Alin Roman, 30 de ani, golgheterul lui Poli Iași din sezonul trecut, cu 10 reușite, și-a povestit într-un interviu exclusiv pentru cititorii GSP traseul carierei: de la perioada în care juca pentru echipa națională de juniori a României la anii sumbri petrecuți în ligile inferioare din România și Austria.
Sincer și deschis, mijlocașul născut la Timișoara nu s-a sfiit să mărturisească cele mai dificile perioade din viața sa: „Am dormit în vestiar la -15 grade și m-am ales cu dureri acute la spate. Să nu mai poți urca niște scări la 20 de ani, e destul de trist. Și acum fac o injecție la fiecare 3 luni”.
Roman a povestit și despre experiențele trăite în vestiarul lui Dinamo, dar și în Austria, acolo unde a jucat chiar și în Liga a 7-a!
- Alin, cariera ta a fost un pic atipică. La 18 ani erai un internațional promițător de juniori. Ai ajuns chiar și la Dinamo, la Timișoara, dar nu ai reușit să te impui în Liga 1. Ai ajuns apoi prin ligile inferioare din Austria. Abia la 29 de ani ai devenit un jucător de referință în Liga 1. Cum ți-ai caracteriza tu cariera și de ce crezi că ți-a luat așa de mult timp să te impui în Liga 1?
- Am o carieră destul de grea și am trecut prin multe dificultăți și o caracterizez prin multă muncă, sacrificiu. Am avut probleme de sănătate, s-au adunat mai multe. După ce am plecat de la Dinamo, am ajuns la echipe de Liga 2, Reșița, Caransebeș, unde nu am fost plătit cu lunile. Având și o problemă de sănătate și din cauza problemelor astea financiare, am luat decizia de a mă lăsa de fotbal.
„Eram cazat în niște condiții groaznice, primeam 400 de dolari pe lună”
- Cum așa?
- Nu mă gândeam la începutul carierei că o să ajung vreodată să joc în Austria, în Liga 7! Am avut un prieten în Austria, i-am spus să îmi caute ceva acolo. Am intrat într-o fază proastă, nu a fost depresie, nu am probleme de genul. Dar, pur și simplu, am fost foarte dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat până atunci, până la 22 de ani. Când am ajuns acolo, m-am trezit în Liga a 7-a, făceam două antrenamente pe săptămână și nivelul era foarte scăzut. Eram cazat în niște condiții groaznice, primeam doar 400 de euro pe lună. Am zis că nu e posibil să rămân acolo, eram obișnuit cu antrenamentele zilnice.
- Cum ai trecut peste momentul acesta?
- M-am trezit dintr-odată și m-am întrebat: ce fac, ce-i cu mine aici? Și am început din nou să muncesc. Mi-am luat o bicicletă și făceam zilnic undeva între 40-50 de kilometri. Am încercat să mă repun pe picioare, să zic așa. Noroc că nu a durat foarte mult perioada asta la Liga a 7-a. În următoarea vară am găsit o echipă în Liga a 3-a și așa m-am repus pe picioare.
Alin Roman: „Am dormit iarna prin vestiare”
- Revenind la perioada în care erai la Dinamo, ce probleme de sănătate ai avut?
- Înainte să ajung la Dinamo, am fost la Baia Mare. Condițiile nu erau foarte bune. Iarna mai dormeam prin vestiar, la minus 10-15 grade și am avut ceva probleme de sănătate, nu știu exact cum se numește. Nu știa nimeni ce am. Când era puțin rece, mă durea spatele, nu puteam să merg foarte bine, nu puteam să urc scările. E destul de rău să nu poți urca niște scări la 20 de ani. Domnul Țălnar, care m-a și debutat în Liga 1, ar fi vrut să se bazeze pe mine. Am prins cantonamentul de iarnă în Poiana Brașov și în Spania. Când ne-am întors, n-am putut să fac nimic din cauza spatelui. Și atunci, domnul Țălnar s-a bazat mai mult pe alți jucători, cum ar fi Rotariu și Steliano Filip. Într-un final, am debutat și eu la Dinamo, doar că durerile persistau.
