Opinii

Dan Șucu, un patron „altfel”

Adrian Duță

Articol de Adrian Duţă  —  marți, 20 august 2024

În urmă cu doi ani și 4 luni, Dan Șucu era prezentat drept noul acționar de la Rapid în cadrul unei conferințe de presă. La acel moment, se anunța ceva revoluționar în fotbalul românesc.

Așa cum s-a și prezentat, Șucu părea un acționar „altfel”. Un adevărat om de afaceri, un profesionist care știe că are nevoie de alți profesioniști pentru a avea succes împreună. Era nou în fotbal și nu a dat niciun moment senzația că e un „știe tot”, care se pricepe la sport mai nou. Derulăm și ajungem în prezent. Se pare că Șucu ori s-a pierdut pe drum ori nu a fost niciodată altfel.

Toate strategiile lui Șucu la Rapid au fost eșecuri

În primul rând, el i-a impus schimbarea sistemului de joc lui Neil Lennon. Viorel Moldovan nu ar fi ieșit niciodată public de capul lui să spună că nord-irlandezul va fi demis dacă va mai juca cu 3 fundași centrali. De 5 ori campion cu Celtic, Lennon s-a conformat, dar tot a fost dat afară.

Șucu a încercat diferite strategii la Rapid în ultimii doi ani. Toate au fost un eșec, momentan. În primul an, a cerut calificarea în play-off. A reușit-o, dar echipa a terminat pe 5 și a părut, mai degrabă, un sezon ratat.

Ce s-a întâmplat ulterior a fost un fiasco total. Șucu a renunțat la ideea antrenorului român tânăr, așa cum fusese Adrian Mutu, și a adus un tehnician cu experiență în fotbalul românesc, pe Cristiano Bergodi. Podiumul a fost obiectivul italianului, dar macazul s-a schimbat pe parcurs și noul obiectiv a devenit câștigarea titlului.

Rapid a terminat pe locul 6. Un eșec cu adevărat lamentabil și neașteptat pentru un om de afaceri de succes, precum Șucu. Pentru că în primul rând a fost eșecul lui.

Încercând să restructureze tot, a dat afară antrenorul, pe Bergodi, l-a schimbat și pe Lobonț, care a stat pe bancă doar 6 etape. Nu i-a prelungit contractul președintelui Daniel Niculae, l-a adus pe Viorel Moldovan în locul lui, l-a promovat pe Daniel Sandu director sportiv.

Iar lotul Rapidului a suferit modificări masive. Și echipa tot nu și-a revenit, a trăit o adevărată umilință în startul sezonului. Pentru că atunci când îți propui titlul și nu câștigi în primele 6 runde niciun meci e un eșec major. Înseamnă că strategia a fost greșită de la bun început.

Dan Șucu, după Rapid - Dinamo/ foto: Cristi Preda (GSP)

Cum e Șucu diferit de ceilalți

Să aduci un antrenor cu CV-ul lui Neil Lennon, dar străin complet de fotbalul românesc, și să-l dai afară după 6 meciuri e un adevărat semn de disperare. Presiunea pe Șucu și-a spus cuvântul, iar strategia inițială fost aruncată pe apa sâmbetei după două luni. Deci, cum e acționarul de la Rapid diferit de alți patroni din Superliga? Pare că are aceleași instincte impulsive.

Deci, două decizii greșite în decurs de două luni. Prima a fost numirea lui Lennon pe bancă la începutului sezonului. A doua a fost demiterea lui după 6 etape. Dacă tot l-ai adus, măcar dă-i șansa să creeze ceva.

Până la urmă, Șucu a ajuns la varianta cea mai plauzibilă. Clubul lui va avea de câștigat pe plan sportiv, pe termen scurt, Șumudică e genul de antrenor care are impact imediat. Rămâne de văzut cum va arăta viitorul Rapidului, care tocmai a devenit o echipă ca oricare alta din Liga 1, din cauza patronului ei.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.