul inelelor pentru a finaliza această monumentală operă de artă umană. În acest final, Thomas Jolly a intenționat să sărbătorească puterea diversității și a solidarității: la fel ca Jocurile Olimpice, ”cea mai mare operă intangibilă omenirii pentru pace, împreună, ființele umane sunt capabile de tot ce este mai bun”.
UPDATE 23:30. Imnul lui Apollo este interpretat de Alain Roche, așezat la un pian suspendat vertical în aer. Thomas Jolly a făcut echipă cu pianistul și cântărețul de operă francez Benjamin Bernheim pentru o interpretare spectaculoasă care insuflă o nouă viață acestui imn. Imnul lui Apollo, cel mai vechi imn din Grecia antică, descoperit în ruinele din Delphi, a fost interpretat pentru prima dată pe 16 iunie 1894, la Congresul Internațional de la Paris pentru renașterea Jocurilor Olimpice.
UPDATE 23:15. Începe spectacolul regizat de Thomas Jolly, numit ”Recorduri”. El a fost și în spatele conceptului de la ceremonia de deschidere. Acesta a început cu celebrarea istoriei olimpice.
UPDATE 23:10. Urmează un moment dedicat voluntarilor acestei ediții. Echipa de voluntari Paris 2024 este reflectarea perfectă a acestor Jocuri: deschisă și diversă. Ea reunește la fel de multe femei ca și bărbați; 20% dintre membri au fost angajați la nivel internațional, reprezentând 150 de țări; 30% dintre membri au sub 25 de ani și 10% au peste 60 de ani.
UPDATE 22:46. Parada sportivilor s-a încheiat. Urmează festivitatea de premiere în proba de maraton feminin.
UPDATE 22:34. Delegația României a intrat pe Stade France. Doar Mihaela Cambei a mai rămas la Paris dintre medaliații tricolori, restul întorcându-se acasă. Loredana Toma, Cătălina Axente, Alina Rotaru-Kottmann, Delvine Meringor, Kriszta Incze Mihai Covaliu, președintele COSR, au fost printre cei care au defilat pe Stade de France.
Sportivii români rămași la Paris au defilat pe Stade de France / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)UPDATE 22:20. Mihaela Cambei a intrat în stadion, fluturând steagul României. Sportivii fac turul de onoare al stadionului. Unii dintre ei au venit la gât cu medaliile câștigate în cele 17 zile de concurs.
Mihaela Cambei, portrapelul României la festivitatea de pe Stade de France / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)UPDATE 22:15. Începe defilarea delegațiilor. România o are portdrapel pe Mihaela Cambei. Pentru că unele țări au avut o delegație mai puțin numeroasă și deja au termiant concursul, steagurile lor sunt purtate de voluntari.
UPDATE 22.05. Stadionul izbucnește la vederea eroului Franței la aceste Jocuri Olimpice, înotătorul Leon Marchand. El a fost cel care a stins flacăra olimpică din Grădinile Tuileries. Imnul Franței a fost interpretat de Orchestra Divertimento sub bagheta Zahiei Ziouani.
UPDATE 22:00. Ceremonia de închidere, care are loc pe Stade France, a început! Ea va celebra unitatea și îi va onora pe participanți și voluntari. 75.000 de oameni asistă la spectacolul de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.
ȘTIREA INIȚIALĂ. Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice a născut multe discuții. Imaginile pitorești, zeci de bărci pe Sena, au fost combinate cu momente controversate. Astăzi, decorul va fi altul, emblematicul Stade de France.
Aproximativ 80.000 de spectatori vor asista la spectacolul de sunet și lumini, dar și la ultima interacțiune cu sportivii. Peste 2.000 de polițiști se vor asigura că totul decurge conform planului, fără incidente.
Mihaela Cambei, portdrapelul României la festivitatea de închidere a Jocurilor Olimpice
Flacăra olimpică va sosi pe Stade de France. Între timp, Emmanuel Macron, președintele Franței, și Thomas Bach, șeful CIO, vor lua loc în loja oficială. Imnul La Marseillaise va răsuna din boxe, iar drapelul Franței va fi purtat de mai mulți militari.
Urmează ca toate cele 205 delegații să defileze pe stadion. Va exista și o festivitate de premiere, pentru proba feminină de maraton.
Mihaela Cambei, medaliata cu argint la haltere, va purta drapelul României pe Stade de France. Ionela și Marius Cozmiuc au avut această onoare la ceremonia de deschidere.
Întreaga festivitate va fi presărată cu momente artistice și surprize ale organizatorilor.
{{text}}