- Acum cum ești? Ai găsit un tratament?
- Am găsit un tratament abia după ce am plecat în Austria. Abia la 23 de ani am făcut mai multe analize și urmez un tratament de atunci, cred că o să-l fac toată viața. Încerc să nu mă mai gândesc la asta, de asta nici nu știu exact cum se numește. Mă gândesc doar că sunt sănătos ca oricare alt om și încerc să-mi fac treaba cât mai bine.
- În ce constă tratamentul? Injecții?
- Da, este o injecție.
- Săptămânală?
- Nu, la trei luni.
Alin Roman: „Luasem decizia de a mă lăsa de fotbal”
Alin Roman, despre debutul la Dinamo: „Am primit multe faze de la Dănciulescu”
- Mai ții minte când ai debutat?
- Da, am debutat la Vaslui. Cred că am pierdut cu 1-3.
- 1-4.
- Sau așa, 1-4. Da, Vasluiul avea o echipă foarte bună atunci. Am intrat în locul lui Strătilă, mijlocaș dreapta.
- Ce amintiri ai din perioada aia? L-ai prins și pe Dănciulescu, o megavedetă atunci în Liga 1. Cum se comporta cu tine?
- Era un superjucător. Și un om de nota 10. Chiar ne-a ajutat, ne-a sfătuit. Am primit multe sfaturi bune de la el. Am încercat să luăm tot ce e mai bun din acel grup.
- Mai ții legătura cu cineva din generația aia? Cu Rotariu sau cu Steliano?
- Cu Stelu, da, cum să nu? E prietenul meu din copilărie! Doar am trecut prin atâtea împreună, țin legătura cu el. Așa nu pot să zic că țin legătura cu toată lumea. Dar am o relație de prietenie, de amiciție, cu majoritatea dintre ei.
CV Alin Roman
- Data nașterii: 27 ianuarie 1994
- Meciuri / goluri în Liga 1: 43/11
- Cariera: FC Maramureș (2011-2012), Dinamo (2012-2013), Tg. Mureș (2013), ACS Poli Timișoara (2014), Metalul Reșița (2014-2015), FC Caransebeș (2015), UTA (2016), Național Sebiș (2016), Bad Goisern (2017), Vöcklamarkt (2017), Stadl-Paura (2018-2019), Vorwärts Steyr (2019-2020), KU Amstetten (2020-2022), Poli Iași (2022-prezent)
Alin Roman: „Voi urma acest tratament toată viața”
Alin Roman: „Nu voia nimeni să plătească bani pentru mine”
- Apoi ai mai jucat câteva meciuri în Liga 1 la Timișoara. Cum a fost acea perioadă pentru tine?
- Aceeași situație, cu problemele la spate. După primul cantonament am picat iar. Și s-a schimbat antrenorul. A venit Dan Alexa. M-a trimis de câteva ori la echipa a doua. M-a văzut, i-a plăcut mult de mine. Și m-a băgat câteva meciuri. Doar că eu aparțineam de Avicola Buziaș. În acel moment eram doar împrumutat. Și era greu.
- Am văzut că ai aparținut foarte mult timp de Avicola Buziaș. Care era, de fapt, situația ta atunci?
- Da, ca la majoritatea jucătorilor din acea generație, ‘94, de la LPS Banatul. Ca să nu ne piardă, s-a făcut o asociație pentru a ne face niște contracte. Pentru că aveam aceste probleme de sănătate, nu voia nicio echipă să plătească bani pe mine și eram tot timpul împrumutat.
„Mi-am schimbat mentalitatea în Austria”
- În Austria mai munceai ceva pe lângă fotbal? Sau te ocupai strict de fotbal?
- Nu, strict de fotbal. Pentru asta m-am dus acolo. Nu mi-am dorit să lucrez știind că aveam atâtea performanțe la juniori, am jucat și la un Euro. Nu m-am gândit la 22-23 de ani să mă duc și să muncesc altceva. M-am dus pentru a mă cunoaște, pentru a intra în circuitul lor și pentru a ajunge cât mai sus.
