Liga Campionilor

Meciuri de foc în noul sezon de Liga Campionilor, primul după schimbarea RADICALĂ a competiției!

Gianluigi Buffon și Cristiano Ronaldo au ajutat la tragerea la sorți a meciurilor din Liga Campionilor

Articol de Daniel Scorpie  —  joi, 29 august 2024

Liga Campionilor e gata să debuteze într-un sezon revoluționar, în care grupele au fost înlocuite cu un sistem tip campionat. De la 19:00 (ora României), la Grimaldi Forum din Monte Carlo a avut loc tragerea la sorți pentru a stabili configurația jocurilor dintre cele 36 de echipe.

Gianluigi Buffon și Cristiano Ronaldo au ajutat la procedură, fiind premiați înaintea tragerii propriu-zise. Fostul mare portar a extras echipele din urne, Cristiano a apăsat butonul care declanșa softul pentru stabilirea automată a tuturor partidelor. Oficialii UEFA au precizat că la respectivul algoritm s-a lucrat intens în ultimele 12 luni.

Cele 36 de echipe au fost împărțite în 4 urne valorice, iar adversarele fiecăreia, 8 la număr, au fost alese aleatoriu, fără ca echipele din aceeași țară să se poată înfrunta în această fază. Fiecare formație va disputa 8 meciuri, 4 pe teren propriu, 4 în deplasare.

Primele 8 clasate vor avansa direct în „optimi”, locurile 9-24 vor disputa un baraj pentru accederea în „optimi”.

Meciurile din noul sezon al Ligii Campionilor

Printre duelurile de care vom avea parte în „grupa-mamut” menționăm PSG - Manchester City, Bayern Munchen - PSG, Arsenal - PSG, Barcelona - Bayern Munchen, Liverpool - Real Madrid și Manchester City - Inter.

Toate meciurile pe care le vor juca formațiile din urna 1:

Toate meciurile pe care le vor juca formațiile din urna 2:

Toate meciurile pe care le vor juca formațiile din urna 3:

Toate meciurile pe care le vor juca formațiile din urna 4:

  • PSG are un program DE FOC, pe campioana Franței așteptând-o Manchester City și Atletico Madrid (acasă), respectiv Bayern Munchen și Arsenal (deplasare). Adăugăm aici alte dueluri complicate, precum cele cu Girona, PSV, Salzburg și Stuttgart!
  • Barcelona se poate declara norocoasă după această tragere la sorți, urmând a le înfrunta pe Bayern Munchen și Atalanta acasă, respectiv Borussia și Benfica în deplasare. Iată toate meciurile catalanilor:
  • Tragere mixtă pentru Liverpool, pe care o așteaptă, pe lângă Real Madrid, RB Leipzig, Bayer Leverkusen și AC Milan.
  • Iată partidele pe care le va disputa Real Madrid, campioana Europei. Pe „los blancos” îi așteaptă meciuri cu Borussia Dortmund și AC Milan acasă, respectiv Liverpool și Atalanta în deplasare.
  • Dueluri tari îi așteaptă și pe cei de la RB Leipzig, precum Liverpool, Juventus și Aston Villa (acasă), Inter și Atletico Madrid în deplasare.
  • Borussia Dortmund, finalistă în 2024, va juca cu granzii Spaniei, Barcelona (acasă) și Real Madrid (în deplasare). Iată toate meciurile acesteia:
  • Meciurile celor de la Bayern Munchen. Printre altele, bavarezii vor juca cu Barcelona (deplasare) și PSG (acasă).
  • Pe lângă duelul cu Manchester City, Inter va mai juca, printre altele, cu Arsenal (acasă). Iată meciurile campioanei Italiei:
  • City va avea de disputat câteva meciuri de foc, precum acasă cu Inter, în deplasare cu PSG și Juventus!
  • „Champions League și golurile sunt ca ketchupul: când le deschizi, nu se mai opresc”, a reacționat Ronaldo, spre deliciul publicului.
  • Ulterior, pe scenă a fost chemat Cristiano Ronaldo, cel mai bun marcator din istoria competiției. Portughezul a fost premiat la rândul lui, pentru realizările sale de-a lungul carierei.
  • Ceremonia a început cu premierea lui Gianluigi Buffon, care a primit un trofeu din partea președintelui UEFA, Aleksander Ceferin. „Pentru mine, este cel mai bun portar din istorie”, a transmis capul UEFA.
  • Iată componența celor 4 urne:
Fiecare urnă valorică are 9 echipe, ordonate după coeficientul UEFA. E o singură excepție în cazul campioanei en-tritre, Real Madrid, alocată din oficiu cu cel mai mare scor. Prima urnă nu mai reunește capii de serie și niciuna nu mai oferă avantaje

