Liga 1

UTA - Farul, final dramatic la Arad: „marinarii” egalează în prelungiri și salvează un punct » Cronica

+13 Foto
Farul a obținut in extremis un punct din deplasarea de la Arad, 1-1 / Sursă foto: Facebook@ UTA

Articol de Remus Dinu, Bogdan Cioara (Arad)  —  luni, 26 august 2024

Farul a obținut in extremis un punct din deplasarea de la Arad, 1-1, trupa lui Hagi egalând târziu, în al cincilea minut al prelungirilor. UTA a ratat victoria printre degete, dar norocul n-avea cum să fie la infinit cu „Bătrâna Doamnă”, care scăpase ca prin minune la marile ocazii ale oaspeților. „Marinarii” s-au mulțumit cu o remiză, dar rămân și cu frustrarea celor două penalty-uri solicitate la aceeași fază, la 0-1, momente care l-au scos din minți pe Hagi.

Cronica meciului UTA - Farul 1-1, scrisă de Remus Dinu » Un punct. Și de la capăt

Indiferent de formă, de locurile din clasament sau alte circumstanțe, Rednic - Hagi rămâne un duel de școală veche, predestinat prin definiție să te țină pironit în fața televizorului.

Două dintre personajele picante ale campionatului și-au dat întâlnire la Arad în epilogul rundei, într-un meci cu o miză zdravănă pentru ambele: trei puncte care să le facă uitat startul poticnit de campionat și, de ce nu?, să le garanteze un salt ofertant de câteva poziții.

Chiar dacă popcornul a avut de așteptat 15 minute, probabil descurajante pentru privitorii neutri, UTA și Farul, în teorie două echipe ofensive, și-au intrat imediat în rol. Și brusc ne-am trezit catapultați într-un meci alert de box, cu lovituri pe contre, eschive și strategii bine conturate.

Și avem meci!

Acel prim sfert de oră fără „artificii” a devenit rapid istorie. Farul și-a instalat cartierul general în apropiere de careul gazdelor și a irosit trei mari ocazii, pe toate putea scrie gol, pe toate aveau să le regrete ai lui Hagi!

Mai întâi Gabi Iancu ('17), blocat de Robert Popa, apoi Vînă - „torpilă” respinsă printr-o robinsonadă a portarului împrumutat de la FCU - și în final din nou Popa, blocând acrobatic în fața aceluiași Iancu. Să respirăm puțin!

+13 Foto
Arădenii au deschis scoul în minutul 22 / Sursă foto: Facebook@ UTA Arad

Ai fi zis că UTA stă să pice, că nu-i seara ei, dar a ieșit exact pe dos. „Bătrâna Doamnă” a pornit vijelios pe contraatac și s-a mai oprit doar după ce Van Durmen a trimis spectaculos în plasă.

Mijlocașul „reinventat” de Rednic la Arad a primit o centrare quality de la congolezul Tsouka - nici Mihai Popescu n-a excelat prin plasament, ce-i drept -, iar belgianul a reluat în forță în poartă, fără ca Buzbuchi să apuce să clipească. Inserați aici clișeul cu „ocaziile se răzbună”.

Farul, inexistentă după gol

Ba chiar se puteau răzbuna cu vârf și îndesat pe „marinari”, aproape să-și trimită în proprie poartă cinci minute mai târziu, când respingerea imprecisă a lui Grameni s-a dus în transversală. Forcingul dobrogean de mai devreme a pălit la fel de brusc pe cum începuse, iar replica Farului aproape că n-a existat.

Până la pauză, Fabry, care fusese complet invizibil în prima parte a meciului, a avut propriul duel cu Buzbuchi, portarul intervenind de fiecare dată în fața încercărilor mai mult sau mai puțin precise ale „decarului” slovac.

„Rechinii” Farului n-au mușcat când au avut ocazia s-o facă și au plecat la cabine conduși și cu capetele plecate. Ce va schimba Hagi la pauză?

Bară și două penalty-uri solicitate la aceeași fază

În primul rând, atitudinea. Constănțenii au ieșit bine energizați după pauză și s-au instalat din nou la cârma partidei, cum o făcuseră și până să fie pedepsiți de Van Durmen.

În minutul 49, ghinionul s-a lipit iar de „marinari”. Lansat, Cristi Ganea a prins un șut de zile mari de la peste 25 de metri, dar mingea s-a oprit în stâlpul din stânga al porții „ferecate” de Robert Popa.

Farul n-avea încotro, a lăsat lamentările și a luat-o de la capăt, mai ales că timpul începea să devină un inamic. În minutul 57, oaspeții au cerut două penalty-uri în decurs de câteva secunde, la căderile succesive ale lui Bălașa și Rivaldinho, incomodați de apărătorii arădenilor.

