Opinii   •   EDITORIAL

Salvați soldatul HaOsimhen?!

Daniel Scorpie

Articol de Daniel Scorpie   —  luni, 02 septembrie 2024

Victor Osimhen (25 de ani), atacantul nigerian campion în Serie A în urmă cu 15 luni, pare condamnat să fie prizonier în propria casă din Napoli. Exclus din proiectul lui Conte și scos și din lot, însă atât de lacom după bani și dirijat ca o păpușă din paie de interesele meschine ale agentului său, golgheterul azzurrilor riscă să devină spectator de lux al unui circ absurd. Întors împotriva producătorului de filme, care nu s-a mai ales nici cu o jumătate din clauza de reziliere a diamantului pe care n-a știut să-l vândă când trebuia șeicilor qatarieni de la PSG!

Telenovela Osimhen și-a încheiat sezonul estival, încă fără niciun un final, dar epilogul poate fi deja scris. Nici nu mai contează dacă se va mai transfera în acest mercato, rămas deschis numai (dintre destinațiile de lux ale fotbalului mondial) în Turcia, Qatar și Emiratele Arabe Unite.

Circul absurd și jenant plăsmuit de producătorul de film, cu aere de patron cunoscător de fotbal, însă atât de prost sfătuit de consilierii săi, nu mai vinde bilete nici măcar pentru șeicii saudiți, qatarieni sau din oricare oază a Golfului ar fi aceștia!

Marfa s-a perimat, dacă n-a fost vândută la timp și la suma pe care a avut-o pe masă Aurelio De Laurentiis vara trecută. Ce folos, nu a știut deloc să profite!


Multimilionarul de 75 de ani, care a salvat clubul din faliment acum două decenii, s-a lăsat pradă sentimentalismelor (sau poate s-a speriat și de furia tifosilor), a ascultat de cine nu trebuie și acum suportă consecințele.

În loc să încaseze 130 de milioane de euro de la PSG (banii pe loc, după ce Osimhen readusese, la capătul a 33 de ani de chinuitoare așteptare, lo scudetto, în orașul unde Diego Maradona a schimbat și numele arenei „San Paolo”), charismaticul și controversatul proprietar a încercat să își scoată măcar investiția făcută în urmă cu patru veri: 77,5 milioane de euro, plătite în mai multe rate (și cu destule trucuri dubioase, vezi cei trei tineri jucători plasați fictiv în Franța, la prețuri mult umflate!) lui OSC Lille. Numai că a dat chix, pentru că s-a zgârcit la un pumn de bani.

106,9miloane de euro e suma rulată de Victor Osimhem în cele 4 transferuri din carieră, la Charleroi, Wolfsburg, Lille și Napoli, în 2017, 2019 (de două ori într-o lună, cu diferență de 19 milioane de euro) și 2020

Imaginatul nou prinț parizian rămâne cu buza umflată!


Dar să vedem cu atenție de unde și cum a pornit totul, cine și în ce fel a vrut să iasă în câștig și de ce nu a mai plecat Osimhen. Așa cum toată lumea și-a dorit, chiar înainte ca Antonio Conte să descalece lângă Vezuviu și să înceapă construcția de la temelie a unei echipe ruinate, moral mai ales, de stagiunea terminată (după al treilea titlu din istorie) pe rușinosul loc 10, cu trei antrenori demiși, Rudi Garcia, Walter Mazzarri și Francesco Calzona!

Antonio Conte și Victor Osimhen, dovada elocventă a unui concubinaj imposibil la Napoli / Foto: Imago

Amețit de euforia trofeului cucerit de o manieră nemaivăzută de mult timp în Cizmă și de entuziasmul imens al pătimașilor fani napolitani, De Laurentiis a luat decizia de a-l păstra pe cel ce reușea 26 de goluri în 32 de jocuri (jumătate dintre ele însemnând și deschiderea scorului) și câștiga titlul de cappocanonniere! Lumea era deja la picioarele africanului, mai mereu mofturos și total rău influențat de armata de profitori, condusă în jurul lui de impresarul Roberto Calenda.