Vor fi cu 56 de meciuri mai multe față de vechiul format al Ligii Campionilor

Liga Campionilor își va stabili configurația meciurilor (de-acum până cel puțin în 2027-'28 inclusiv) pe care cele 36 de echipe calificate le vor avea (câte 8) și locurile în care se vor disputa.

Ne așteaptă un sezon extins, imprevizibil și mai spectaculos, cu mai multe variabile, într-un calendar care se va stabili definitiv și se va publica pe site-ul forului suprem continental sâmbătă, după ce calendarul UCL va fi confruntat cu ceea ce vor decide sorții în cazul celor două grupe UNICE din Europa League și Conference League.

Vom fi martorii unei noi Superligi, care pleacă la drum, cu tot cu calificatele din preliminarii (patru tururi), cu 81 de echipe din cele 53 de federații membre ale UEFA cu drept de a înscrie echipă(e) în competiție.

Liga Campionilor va începe pe 17 septembrie și se termină, pe Allianz Arena, pe 31 mai 2025

Un maraton fabulos ce va lua startul propriu-zis la 17 septembrie (prima etapă a grupei) și va avea linia de finiș pe 31 mai 2025, pe Allianz Arena din Munchen, unde vom cunoaște succesoarea titlului deținut în prezent de Real Madrid (al 15-lea, record).

Vom asista la 144 de meciuri (față de 96 până acum în sistemul inițial cu opt grupe de câte patru formații, cum a fost timp de 32 de sezoane, cu switch-ul de la două faze de grupe la una) plus alte 16 pentru stabilirea a jumătate dintre cluburile ce vor merge în „optimi”.

Și apoi încă 29 de meciuri în fazele eliminatorii („sferturi”, semifinale și finală) ce rămân neschimbate. Adică, în total, vor fi nu mai puțin de 189 de întâlniri, se prespune de către UEFA mai atractive și, majoritatea, mult mai disputate și cu rezultate greu previzibile. Dar haideți să vedem noutățile care intră în vigoare la toate nivelurile în UCL:

16federații sunt reprezentate de cele 36 de echipe calificate în grupă din totalul de 53 eligibile pentru Ligă. 5 participante în noul format sunt debutante în competiție în această fază. Top 5 Europa ca număr de cluburi ajunse în UCL: Germania (15), Spania (14), Franța (12), Anglia și Italia (11). România are doar 5 (4, dacă Steaua și FCSB sunt „contopite”)

Seamănă cu Superliga Europei?

Și da, și nu. Este în continuare Liga Campionilor, pentru că te califici din campionate și nu prin drept istoric sau pentru că ești organizatorul competiției. Numărul de cluburi a crescut, de la 32 la 36, și numărul de meciuri din grupe, de la 6 la 8, pentru că echipele au vrut mai mult (asfixiind de tot calendarul!), chiar și 10 meciuri inițial!

De ce s-a trecut la o singură grupă?

