Deși avem campioni mondiali la acest sport, plimbările cu caiacul sunt mai puțin populare la noi în țară decât ar putea fi. Pentru că tot am luat medalii și la Jocurile Olimpice din acest an, am decis să vă deschidem puțin apetitul cu câteva sfaturi pentru începători într-ale bărcuțelor.
E vorba despre relaxare
Da, se organizează competiții de caiac, însă această activitate este prin excelență una ce are ca prim scop relaxarea. Așadar, începeți aventura cu o atitudine deschisă și calmă, cu gândul la liniștea apei și magia cerului de deasupra.
Un exercițiu de imaginație este și primul pas în lecțiile de caiac pentru că veți exersa intrarea și coborârea din barcă pe uscat. Există o gamă foarte variată de caiace, o parte dintre ele le puteți descoperi pe https://sportano.ro/caiac-canoe-i-rafting/canoe-i-caiace. Nu vă lăsați indimidați de complexitatea aparentă a echipamentelor, vorbim despre un sport mai simplu decât pare și, așa cum spuneam, despre o aventură menită în primul rând să fie savurată.
Echipamentul de bază
Pe lângă caiacul propriu-zis, cealaltă piesă foarte importantă pentru că ține de siguranță este vesta de plutire, necesară atât pentru începători cât și pentru canoiștii experimentați. Aceasta trebuie să fie pe măsura celui care o poartă, în funcție de vârstă, înălțime și greutate. Astfel, deși în majoritatea locurilor în care puteți avea o experiență de canoe contracost vi se va pune la dispoziție o vestă din arsenalul companiei, recomandăm procurarea unei veste personale, mai ales pentru că ea poate fi mai apoi folosită și în alte sporturi ori situații care au loc pe apă.
La link-ul https://sportano.ro/veste/vesta-de-flotabilitate găsiți o gamă largă de veste și puteți face o mică investiție durabilă - fie că veți rămâne în canoe sau vă veți îndrepta mai apoi spre alte aventuri.
Vâsla, care de asemenea nu poate lipsi, se prinde cu primele două degete, iar restul degetelor, deși vor sta pe ea, vor rămâne relaxate. Paleta vâslei are o formă curbată, poziția corectă fiind cu partea concavă spre tine. În rest, trunchiul drept și spor la vâslit! Înainte a trece pe apă, nu uita: șoldul relaxat, pentru că el va fi cârma principală a caiacului.
Recomandăm un instructor
Noi v-am povestit toate acestea, dar vă putem oferi doar informațiile limitate ale unui articol. Pentru a învăța mișcările corecte, e indicat să vă luați una sau două lecții cu un instructor, astfel încât să fiți siguri că veți porni cu vântul în spate. Costurile nu sunt atât de mari și având în vedere că veți învăța lucrurile de bază și cele mai utile pe termen lung, considerăm că într-adevăr merită investiția. O condiție fizică bună va fi de folos, dar caiacul poate fi de două sau chiar trei persoane, deci cât timp mișcările pe care le executați sunt corecte efortul fizic poate fi distribuit.
E vară și cel puțin până în octombrie temperaturile sunt potrivite pentru o ieșire pe apă. Nu mai stați pe gânduri și treceți la liniștea dată de vâsle!
{{text}}