Cel ce, în urmă cu numai o săptămână, se revolta pentru felul „nerespectuos” în care este tratat prețiosul său client bogat, remunerat cu 11 milioane de euro (bani în mână), circa două bancnote de zece pe minut, cel mai mare salariu din Serie A.

„Osimhen e fotbalistul lui Napoli, cu contract recent reînnoit și cu satisfacții reciproce. El a făcut istorie aici și, când au existat oferte importante (și în acest an), noi am acceptat întotdeauna alegerile clubului. Așa cum am zis, nu e un pachet care să fie expediat departe (n.r - Arabia Saudită sau Chelsea), pentru a face loc pentru noi profeți. Victor a fost desemnat fotbalistul african al anului - al optulea la Ballon d'Or -, el are încă atât de multe de realizat în Europa. E nevoie de respect și echilibru”, posta hulpavul său „mentor” pe X (fostul Twitter). Serios?

76de goluri și 18 assisturi are Victor Osimhen în 133 de meciuri disputate pentru Napoli în toate competițiile în patru sezoane și 9.679 de minute bifate în teren

Urmașul lui Mbappe e doar ostaticul lui De Laurentiis

De atâta respect și mare dragoste față de culoarea azzurra plus echilibru, mai ales când vine vorba despre bani și aroganță, că deh, viața „bătătorului de minge” este scurtă și plină de neprevăzut!, nigerianul, care ar mai avea un deceniu în față să tot joace, nu se gândea decât la cum să profite de anunța plecare a lui Kylian Mbappe de la PSG și să se încoroneze subit nou împărat în Parcul Prinților.

AdL primise deja propunere de 130 de milioane de euro din partea șeicilor qatarieni (unii au scris chiar de 150), care se pregăteau să se despartă de campionul mondial din 2018, cu cele 12 trofee aduse în cinci sezoane în Orașul Luminilor.

Gruparea condusă de Nasser Al-Khelaifi voia să-l ia, la pachet cu Osimhen, și pe Kvicha Kvaratskhelia, celălalt artizan al uriașului triumf cu 16 puncte avans. Numai că mogulul italian a spus pas, pentru amândoi, și a ales să-i facă africanului o poliță de asigurare. De pe urma căreia spera să câștige toată lumea.

În primul rând Victor, căruia, așa cum a insistat, i s-a umflat substanțial salariul (și așa scandalos) la 11 milioane, depășindu-l astfel pe fostul lider al veniturilor din Serie A, sârbul Dușan Vlahovic (Juventus), prin iscălitura cu stiloul de lux al patronului pe un nou contract, valabil până pe 30 iunie 2026.

100de milioane de euro e cota de piață actuală a atacantului nigerian. Cu 20 de milioane sub cea din urmă cu o vară și cu 50 de milioane față de cel mai mare preț primit de Napoli pentru Osimhen

Condiția pusă atacantului a fost să accepte includerea unei clauze de reziliere de 130 de milioane (fix cât banii refuzați de la PSG!), situația ce-i satisfăcea președintelui apetitul de „afacerist”. Și, în al treilea rând, nu neapărat ultimul, erau mulțumiți și fanaticii suporteri că idolul lor nu-i lăsa atunci cu ochii în soare după ce și-a atins ținta.

Era, de fapt, totul o strategie de comun acord ca Victor Osimhen - zis și James - să poată pleca oricând la mai mulți euro sau dirhami. Iar Napoli să facă un important profit din cel care putea fi cea mai scumpă vânzare în istoria clubului. Și nu mai vorbim că și Calenda și-ar fi tras un comision gras, după modelul răposatului Mino Raiola sau al altui „piranha” mondial, Pin Zahavi!

A făcut la fel cu Koulibaly și a pierdut 60 de milioane!