Pentru a face turneul mai imprevizibil, formula a trebuit să fie reînnoită. Cu cele 8 grupe anterioare, se întâmpla ca ieriarhia să fie adesea definită dinaintea startului. Mulți „planificau” voit locul al doilea, pentru a evita rivali mai tari în „optimi”. Acum acest lucru nu va mai fi posibil.

Nimeni nu va mai ști cu adevărat ce se va întâmpla și clasamentul ar trebui să fie incert până la sfârșit. Poate că vor exista câteva cluburi ce vor izbuti să producă surprize (ne)plăcute, dar tragerea la sorți va fi „liberă”. De tip toți împotriva tuturor, și poate defini un program mult mai strâns.

Iar gestionarea parcursului în funcție de cei opt adversari nu va mai fi posibilă (pentru că, practic, toate echipele se luptă cu 35 de contracandidați).

În finala de pe Wembley (2-0 cu Borussia Dortmund, goluri Carvajal și Vinicius Jr.), Real Madrid a cucerit a 15-a Ligă a Campionilor din palmares / Foto: Imago

Doar primele opt merg direct în „optimi”, cele de pe 9-24 trebuie să treacă printr-un play-off (tur-retur), iar cele de pe pozițiile 25-36 sunt eliminate definitiv din Europa, fără a mai beneficia de fosta „plasă de salvare” în cazul unei aterizări greșite

Se schimbă și tragerea la sorți

Echipele sunt în continuare împărțite în patru grupe (de nouă echipe), dar ordinea este decisă de clasamentul UEFA al coeficienților, cu excepția deținătoarei titlului. De fapt, capii de serie se desființează: fiecare echipă întâlnește două rivale din fiecare eșalon, chiar și din propriul eșalon valoric. Un meci acasă, altul în deplasare.

Împărțirea în urne valorice este doar o chestiune organizatorică, nu dă privilegii. Singurul privilegiu este decis de bile și de software: poți întâlni fie opt formații bune, fie riști să ai ghinionul de a da peste unele groaznice.

Cum sunt decise împerecherile?

O combinație între factorul uman și cel tehnologic. Invitații speciali ai UEFA, Gigi Buffon și Cristiano Ronaldo, doi supercamponi, vor lua bilele cu numele echipelor, începând cu cele de top.

Odată ce bilețelele cu numele acestora ne vor fi dezvăluite, simpla lansare a unui software (testat începând din septembrie trecut de o firmă specializată, partener logistic al forului de la Nyon) va lansa datele necesare pentru a decide cei opt adversari.

Facem cuvenita precizare că pot fi maximum două rivale din aceeași ligă și este exclusă variante de a avea un derby, adică un duel între formații din același campionat (excepție, dacă există patru echipe din aceeași țară într-o urnă).

Cât va dura noul sistem de tragere la sorți?

Mai mult sau mai puțin la fel ca înainte, aproximativ 40 de minute, deși tot showul pregătit la milimetru și secundă în Elveția va ține o oră, nouă minute și 35 de secunde. Pe ceas! Cu pauze între golirea fiecărui bol cu nouă echipe de circa 10-12 minute.

Regulă: nu trebuie să treacă mai mult de 10 secunde între identificarea numelui echipei din bilă și alegerea celor opt adversari. Fără ajutorul computerului ar fi durat patru ore și mai deranjant și supercomplicat este că ar fi fost nevoie de aproape 1.000 de bile și 36 de boluri pentru actualul format.

16campionate au trimis ambasadoare în noua eră a Champions League. Cele mai multe (5) provin din Serie A și Bundesliga (5). Urmează Premier League, LaLiga și Ligue 1 (4), apoi, cu câte 2, primele ligi din Portugalia, Țările de Jos și Austria (ultima reușind o premieră absolută, grație celor de la Sturm Graz și RB Salzburg)

Calculatorul decide și programul jocurilor, dar nu definitiv

Software-ul ae.live, supervizat de Ernst&Young, va desemna pe rând rivalii celor 36 de calificate în megagrupă.

