Liga 1

Dan Șucu și parizerul, giuleștenii și dezastrul » Ce s-a întâmplat ultima dată la Universitatea Craiova - Rapid, meciul care a adus criza în Giulești, întinsă pe două sezoane

Universitatea Craiova - Rapid, din sezonul trecut de Superliga, a reprezentat meciul care a declanșat criza pentru giuleșteni. Foto: GSP

Articol de George Nistor  —  sâmbătă, 31 august 2024

Universitatea Craiova - Rapid, din sezonul trecut de Superliga, a reprezentat meciul care a declanșat criza pentru giuleșteni, într-un moment total neașteptat, dat fiind entuziasmul din jurul echipei.

Duelul din play-off se anunța a fi un eveniment „de familie”, cu o deplasare memorabilă, suporteri împreună cu acționari, însă totul avea să se transforme, la finalul celor 90 de minute, într-un fiasco fără sfârșit.

Atunci, pe 30 martie, oltenii s-au impus cu 2-1, grație golurilor marcate de Ștefan Baiaram și Alexandru Mitriță, după ce Funsho Bamgboye deschisese scorul.

  • Universitatea Craiova - Rapid se joacă astăzi, de la 21:30, în cadrul etapei a 8-a din Superliga. Meciul va fi transmis Digi Sport 1, Prima Sport 1 și în format liveTEXT pe GSP.ro.

Universitatea Craiova - Rapid, meciul care a declanșat criza în Giulești

În primăvara acestui an, Rapidul încă spera la un loc pe podium, chiar dacă venea după înfrângerea din prima rundă a play-off-ului, de pe teren propriu, 1-2, cu Farul. Motivele erau lesne de înțeles: poziția a 4-a în clasament, la egalitate de puncte cu formația din Bănie, și o atmosferă generatoare de încredere în echipă.

În schimb, la nivel de galerie, apele începeau să devină tulburi, întrucât Liviu Ungurean „Bocciu'”, fusese arestat preventiv, cu cinci zile înaintea partidei, în scandalul materialelor pirtohnice introduse ilegal în stadion.

Simțind perioada grea, Gheorghe Răducan, poreclit „Corsicanu”, unul dintre liderii din umbră ai nucleului de suporteri, a venit cu inițiativa de a organiza o deplasare „altfel” în Bănie și le-a propus acționarilor Dan Șucu și Victor Angelescu să călătorească împreună cu suporterii spre stadionul „Ion Oblemenco”.

Cei doi au fost de acord, însă totul s-a transformat mai degrabă într-o baie de mulțime cu iz de spectacol câmpenesc, din care galeria nu a făcut altceva decât să-și sporească influența pe care o exercită atunci când clubul trebuie să ia decizii importante.

Șucu și Angelescu au întins, alături de fani, masa pe capota unei mașini, la o benzinărie, și au mâncat parizer, brânză și chiftele.

Cred că 75% dintre români iubesc parizerul. Eu mâncam parizer încă de pe vremea lui Ceaușescu. Atunci 100 de grame costau 1,8 lei. Este delicios și o să mănânc parizer toată viața. Așa cum cred că majoritatea românilor savurează acest fel de mâncare atât de simplu, atât de popular și atât de gustos. Parizerul e una dintre bucatele mele favorite. Este pur și simplu delicios.

- Dan Șucu, finanțator Rapid

+23 Foto
Dan Șucu mănâncă parizer alături de suporteri, înainte de Universitatea Craiova - Rapid (foto: Marius Mărgărit/GSP)
  • Istvan Kovacs va arbitra duelul din această seară, din Bănie. Mihai Marius Marica și George Florin Neacşu îl vor asista la cele două tușe, în timp ce Cătălin Busi va fi al patrulea oficial. În camera VAR se vor afla Cătălin Popa și asistentul său, Marius Omuţ.

A urmat dezastrul întins pe două sezoane

Din acel moment zero, Rapid a mers din ce în ce mai rău, atât sportiv, cât și intern. Dosarul materialelor pirotehnice a luat amploare, au apărut tensiuni la nivel de vestiar, rezultatele foarte proaste s-au succedat, dar și deciziile.

„Vișiniii” au terminat pe locul 6 campionatul, ultimul din play-off, după o serie de 8 meciuri în care s-au văzut învinși de șase ori. Singurele rezultate pozitive au fost reprezentate de răbufniri de orgoliu, împotriva rivalei FCSB: egal (2-2) în etapa a 5-a și victorie în ultima, 2-0, pe Arena Națională.

Giuleștenii au ratat inclusiv obiectivul de a evolua în preliminariile cupelor europene, situație de neconceput la startul sezonului.

Abisul a continuat și în actuala stagiune, ceea ce constituie un fenomen rar, mai ales în contextul în care s-au făcut modificări pe banca tehnică.

12 punctea acumulat Rapidul de la meciul cu Universitatea Craiova și până în prezent: 4 în stagiunea trecută, 8 în actuala, în 15 meciuri disputate

Cât de mult s-a schimbat Rapidul în doar cinci luni

Rapidul a încercat să rezolve situația fără ieșire prin ceea ce Dan Șucu numește profesionalism și disciplină.

L-a îndepărtat pe Daniel Niculae din funcția de președinte, fiind anchetat penal pentru că a fost complice într-un scandal fără precedent în România, a instalat un interimar pe bancă, în persoana lui Bogdan Lobonț, după demiterea lui Cristiano Bergodi, și a adus un antrenor total străin mediului fotbalistic din România ce s-a dovedit a fi catastrofal, Neil Lennon.

Urmări s-au văzut și în lot. Au plecat Ermal Krasniqi, cel care a refuzat să-l salute pe Lobonț în momentul schimbării, într-o partidă cu Farul, dar și Alexandru Albu, petrecăreț după înfrângerea de la Iași, cu Poli, alături de mai tânărul Andrei Borza.

Funsho Bamgboye, Iulian Cristea, Ștefan Pănoiu, Damjan Djokovic, Dragoș Grigore, Kevin Soni, Virgil Drăghia și Cătălin Cîrjan au completat lista plecărilor din Giulești.

La schimb, s-au alăturat nu mai puțin de zece jucători noi, pe care-i pregătește acum Marius Șumudică, al patrulea antrenor al Rapidului în ultimele cinci luni.

Universitatea Craiova - Rapid va fi al doilea meci al lui „Șumi-gol” pe bancă în noul mandat, după cel cu Poli Iași, încheiat cu victorie în Copou, scor final 1-2.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.