Imagine de la unul dintre puținele antrenamente făcute de Victor Osimhen în presezon. După ce va reveni de la naționala Nigeriei, atacantul se va pregăti cu Napoli Primavera / Foto: Imago

Doar că uneori, cum spune un proverb românesc, socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg. Dacă nu faci safteaua când apare oportunitatea, riști ca al doilea tren să nu mai oprească și la peronul tău. Așa a pățit-o De Laurentiis și cu Kalidou Koulibaly. Un fost formidabil stoper luat de la Genk, cu care a risipit ocazia de face profit de 1200% în cinci ani!

Real Madrid și Barcelona se băteau pentru semnătura senegalezului (cel mai bun fundaș din Serie A la sfârșitul deceniului trecut) în ianuarie 2019, apoi și Chelsea a egalat oferta granzilor spanioli de o sută de milioane (prin vara lui 2021). Însă, DeLa a refuzat. Pentru că atunci se lupta la titlu cu Juventus și nu voia să slăbească trupa, în speranța că va distruge hegemonia decenală a „Bătrânei Doamne” în fotbalul peninsular.

L-a ținut pe KK până a făcut 31 de ani și apoi a luat „praful de pe tobă”. E un fel de spune, desigur, altfel cele 41,9 milioane de euro obținute acum două veri (tot de la Chelsea) reprezintă o sumă derizorie față de mica avere ratată de patron. Dovadă că londonezii nu au știut cum să scape de precedentul star african de la Napoli și l-au cedat la solduri, la Al-Hilal, ieșind în pagubă cu 19 milioane!

Arabii s-au crezut jigniți, londonezii n-au putut licita

Recent încheiata fierbinte vară trebuia să aducă momentul decolării lui Osimhen către zări mai mănoase, mai ales că, în sfârșit se transferare Mbappe la Madrid. De cum a prins de veste că ar fi obiectivul prioritar la PSG, nigerianul a transmis un mesaj CLAR că nu va mai juca la Napoli în sezonul 2024-2025. Patru ani erau de ajuns pentru „il cappocanonniere” din ediția anterioară de campionat (26 de goluri în 32 de evoluții)!

Clubul a decis să-i respecte alegerea și s-a conformat, promițându-i să nu-i pună bețe în roate la mult visatul transfer „afară”. Și l-a scos din planurile pentru viitor imediat ce De Laurentiis a bătut palma cu noul antrenor, Antonio Conte. Care, orice s-ar fi întâmplat, nu miza pe nigerian. Din simplul motiv că îl avea deja pe listă pe copilul său de suflet, Romelu Lukaku, ce l-a ajutat să ia titlul cu Inter și care venea după un sezon dezamăgitor la Roma lui Jose Mourinho.

„Victor ne-a anunțat că nu mai vrea să joace la Napoli”

Așa că Victor a neglijat complet aproape orice idee de a se pregăti, nu a făcut pregătirea din presezon, nici n-a jucat în vreun amical estival, sperând că mutarea se face. „Victor nu mai vrea să rămână și să joace absolut deloc la Napoli. Am încercat să-l plasăm, însă piața a fost complicată, în jocul imprevizibil dintre cerere și ofertă. Noi ne menținem pe linia de consecvență.

El a decis să renunțe la Napoli noi și am făcut alte alegeri, cu investiții importante pentru a-l obține pe Lukaku și a-i păstra pe Raspadori și Simeone. Mai poate pleca? Mercato mai e deschis în unele zone și ar exista opțiuni, în afara Arabiei Saudite”, a declarat managerul general Giovanni Manna. După ce Al-Ahly s-a retras de la masa negocierilor, orientându-se spre varianta mai ieftină și mai ușor abordabilă, Ivan Toney, pariorul de la Brentford.

