Jocurile Olimpice

Americanii acuză o situație ABSURDĂ și nu renunță la medalia câștigată de Ana Maria Bărbosu în dauna lui Jordan Chiles » Trec peste decizia TAS și apelează la ultima cale de atac: „Facem tot posibilul!”

+10 Foto
Jordan Chiles și Simone Biles / FOTO: GettyImages

Articol de Adrian Jitea  —  marţi, 13 august 2024

Lupta pentru medalia de bronz în proba de sol de la Jocurile Olimpice capătă noi dimensiuni. TAS i-a dat dreptate româncei Ana Maria Bărbosu (18 ani), dar americanii nu renunță. Speră să o reinstaleze pe Jordan Chiles (23 de ani) pe podium.

Ce s-a întâmplat în finala la sol? Ana Maria Bărbosu a încheiat cu un punctaj de 13.700. Pentru câteva secunde a fost în posesia medaliei de bronz. Ulterior, în sală a fost anunțată o contestație din partea echipei americane. Jordan Chiles a primit o zecime în plus la dificultate și a urcat pe podium, cu 13.766. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a întors decizia și s-a revenit la clasamentul inițial.

Americanii au contestat verdictul Tribunalului de la Lausanne. Au adus noi probe, un nou video, dar judecătorii nu l-au luat în calcul. Federația de Gimnastică din SUA nu renunță la bătălie.

Americanii nu renunță la medalia de bronz de la sol: TAS ar fi comis o greșeală majoră

„Federația de Gimnastică din SUA a fost notificată luni de TAS că regulamentul forului nu permite ca o decizie să fie reconsiderată, chiar dacă au fost prezentate noi dovezi.

Suntem dezamăgiți de notificarea primită și vom continuă să explorăm toate căile posibile pentru apel, inclusiv să mergem la Tribunalul Federal Elveţian. Vom face tot posibilul pentru a corecta scorul, poziția și medalia lui Jordan”, se arată în comunicatul emis de americani.

Singurul lucru pe care pot să-l facă americanii, în temeiul regulamentului Tribunalului ad-hoc, este să meargă la Tribunalul Federal Elveţian. Au un termen de 30 de zile, ce începe să curgă de la publicarea motivării deciziei prin care medalia de bronz i-a revenit sportivei din România

- Cristian Jura, şeful Tribunalului Român de Arbitraj, conform sport pe surse

Comitetul Olimpic din SUA s-a plâns de faptul că nu au avut suficient timp pentru a-și construi apărarea la TAS.

Potrivit lui Christine Brennan, reputat jurnalist american, editorialist la USA Today și comentator la ABC News și CNN, situația ar fi și mai absurdă: „Înțeleg că cei de la TAS nu au dat peste oficialii americani potriviți pentru procesul de la Paris. Ar fi trebuit să notifice ambele părți, dar au trimis înștiințare către alți oficiali americani”.

Cum arătă clasamentul probei de sol:

  1. Rebeca Andrade - 14.166
  2. Simone Biles - 14.133
  3. Ana Maria Bărbosu - 13.700
  4. Sabrina Voinea - 13.700
  5. Jordan Chiles - 13.666
  6. Alice D'Amato - 13.600
  7. Rina Kishi - 13.166
  8. Ou Yushan - 13.000
  9. Manila Esposito - 12.133

Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea au fost departajate de nota primită pentru execuție.

GALERIE FOTO. Cele mai tari 20 de imagini de la Jocurile Olimpice: ipostaze-SF, instantanee curioase și eroi neașteptați

+21 Foto
Gabriel Medina, în proba de surfing / FOTO: Imago
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.