Jocurile Olimpice

Imane Khelif, primită ca o eroină în orașul natal: „Algerienii au dreptul de a fi fericiți și de a sărbători”

+10 Foto
Imane Khelif, primită ca o eroină în Tiaret // sursă foto: AP

Articol de Daniel Grigore  —  sâmbătă, 17 august 2024

Imane Khelif, 25 de ani, controversata câștigătoare a medaliei de aur la turneul olimpic de box, categoria mijlocie mică (66 kilograme), a fost primită ca o eroină în orașul ei natal, Tiaret, unde a ajuns noaptea trecută.

Participarea lui Imane Khelif la turneul olimpic de box a fost unul dintre principalele subiecte de discuție pe durata competiției desfășurate la Paris.

GALERIE FOTO. Imane Khelif, primită ca o eroină în orașul natal

Faptul că algeriencei i-a fost permis să concureze la Jocurile Olimpice a provocat o reacție puternică din partea publicului. Motivul? În 2023, Imane a fost descalificată de la Campionatele Mondiale, Asociația Internațională de Box susținând că un test de eligibilitate efectuat de sportivă ar fi relevat că aceasta are un nivel al testosteronului peste nivelul normal al unei femei, cât și cromozomi de tip XY, combinație specifică bărbaților.

Cu participarea-i contestată, Imane Khelif și-a învins fiecare adversară de la Paris și a cucerit medalia de aur, una dintre cele două astfel de distincții câștigate de delegația Algeriei, alături de aurul gimnastei Kaylia Nemour la paralele inegale.

Khelif a revenit în Algeria pe 12 august, odată cu delegația țării din nordul Africii. La 4 zile distanță a ajuns în orașul ei natal, Tiaret, unde a fost primită ca o eroină. Ea a străbătut străzile orașului într-un autobuz descoperit, fiind aplaudată și felicitată de mii de oameni ieșiți în întâmpinarea ei.

Bouguerra Ali, guvernatorul regiunii, chiar i-a acordat un certificat înrămat, care să recunoască și să răsplătească realizarea ei deosebită.

VIDEO. Imane Khelif, la revenirea în Tiaret: „Sper să avem și alte oportunități să-i facem fericiți pe algerieni”

„Algerienii au dreptul de a fi fericiți și de a sărbători. Sper să avem și alte oportunități să-i facem fericiți. Chiar președintele Republicii este principalul susținător al lui Khelif Imane, iar asta demonstrează că guvernul și oamenii sprijină sportul”, a comentat Imane Khelif.

Reporterii au discutat și cu antrenorul pugilistei, Mohamed Chaoua.

„Nu suntem surprinși de această primire. Așa cum știți cu toții, Tiaret este recunoscut pentru ospitalitatea lui. Toți algerienii sunt fericiți, toți arabii sunt fericiți. Îi mulțumim lui Dumnezeu că am reușit. Am luptat să-i facem mândri pe algerieni și să ridicăm steagul Algeriei în Paris”, a afirmat acesta.

+38 Foto
Imane Khelif, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

„Ca un război”

Pe 12 august, la sosirea în țară, Khelif spusese că „Jocurile Olimpice reprezintă un eveniment uriaș în lume, cel mai înalt nivel al sportului”.

„A fost ca un război, am dat tot la nivel mental. Am fost pregătită mental și fizic pentru această competiție, îi mulțumesc lui Dumnezeu, care m-a ajutat să câștig această medalie”, a adăugat ea.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.