Jocurile Olimpice

Unul dintre cele mai populare sporturi din lume NU e inclus pe lista pentru următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, Los Angeles 2028

+21 Foto
Tom Cruise a coborât de pe acoperișul Stade de France, a preluat steagul olimpic de la Simone Biles și a plecat pe motocicletă, simbolic, spre Statele Unite ale Americii. E așteptată o ediție specială, dar controversele deja o înconjoară.

Articol de Adrian Jitea  —  luni, 12 august 2024

Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, a confirmat că boxul nu apare pe lista provizorie a sporturilor pentru Jocurile Olimpice din 2028, organizate de Los Angeles.

Duminică seară, Parisul a predat ștafeta către Los Angeles. A făcut-o într-un mod spectaculos. Tom Cruise a coborât de pe acoperișul Stade de France, a preluat steagul olimpic de la Simone Biles și a plecat pe motocicletă, simbolic, spre Statele Unite ale Americii. E așteptată o ediție specială, dar controversele deja o înconjoară.

Competiția de box de la Paris a fost organizată de Comitetul Olimpic Internațional. Federația Internațională de Box a fost deposedată de acest drept din cauza unor reforme promise, dar nepuse în aplicare.

Boxul ar putea lipsi de la Los Angeles

Neînțelegerile dintre cele două entități continuă. Boxul nu apare pe lista provizorie a competițiile de la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice.

Într-o conferință de presă susținută la Paris, Thomas Bach, președintele CIO, a transmis că anul 2025 va fi decisiv pentru soarta boxului olimpic: „Așteptăm schimbări rapide, dar nu putem sta mai mult de un an”.

Conflictul dintre CIO și IBA a izbucnit în 2019, din cauza unor nereguli legate de finanțe, probleme de etică și arbitraj.

+38 Foto
Imane Khelif, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

A existat o dispută și la Paris între cele două foruri. Federația Internațională le-a exclus pe sportivele Imane Khelif și Lin Yu-ting în timpul Mondialelor de la Istanbul, în 2023.

Rezultatele medicale ale analizelor de sânge, şi laboratoarele spun acest lucru, arată că cele două pugiliste sunt bărbaţi. Problema este că avem două analize de sânge cu cariotipuri masculine. Acesta este răspunsul laboratorului

- Ioannis Filippatos, fostul director al Comisiei Medicale din cadrul IBA

CIO a avut altă opinie. A permis participarea, iar algerianca Imane Khelif (25 de ani) a învins-o pe chinezoaica Yang Liu (32 de ani) și a câștigat medalia olimpică de aur în competiția feminină, categoria 66 kilograme

Boxul românesc e în declin

România a avut o singură reprezentant la Jocurile Olimpice de la Paris. Lăcrămioara Perijoc (30 de ani) a pierdut în primul meci, în optimile de finală, în fața lui Enkhjargal Munguntsetseg din Mongolia, decizie 4-1 în favoarea pugilistei asiatice.

De-a lungul anilor, boxerii „tricolori” au adus 25 de medalii olimpice: una de aur, 9 de argint și 15 de bronz.

GALERIE FOTO. Cele mai tari 20 de imagini de la Jocurile Olimpice: ipostaze-SF, instantanee curioase și eroi neașteptați

+21 Foto
Gabriel Medina, în proba de surfing / FOTO: Imago
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.