Publicitate

Un proiect bine făcut înseamnă o casă de lemn rezistentă, estetică și eficientă energetic

Articol de Gazeta Sporturilor   —  vineri, 16 august 2024

Domeniul construcțiilor rezidențiale în România este unul cel puțin interesant. În fiecare an există zvonuri despre un probabil declin, dar de fiecare dată aflăm că cererea este tot mai mare și se construiește tot mai mult. Mulți dintre cei care vor propria locuință aleg să-și construiască casă ”pe pământ”, iar un segman tot mai important aleg casele pe structură de lemn datorită avantajele acestor case, atât în timpul construcției, cât și al exploatării. Dar pentru a beneficia de avantaje este nevoie de proiecte pentru case din lemn bine făcute și un constructor experimentat care să le pună în practică.

Avantajele casei pe structură de lemn

Cei care aleg casele pe structură din lemn sunt tentați de timpul mai scurt de șantier, lipsa deșeurilor, costul mai mic al fundației, comportamentul mai bun la cutremur, suprafață utilă mai mare, eficiență energetică ridicată, șansa de o folosi un material natural, prietenos cu mediul și regenerabil.

Bună parte din avantaje decurg din folosirea lemnului și a diverselor materiale derivate. Lemnul este mai ușor de 3-4 ori decât materiale clasice de construcție precum betonul sau cărămidă. Aceasta este explicația unei fundații mai simple și implicit al costului ei mai mic. Tot faptul că este mai ușor este si explicația unei suprafețe utile mai mari. Pereții vor avea rezistență bună la o grosime mai mică și astfel, la aceeași amprentă la sol cu a unei case din materiale clasice, va rezulta o suprafață folosibilă mai mare.


Lemnul este mai ușor, dar și mai elastic comparativ cu alte materiale de construcții. De aceea, comportamentul la cutremur al unei case din lemn este mai bun. Cum forța cu care acționează seismul este direct proporțională cu greutatea casei, o casă mai ușoară va însemna o forță mai mică. Elasticitarea lemnului va duce la consecințe mai reduse, deoarece deformarea lemnului este reversibilă până la un anumit punct. Spre deosebire de casele din alte materiale, la casa pe structură de lemn riscul apariției crăpăturilor în pereți după cutremur este foarte redus. 

Proiectul casei din lemn

Când se apelează la constructor este foarte important să existe un proiect sau cel puțin un ”caiet de sarcini” din care să rezulte clar care sunt cerințele. Este baza pentru proiectul de aritectură și apoi pentru calculele de structură și eficiență energetică.

Primul pas este proiectul de arhitectură. Aici va apărea suprafața totală, numărul de niveluri, numărul de camere și alte aspecte legate de configurație și estetică. Tot în acest proiect vor fi și indicații privind așezarea în teren astfel încât să se profite de lumina și căldura soarelui, contribuind astfel la eficiența energetică a casei.


Pasul următor este proiectul de structură și configurare energetică. De cât de bine este făcut acesta depinde rezistența și eficiența energetică a casei. Nu oricine poate face proiecte pentru case din lemn, trebuie să aibă experiență în domeniu. De proiectul de structură sunt legate calculele fundației, rezistența în funcție de greutatea casei cu încărcări suplimentare (zăpadă, mobilier greu, etc), grosimea pereților, configurația acoperișului, etc.

Configurarea energetică este foarte importantă pentru că, în funcție de aceste calcule se obține gradul de eficiență energetică al casei. Pentru a avea costuri de întreținere cât mai mici stratul de material izolator trebuie să fie suficient de gros, să nu existe schimburi necontrolate de aer între interior și exterior, ferestrele să fie performante și corect montate, să existe sisteme de recuperare a căldurii și surse alternative de energie.

Pentru a beneficia de avantaje, trebuie un constructor cu experiență în case pe structură de lemn

Pentru a ridica o casă pe structură de lemn trebuie un constructor specializat în acest mod de a construi. Modul cum sunt construitre acum casele din lemn a evoluat foarte mult față de trecut, progresul fiind vizibil atât la materiale, cât și la tehnologie. Constructorii cu experiență au fabrici și utilaje performante cu ajutorul cărora construiesc cu precizie mare parte dintre pereți și planșee. Pe șantier acestea doar se montează, ceea ce determină timpul scurt de ridicare al casei și cantitatea redusă de deșeuri.

Litarh este unul din constructorii de case pe structură de lemn care a înțeles că performanța se obține doar investind în utilaje performante și tehnologie de ultimă generație. În fabrica din Valea Moldovei, Suceava, sunt construiți pereții și planșeele caselor ridicate în țară, dar și în țări cu tradiție din Europa. În baza ”caietului de sarcini” poate face și proiectul tehnic, transformând proiectul general de arhitectură în documentație de execuție cu ajutorul programelor moderne și performante.

Sura foto: litarh.ro

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.