Apoi, după tragerea la sorți din Europa League și Conference League de mâine (14:00, ora României), tot la Monte Carlo - unde sperăm să se afle în urne și FCSB, și CFR Cluj -, se va putea trece la stabilirea calendarului: sunt prea multe variabile, inclusiv televiziunile. Configurația finală va fi anunțată sâmbătă și nici măcar UEFA nu știe la ce oră se va întâmpla acest lucru!

Nu se va mai juca doar marți și miercuri!

Ce noutăți apar la acest capitol. Prima rundă, programată pe 17, 18 și 19 septembrie, este toată dedicată Ligii Campionilor, chiar și joia. Exclusiv.

Ultima rundă, în schimb, are toate cele 18 meciuri la aceeași oră, pe 29 ianuarie, pentru a nu avantaja pe nimeni (cu excepția cazului în care există jocuri fără implicații în clasament).

Criteriile de departajare în caz de egalitate de puncte

Primul criteriu este diferența de goluri. Acesta este urmat de: 1) total goluri înscrise acasă; 2) goluri marcate în deplasare; 3) total victorii; 4) victorii în deplasare; 5) suma punctelor câștigate de cei 8 adversari; 6) golaverajul total al celor 8 adversari; 7) suma golurilor marcate de cei 8 adversari; 8) topul fair-play; 9) clasamentul UEFA al cluburilor. Punctele 5, 6 și 7 au rolul de a recompensa valoarea adversarilor: dacă ai obținut puncte mai multe împotriva unor echipe mai puternice, valorează mai mult.

1reprezentantă au Belgia, Scoția, Elveția, Cehia, Serbia, Croația, Ucraina și Slovacia. Aston Villa, Bologna, Brest, Girona și Slovan Bratislava vor juca în premieră în grupa/ele Ligii

Seamănă cu tragerea la sorți a turneelor de tenis?

Atât play-off-ul, cât și optimile de finală, spre deosebire de prima fază a grupei, au o tragere la sorți cu cap de serie. Prima echipă și a doua din clasamentul final vor fi împerecheate cu a 15-a și a 16-a (sau cu cele care le-au învins în play-off).

A treia și a patra cu echipa de pe locul al 13-lea, respectiv al 14-lea, și așa mai departe. Bineînțeles, primele patru clasate se vor afla la extremele tragerii la sorți, care se va desfășura până la finala din 31 mai, programată să aibă loc la Munchen.

Față de edițiile anterioare trecerii la sistemul cu o singură fază a grupelor, 13 meciuri nu vor mai fi suficiente pentru a ridica „urecheata” deasupra capului, așa cum se întâmpla până acum.

Cel puțin 15 (chiar 17 pentru formațiile ce vor trece prin așa-zisele „16-mi”), trebuie să depășească cea care vrea să preia ștafeta campioanei Europei de la Real Madrid. Pe locuri, fiți gata, start! Numărătoarea inversă deja a început.

Pe arena celor de la Bayern Munchen, se va disputa prima finală a Ligii în sistemul cu 36 de echipe / Foto: Imago

Datele etapelor din grupă și ale fazelor eliminatorii

Prima etapă: 17–19 septembrie 2024
Etapa a 2-a: 1/2 octombrie 2024
Etapa a 3-a 3: 22/23 octombrie 2024
Etapa a 4-a: 5/6 noiembrie 2024
Etapa a 5-a: 26/27 noiembrie 2024
Etapa a 6-a: 10/11 decembrie 2024
Etapa a 7-a: 21/22 ianuarie 2025
Etapa a 8-a: 29 ianuarie 2025
Play-off: 11/12 & 18/19 februarie 2025
„Optimi”: 4/5 & 11/12 martie 2025
„Sferturi”: 8/9 & 15/16 aprilie
Semifinale: 29/30 aprilie & 6/7 mai
Finală: 31 mai 2025

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.