Volei

Naționala masculină de volei s-a calificat la Campionatul Mondial după 43 de ani

Articol de Tudor Belivacă  —  sâmbătă, 31 august 2024

Naționala României de volei masculin s-a calificat la Campionatul Mondial după o pauză de 43 de ani.

Campionatul Mondial de Volei se va desfășura în 2025 în Filipine, între 12 și 28 septembrie.

Cum s-a calificat România la Campionatul Mondial din Filipine

Campionatul Mondial din Filipine reprezintă o premieră deoarece va fi prima ediție cu 32 de echipe la start. Până la acest turneu final se calificau doar 24 de echipe.

Conform site-ului Federației Române de Volei biletele sunt obținute de primele 3 echipe de pe fiecare continent, țara gazdă și campioana mondială în exercițiu, ceea ce înseamnă un total de 17 țări. Restul până la 32 sunt echipe selectate în funcție de clasamentul mondial FIVB la 30 august 2024.

România a obținut astfel calificarea cu o clasare pe locul 26 în rankingul FIVB.

România a învins Franța, campioana olimpică en titre, cu 3-1 (25-23, 16-25, 25-18, 25-21) și s-a calificat în optimile de finală la Campionatul European de volei feminin. Centrul Robert Călin a vorbit despre performanța istorică a „tricolorilor”.

Țările calificate sunt: Filipine, Italia, Polonia, Slovenia, Franța, Japonia, Iran, Qatar, Brazilia, Argentina, Columbia, SUA, Canada, Cuba, Egipt, Algeria, Libia, Germania, Serbia, Țările de Jos, Ucraina, Belgia, Turcia, Cehia, Bulgaria, Portugalia, Finlanda, Tunisia, China, România, Chile și Coreea de Sud, conform rankingului FIVB și regulilor prezentate mai sus.

Conform site-ului federației, Federația Internațională de Volei va publica pe 3 septembrie lista cu echipele calificate la Campionatul Mondial, dar România nu mai poate pierde participarea.

Tragerea la sorți a grupelor va avea loc pe 24 septembrie în Filipine, la Manilla.

Este prima calificare după o pauză de 43 de ani

Ultima dată ne-am calificat la Campionatul Mondial de Volei în 1982 când am obținut locul 15. Cea mai bună clasare la Mondialele de Volei a venit în 1956, când am obținut locul 2.

Locul în clasamentul FIVB se datorează și succesului de la Europeanul din 2023. România a încheiat pe locul 7 și a învins echipe puternice precum Franța, campioana olimpică. Rezultatele au determinat urcarea în clasamentul FIVB, deci calificarea la Campionatul Mondial.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.