Conference League

CFR Cluj, încă o rușine istorică în Europa! „Les amis de Dudelange” reloaded: iată topul celor mai mari umilințe „feroviare” + Dan Petrescu, protagonist a treia oară

Dan Petrescu a ratat primul obiectiv major al sezonului / Sursă foto: Facebook@ CFR Cluj

Articol de Remus Dinu  —  joi, 29 august 2024

CFR Cluj a fost „zdrobită” de ciprioții de la Pafos, 0-3, ratând calificarea în grupele Conference League, supapa financiară de care „feroviarii” aveau nevoie pentru a mai stabiliza un an situația contabilă din club. Clujenii rămân pentru al doilea an la rând în afara grupelor, iar primul obiectiv al lui Dan Petrescu e deja irosit.

CFR s-a prezentat lamentabil în returul cu Pafos și a cedat la scor de neprezentare în fața echipei care se clasa pe locul 5 în campionat în ultimul sezon. Ciprioții au taxat cu vârf și îndesat stângăciile formației lui Dan Petrescu, administrându-i vicecampioanei Romaniei o înfrângere sonoră.

„Naufragiul” din Cipru se înscrie la loc de cinste pe o listă a dezastrelor trăite de CFR Cluj în cupele europene. Care au fost celelalte umilințe experimentate în istoria modernă a clubului?

Tot Cipru, dar Anorthosis

Prima s-a consumat în sezonul 2007-2008, fix la începutul sezonului care a însemnat intrarea într-o nouă eră și la finalul căruia „feroviarii” au făcut eventul.

Cu Ioan Andone pe bancă, CFR era eliminată în turul II al Cupei UEFA de o altă formație cipriotă, Anorthosis Famagusta. Clujenii au fost „articulați” încă de la turul din Gruia, pierdut cu 1-3 în fața echipei pregătite la acel moment de georgianul Temur Ketsbaia.

Anorthosis conducea cu 3-0 în minutul 60, golul de onoare fiind semnat de Eugen Trică. Pagubele nu s-au putut repara la retur, încheiat 0-0.

În urmă cu 17 ani, clujenii au capitulat în fața unei alte echipe din Cipru / FOTO: GSP

0-3 la general cu Dinamo Minsk

O altă pată neagră din istoria clubului s-a consemnat în sezonul 2014-2015, când CFR părăsea turul III din Europa League după un 0-3 la general dezarmant cu Dinamo Minsk. O „dublă” pe care CFR-iștii o porneau din postura de favoriți, dar în care bielorușii s-au dovedit net superiori.

A fost 1-0 la Minsk, fără vreo ocazie notabilă în dreptul echipei pregătite atunci de Miriuță, dezastrul completându-se la retur, când formația din Belarus s-a impus cu 2-0, după ce Ionuț Rada a văzut „roșu” direct în minutul 25.

Dinamo Minsk a pus-o la respect pe CFR Cluj în 2014 / FOTO: GSP

Dudelange le-a dat 5 în două manșe

Poate cea mai cruntă înfrângere europeană s-a petrecut însă în sezonul 2018-'19, când CFR a clacat incredibil în fața luxemburghezilor de la Dudelange, cu Edi Iordănescu pe bancă!

Ardelenii erau învinși cu 0-2 în turul din Luxemburg, iar „remontada” nu s-a produs nici la retur, când formația anonimă din Luxemburg a mai zguduit o dată Dealul Feleacului, impunându-se cu 3-2. A fost 2-5 la general, într-una dintre cele mai mari umilințe din istoria fotbalului românesc.

Adrian Păun a prins în teren și umilința cu Dudelange / FOTO: GSP

Scoși din Ligă de Pyunik Erevan

CFR a „recidivat” în vara lui 2022, când a părăsit preliminariile Champions League în primul tur, învinsă de Pyunik Erevan din Armenia! Un 0-0 fără sare și fără piper la Erevan a fost urmat de un dezastru de proporții în Gruia.

CFR a condus de două ori, dar a fost eliminată după loviturile de departajare, după o evoluție submediocră! Tot Dan Petrescu se afla la cârma echipei în acel moment.

În 2022, CFR Cluj a fost eliminată din turul 1 preliminar al Ligii Campionilor de către Pyunik Erevan // foto: Facebook @ CFR Cluj

Să nu uităm de Inter d'Escaldes!

Chiar dacă „dubla” respectivă s-a soldat cu o calificare, CFR a mai comis-o o dată în acea vară. Mai exact în Andorra, unde a remizat cu semiprofesioniștii de la Inter Club d'Escaldes, 1-1! Clujenii au fost dominați copios de andorrezi, care se aflau în avantaj la pauză. Deac a egalat din penalty, iar tabela a indicat un rezultat de egalitate după un joc de-a dreptul chinuitor.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.