Suedezul Armand Duplantis (24 de ani) a corectat pentru a noua oară în carieră recordul mondial în finala olimpică de la Paris, ducându-l la 6,25 m. Triplul campion european își dorește să ajungă la 6,30 m.
Recordurile mondiale s-au adunat în CV-ul lui Armand Duplantis, săritorul cu prăjina născut în Lafayette, statul Louisiana, din mamă suedeză și tată american. În finala probei sale din cadrul concursului atletic de la Paris, a semnat cea mai recentă modificare adusă reperului mondial, 6,25 metri izbutiți din a treia încercare, în fața a 80.000 de spectatori entuziaști.
Era pentru a noua oară în carieră când îmbunătățea recordul și totul s-a petrecut exact cum a visat din copilărie. Pentru atletul suedez, momentul olimpic suprem de pe Stade de France a fost unul pe care l-a prefigurat, l-a repetat în mintea sa de foarte multe ori.
Armand Duplantis: „Vizualizam situația întocmai cum s-a petrecut”
Și când, în fine, s-a întâmplat, a fost exact așa cum și l-a imaginat încă de când era doar un puști. „Am vizualizat această situație de mii de ori în capul meu”, a admis el pentru site-ul Olympics. „Am făcut asta aproape de fiecare dată când am mers în curtea din spate a casei, de fiecare dată când încercam o săritură. Vizualizam situația întocmai cum s-a petrecut: era înălțime de record mondial, finală olimpică”, a continuat el.
Cu triumful atât de aplaudat de la Paris, Duplantis a devenit abia al doilea săritor cu prăjina din istorie care are în palmares două titluri olimpice consecutive, 2020 și 2024, după americanul Bob Richards, care deschisese drumul cu medaliile de aur de la Helsinki 1952 și Melbourne 1956.
Comparat la fiecare reușită cu legendarul săritor Sergey Bubka (59 de ani), Mondo, cum este alintat, mai are destul până la cele 17 recorduri ale lumii stabilite de ucrainean. Bubka a dus înălțimea de vârf de la 5,85 m la 6,14.
Duplantis a preluat ștafeta simbolică și a început cu 6,17 m, acum e la 6,25, dar vrea mai mult. „Știu că pot să sar mai sus și vreau să sar mult mai sus”, a spus el pentru aceeași sursă. „Mi-ar plăcea să ajung la 6,30 m”, a subliniat.
Din centimetru în centimetru, din cec în cec
Și Sergey Bubka a corectat recordul din centimetru în centimetru, cu excepția primei ocazii, în 1984, când a reușit să îmbunătățească performanța de 5,83 m a francezului Thierry Vigneron până la 5,85.
Apoi, au intrat în joc sponsorii, oferindu-i o primă pentru fiecare nou record. Sumele au început de la 40.000 de dolari și au ajuns la 100.000, plătiți de Nike până la cei 6,14 m atinși în 1994 în aer liber și 6,15 m din sală, în 1993.
Armand Duplantis a primit medalia de aur la Paris din partea lui Sergey Bubka Foto: ImagoDuplantis are un privilegiu asemănător. 50.000 de dolari pentru un nou reper de vârf, un stimulent acordat de World Athletics, federația internațională de specialitate. Suedezul a admis că și premiile în bani îl motivează, nu doar pura performanță. „Aș minți dacă aș spune că nu e așa”, a declarat el.
De aceea 6,30 m, de care se simte capabil, reprezintă o dublă țintă. Cine l-ar putea contrazice?
{{text}}