De ce au procedat saudiții așa? Simplu. După ce se înțeleseseră la dirhami cu Osi și clanul său, 40 de milioane de euro anual până în 2028, și ajunseseră la un acord și cu Napoli, pentru 70 de milioane (tot de euro), tocmai în ultimele ceasuri de mercato, vineri seară mai precis, De Laurentiis s-a trezit că mai vrea 5 milioane. Sau dacă nu să adauge în deal-ul cu șeicii niște „mărunte” bonusuri de performanță.

Bani cu care, DeLa își crea iluzii, își va recupera investiția din 2020. După ce s-a folosit de nigerianul care altfel i-a făcut destule zile fripte președintelui cu săptămânile în care obișnuia să întârzie la revenirea în Italia din desele-i vacanțe sau de la convocările la echipa națională. Ori după petrecerile cu dezmăț și lux din Lagos, fie cu îmbolnăvirile subite de Covid-19 în perioada pandemiei etc.

Chelsea putea să-i suporte doar 55% din salariul faraonic!

Arabii au și ei o limită și i-au întors spatele magnatului italian. Care nu mai rămăsese decât cu varianta Chelsea. Americanul miliardar, Todd Boehly, care a preluat clubul de la rusul Roman Abramovich, după ce a izbucnit războiul cu Ucraina, are bani și chiar a încercat să liciteze spre 70 de milioane. Sumă pe care voia s-o achite în 2025, numai că, din cauză că a cheltuit în neștire până în prezent, Liga engleză le-a limitat londonezilor pragul maxim salarial la 6 milioane!

Pentru restul sumei trebuia să participe Napoli, în anul în care Osimhen era doar sub formă de împrumut pe „Stamford Bridge”. Adică, tot pentru 5 milioane de euro a picat și mutarea în Premier League, întrucât DeLa n-a marșat la propunerea noii echipe a lui Enzo Maresca.

După transferul eșuat la Chelsea, Osimhen, aflat într-o ruptură totală cu Napoli, e așteptat să se antreneze cu echipa U21 a clubului italian. Jucătorul a trimis un mesaj managerilor săi că nu mai vrea să joace pentru Napoli

Loïc Tanzi, ziarist L’Equipe

Ce a urmat pentru rebelul Victor (ce obținuse chiar și trecerea în acordul cu Al-Ahly a unei clauze de eliberare accesibile, în cazul unei propneri din Europa!), pe care se pare că nimeni nu-l poate salva din postura de soldat băgat la „carceră” (a se citi tribună) până la noi ordine sau oferte?

Conte l-a lăsat pe dinafară, Napoli a vrut să-i ia și tricoul!

Conte și-a păstrat ostilitatea față de el și nici nu l-a trecut măcar pe lista trimisă de club la Ligă pentru acest campionat. Și Napoli a vrut să-l lase și fără tricoul cu 9 pe spate (cum greșit ne informa sâmbătă seară marele guru în mercato, Fabrizio Romano!), pentru a i-l oferi în dar noului bombardier Lukaku. Belgianul ce a debutat cu gol în partida contra Parmei lui Man și Mihăilă (2-1).

Informația nu s-a confirmat, dovadă că „Big Rom”, ex-partenerul lui Martinez de la Inter din faimosul Lu-La, a îmbrăcat tricoul cu numărul 11. Astfel că „nouarul” a rămas vacant, oare un indiciu și o portiță spre o prea puțin scontată împăcare? Sau o nouă „genială” manevră a proprietarului de a putea să-l reintegreze în efectiv (regulamentul permite oricând înscrierea a doi jucători până în iarnă, în locul altor doi!). Și să-i sugereze discret antrenorului să încerce să folosească două vârfuri? Că de ce, dacă tot îi mai achită doi euro pe minut, măcar până la proxima fereastră de mercato din ianuarie, să nu-l și pună la muncă?

Pentru că mi se pare imposibil ca Osimhen să mai găsească un client cu mari resurse financiare, în Emirate, Qatar sau pe altă planetă unde 11 purtători de șort, tricou și ghete se bat cu alți 11 pentru o minge la două porți, trei puncte și poate un trofeu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.