Jocurile Olimpice

Fosta mare gimnastă a României surprinde: „Medalia nu a fost a Anei. Dacă s-ar fi făcut dreptate...”

+50 Foto
Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz pe esplanada COSR, în fața unei armate de jurnaliști

Articol de Cezar Titor  —  duminică, 18 august 2024

Daniela Silivaș, 52 ani, fostă mare gimnastă a României, de șase ori medaliată olimpică la ediția din 1988 a JO (3 aur, 2 argint, 1 bronz), a tras o concluzie interesantă despre medalia de bronz obținută de Ana Maria Bărbosu, asta în urma contestației de la Tribunalul de la Lausanne.

Actualmente, Daniela Silivaș este antrenoare de gimnastică în Statele Unite ale Americii, pregătind viitoarele sportive din Sandy Springs, un mic oraș de puțin peste 100.000 locuitori din statul Georgia.

Fosta sportivă este de părere că Sabrina Voinea ar fi trebuit să primească medalia, nu Ana Maria Bărbosu sau Jordan Chiles, cea deposedată de medalie de către gimnasta din România.

Sabrina Voinea, alături de mama ei

În finala de la sol, Sabrina a avut un punctaj de 13.700, aceasta având o penalizare de 0,1. Arbitrii au considerat că Voinea a pășit în afara covorului în timpul exercițiului. Fără acea penalizare, Sabrina ar fi obținut medalia olimpică. Sportiva susține că fotografia în baza căreia arbitrii au penalizat-o este falsă, fiind dintr-o altă zi a competiției de la Paris.

Daniela Silivaș: „Dacă s-ar fi făcut dreptate, medalia era la Sabrina!”

Daniela Silivaș

„Echipa României a avut o prestație bună, s-a văzut rezultatul celor 10 ani ai programului «Țară, țară, vrem campioane!» Există un progres față de ultimii ani, este excelent că s-a ajuns din nou în finala pe echipe. Îmi pare rău de situația în care a fost pusă Ana, însă eu cred că medalia nu a fost a ei. Nu este vina ei, bineînțeles. Dacă s-ar fi făcut, într-adevăr, dreptate, medalia era la Sabrina!

Ei i-a s-a făcut o mare nedreptate, exercițiul fiind mai bun. Cel mai drept ar fi fost să se dea trei medalii, să ia toate fetele implicate, Ana, Sabrina și Jordan, iar cei care au făcut greșelile să recunoască. Americanii nu au furat medalia României, iar România nu a furat medalia Americii”, a declarat fosta mare sportivă, potrivit sport.ro

Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz

În urmă cu două zile, în cadrul unei ceremonii speciale pe esplanada Casei Olimpice din București, Ana a primit medalia de bronz pentru proba de sol de la Jocurile Olimpice, obținută în urma contestației la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Medalia i-a fost înmânată gimnastei de către Octavian Morariu, membru al Comitetului Olimpic Internațional pentru România, în timp ce mascota și afișul oficial i-au fost acordate de Mihai Covaliu, președintele COSR.

Jordan Chiles a decis să păstreze și ea medalia

Gimnasta Jordan Chiles, 23 de ani, nu are de gând să returneze medalia originală de bronz obținută în finala pe aparate la sol, conform presei din SUA.

Cel puțin așa susține publicația USA Today: „Jordan Chiles se află în SUA și este în continuare în posesia medaliei de bronz care i-a fost acordată în proba la sol de la Jocurile Olimpice, ne-au spus două persoane care cunosc situația și au dorit să rămână anonime. 

Nu există nicio intenție ca Chiles să returneze medalia de bronz, în timp ce oficialii americani spun că plănuiesc să facă apel. Apelul ar fi făcut probabil la Tribunalul Federal Elveția”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.