- Ce ai învățat în Austria?
- Mi-am schimbat destul de mult mentalitatea. Până să ajung în Austria nu prea vedeam jucători în România care să facă prevenție, să meargă înainte de antrenament la sală fără să fie împinși de la spate, să zic așa. Când am ajuns acolo, la ligile a treia și a doua, vedeam jucătorii cum veneau cu o oră înainte de antrenament, mergeau și făceau prevenție, făceau sală. Când venea antrenorul erau toți încălziți, deja pregătiți de antrenament.
- Cum erau condițiile din Liga a 2-a din Austria față de cele din România?
- Nu se compară. Sunt puține echipe de Liga 1 din România care să aibă condițiile de acolo!
- Ai avut niște colegi din Austria care au ajuns după aceea la echipe mai mari?
- Acum chiar nu mi-aduc aminte, dar au fost jucători tineri care au ajuns la nivelul primei ligi din Austria. Am jucat și împotriva lui Luis Phelipe, de la FCSB. Nici n-am știut, mi-a zis el când a ajuns în Iași. El chiar a fost în lotul lui Red Bull Salzburg, chiar dacă nu a jucat foarte mult.
Alin Roman: „Mi-am schimbat mentalitatea în Austria”
Alin Roman: „Am făcut tot posibilul să ajung la Iași”
- Ai ajuns apoi la Iași. Cum s-a realizat acest transfer?
- Eu eram singurul român din Austria. Cu un an înainte mai fusese și Andrei Ivan. Pentru noi, românii, e greu să te impui în Austria. Am zis că eram în formă și îmi doream să mă reîntorc. Am luat legătura cu niște prieteni care aveau legături în țară. Era vorba de U Cluj prima dată, nu s-a concretizat și m-a sunat domnul Cornel Șfaițer. Nu am stat prea mult pe gânduri. Mi-a spus despre proiectul de la Iași și am făcut tot posibilul să ajung aici.
- Cum ți se pare acum acel proiect? E la fel cum ți l-a prezentat?
- În mare parte s-a realizat. Acum trebuie să înceapă etapa a doua. Sperăm să realizăm și acest obiectiv.
Alin Roman, despre diferențele dintre Grozavu și Tony
- Tu ai debutat la Iași cu Leo Grozavu. Acum e Tony...
- În Liga 1 sau unde?
- Da.
- Da, când am venit era Claudiu Niculescu și la Liga 1 a fost Leo.
- Cum ți se par cei doi? Grozavu era mai sever, iar Tony e mult mai apropiat de voi?
- Este adevărat. Leo era un pic mai strict, mai sever cu jucătorii. Asta e modalitatea lui de a face performanțe, de a avea rezultate în fotbal. E treaba lui. Am avut un parcurs nu bun, ci foarte bun cu dânsul. N-am ce să zic. Tony este foarte apropiat de jucători, pozitiv. Cam tot timpul este pozitiv și încearcă să ne încurajeze, să ne transmită și din agresivitatea pozitivă pe care a avut-o el pe teren.
- Cum ți se pare Poli Iași sezonul acesta în comparație cu sezonul trecut?
- Cred că arătăm mult mai bine acum. Am jucat cu echipele bune ale campionatului și cred că am jucat de la egal la egal cu toate. Au fost meciurile cu Dinamo, Steaua, Rapid, în care cred că am arătat destul de bine.
„Steaua mi s-a părut cea mai puternică”
- Dacă ar fi să faci o comparație între Dinamo, FCSB și Rapid, care ți s-a părut formația mai puternică dintre cele trei?
- Cred că Steaua. Doar că lor le-a pus probleme și terenul. A fost terenul destul de prost. Poate dacă aveau un teren mai bun, unde să-și impună stilul de joc, cred că era mult mai greu pentru noi. I-am simțit în teren destul de omogeni, se găseau foarte ușor în teren. Așa i-am simțit în primele 20 de minute până am reușit să înscriem. După a venit și cartonașul roșu, a fost un pic mai ușor.