Marcel Bîrsan n-a dictat nimic, VAR-ul nu s-a amestecat și jocul a fost lăsat să continue, spre exasperarea lui Gică Hagi. Degeaba a protestat vocal „Regele”, n-a făcut decât să se aleagă cu un „galben”.

Fanii au taxat „mingicarii și comisoanele”

S-a apelat apoi la Alibec, vedeta „repatriată” periodic pe plaiurile de acasă, departe deocamdată de „explozia” pe care Hagi o așteaptă de la el. UTA a răspuns cu Kadiri și Ghezali, două dintre „gloanțele” lui Rednic pe care ultrașii le-au întâmpinat cu un banner deloc amical: „Prin mingicari aduși pe comisioane, spiritul alb-roșu dispare”.

+13 Foto
Arădenii au deschis scoul în minutul 22 / Sursă foto: Facebook@ UTA Arad

Surâsul cel din urmă: Farul a avut ultimul cuvânt

Farul a contat tot mai puțin, și-a pierdut din nou tonusul pe final de repriză, iar ocaziile s-au rărit de-a binelea. Dezamăgit de oamenii cu experiență, Hagi a aruncat în teren doi puști de 16 și 17 ani, pe Stoian și Doicaru, dar nici tactica asta n-a funcționat.

Fără idei și repere, constănțenii s-au precipitat tot mai mult, iar UTA putea să-și majoreze avatajul la șutul lui Ghezali, respins de Buzbuchi în corner.

Într-un final fragmentat, hazardul le-a întins, în sfârșit, o mână de ajutor constănțenilor. În al cincilea minut al prelungirilor, Alibec a luptat câinește pentru un balon, l-a angajat pe Dican, iar mijlocașul n-a iertat din interiorul careului, pentru un punct la care constănțenii aproape că nu mai sperau.

FINAL » UTA - Farul Constanța 1-1

+13 Foto
Arădenii au deschis scoul în minutul 22 / Sursă foto: Facebook@ UTA Arad
  • 8.278 de suporteri asistă la meci, cifră oficială. Oaspeții sunt încurajați de o galerie formată din 20 de persoane, potrivit corespondentului GSP aflat la stadion.
  • „Prin mingicari aduși pe comisioane, spiritul alb-roșu dispare” a fost banner-ul afișat de galeria arădenilor. S-a scandat și „UTA liberă!”
  • Alți doi jucători, Kadiri și Ghezali, au bifat prima apariție pentru roș-albii de pe Mureș.
  • Fabry e căpitan în lipsa lui Benga, rezervă.
  • Florent Paulolo și Denis Hrezdac debutează la arădeni în acest sezon.
  • Doar 4 români are Mircea Rednic în echipa de start, față de 8 ai „Regelui” Gică Hagi.
  • Hagi nu l-a titularizat nici de această dată pe Alibec, dorit și de UTA în această vară.

UTA - Farul Constanța, echipele de start:

UTA (4-4-2): R. Popa - Trif, Conte, Paulolo, Tsouka - Fabry, Van Durmen, Hrezdac, Costache - Omondi, Ezekiel
Rezerve: E. Popescu, Benga, C. Mihai, J. Pedro, Mabea, Râpă, R. Cristea, V. Borcea, Cîmpanu, Dumiter, Kadiri, Ghezali
Antrenor: Mircea Rednic

Farul Constanța (4-3-3): Buzbuchi - M. Popescu, Bălașa, Marins, Cr. Ganea - Nedelcu, Grameni, Vână - Iancu, Rivaldinho, Grigoryan
Rezerve: Ducan, Buta, Sîrbu, Dănuleasă, Dican, Radalsavescu, N. Popescu, A. Stoian, Doicaru, Alibec
Antrenor: Gheorghe Hagi

Stadion: „Francisc Neuman” (Arad)
Arbitru: Marcel Bîrsan / A1: Vasile Marinescu, A2: Mircea Orbuleţ
Arbitru VAR: Cătălin Popa / Arbitru AVAR: Ioan Alexandru Corb

UPDATE 21:25 | Galeria celor de la UTA se îndreaptă spre stadion

Arădenii vor fi prezenți în număr mare la stadion / FOTO: Bogdan Cioara

UPDATE 21:20 | Fanii își pot achiziționa produse de la Tribuna I

La Tribuna I a stadionului „Francisc von Neuman”, suporterii sunt invitați să-și achiziționeze produse oficiale ale clubului. Fani de toate vârstele și-au făcut apariția la magazin cu o oră înainte de startul partidei, unii dintre ei și-au cumpărat câte un suvenir în culorile clubului.

Fanii și-au putut achiziționa produse ale favoriților la tribuna I / FOTO: Bogdan Cioara
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.