- Rapid cum ți s-a părut? Crezi că venirea lui Șumudică i-a trezit?
- Da, a fost un șoc. Cu siguranță a fost un șoc. Au arătat mult mai bine. Am analizat foarte bine ceea ce au făcut în primele șase etape. Știam ce ne așteaptă. Știam că vor fi mult mai agresivi. Aici cred că am pierdut noi meciul. Ar fi trebuit să fim la fel de agresivi cum am fost cu Dinamo. Cred că i-am respectat un pic cam mult. Și nu am fost concreți în fața porții la câte ocazii ne-am creat. Meritam să înscriem cel puțin un gol. Nu am făcut-o, cum n-am făcut-o în multe meciuri. Dar îmi dă încredere jocul cu Rapid pentru viitor.
- Ce obiective v-ați propus pentru sezonul acesta?
- Încercăm să luăm fiecare meci în parte, să facem cât mai multe puncte și să stăm cât mai liniștiți la sfârșit de sezon. Cam acesta ar fi obiectivul. Să nu mai trecem prin ce am trecut sezonul trecut. Și în Cupa României să ajungem cât mai sus. Asta ne dorim.
- Tu ai marcat 10 goluri sezonul trecut. Sezonul acesta câte ți-ai propus?
- Încerc să-mi egalez performanța de sezonul trecut, având în vedere că sunt mijlocaș de creație, mi-aș dori să dau mai multe pase de gol.
Alin Roman: „Am fost în discuții cu U Cluj”
- Din lotul Iașiului, cu cine te înțelegi mai bine? Acum sunt și mulți străini. Cum vă înțelegeți cu străinii?
- Nu avem treabă. Sunt foarte cuminți, sunt jucători de grup. Cu Florin Ilie mă înțeleg mai bine. Dar cu toți mă înțeleg destul de bine. Ne cunoaștem deja de ceva timp. Ne-am creat niște relații de prietenie.
- Mi-ai spus că înainte să revii în România ai fost dorit și de U Cluj. Știu că ai fost dorit și în această vară de ei, nu?
- Da. Au fost discuții. Înainte să ajung în România au fost niște discuții printr-un impresar. Doar că trebuia să aleagă între mine și un alt jucător. Au ales acel jucător. Poate că a fost mai bine așa. Sunt aici, am promovat cu Iașiul, am avut un sezon bun și sper să fac un sezon bun și acum.
- Dar astă-vară nu au vrut cei de la Iași să te lase la Cluj? Sau pur și simplu au picat negocierile?
- Nu s-au înțeles, să zic așa. Nu s-au înțeles cluburile între ele.
- Crezi că ar fi fost un pas înainte pentru tine la Cluj având în vedere că Universitatea a început foarte bine sezonul.
- Da, din punctul ăsta de vedere, cred că era mai bine acolo. Dar nu am pus absolut nicio presiune. Am avut o promisiune din partea conducerii că mă vor lăsa să plec în vară și am întrebat dacă pot să discut cu U Cluj. Mi-au dat acceptul, am vorbit cu cei de acolo, mă înțelesesem deja cu ei, urma să se mai înțeleagă și cluburile între ele. Dacă se înțelegeau, poate că aș fi ajuns la Universitatea. Dar sunt aici și nu îmi pare rău. Poate să apară o altă oportunitate până în septembrie. Așa a fost să fie.
„Când am aflat că vrei să facem un interviu, nu prea am vrut să vorbesc despre problemele mele, să nu creadă lumea că mă plâng. Dar am zis că poate va citi acest interviu și un copil care face fotbal și îi pot fi un exemplu, că prin muncă poți să ajungi acolo unde îți propui, indiferent câte probleme întâlnești pe parcurs”
Alin Roman, mijlocaș Poli Iași
Interviu complet cu Alin Roman: „Am avut o carieră grea”
- Mulțumesc mult, Alin, și mult succes la Iași!
- Mulțumesc frumos! Doamne ajută!
{{text}}