Antrenorul lui Sepsi, Bernd Stock, a explicat Gazetei Sporturilor că vrea să continue pe banca formației covăsnene și e convins că perioada tulbure va trece, invitând conducerea să nu adopte decizii radicale. Acuză momente de discriminare ale echipei din cauza provenienței din comunitatea maghiară: „Aceasta a fost cândva țara lor”.
După patru înfrângeri consecutive, Bernd Storck a ajuns într-o situație delicată la Sepsi. Conducerea evaluează postura antrenorului german, analizează inclusiv oportunitatea și termenii unei eventuale rezilieri, dar lucrurile sunt deocamdată în stand-by.
Între timp, Bernd Storck explică într-un interviu exclusiv pentru gsp.ro contextul sensibil și comentează subiectele la zi din fotbalul românesc, precum și propriile experiențe trăite pe banca lui Sepsi. E o discuție purtată înaintea înfrângerii de la Galați, care a agitat și mai tare spiritele la Sf. Gheorghe.
Bernd Storck: „În Giulești e o atmosferă fantastică, topul e top-top”
- Herr Storck, s-a scurs aproape un an de când sunteți în România. Ce impresie v-a lăsat, în general, competiția de aici?
- Sunt plăcut surprins de nivelul din România, care e puțin mai sus decât cel din Belgia, de exemplu. Aici văd destule partide în care ambele echipe sunt deschise spre a juca fotbal, preferă ofensiva. Nu se închid în apărare. De asemenea, am descoperit jucători interesanți și stadioane foarte frumoase. Pozitiv, da, multe impresii pozitive!
- Pe ce stadion v-a încântat cel mai tare atmosfera?
- Îmi place ce se întâmplă la meciurile lui FCSB sau la Rapid. În Giulești e o atmosferă fantastică, iar asta înseamnă o motivație în plus pentru mine. Mi-aduc aminte și de ultimul joc acolo, 2-2, când a fost uimitor. Totul e top, top, top, de la intrarea în stadion până la momentele în care faci încălzirea sau ieși la recunoașterea terenului. Ceva extraordinar de jur împrejur!
„Neil Lennon n-a avut nicio șansă de la început la Rapid”
- Dacă tot am ajuns la subiectul Rapid, cum vi s-a părut această aventură de numai șase etape a lui Neil Lennon?
- Nu vreau să vorbesc despre alte cluburi, ci doar expun o părere la modul general. Un antrenor de top are propria filozofie. Iar când recrutezi un tehnician precum Lennon, trebuie să-i cunoști ideile. Ce obiective are? Ce dorește să facă? Este compatibil cu ADN-ul clubului? El n-a avut nicio șansă de la bun început, pentru că a adoptat un sistem care nu se potrivea aici, în România. Asta e o problemă care ține de căutările și alegerile clubului. Nu vreau să critic, dar, în general, trebuie să știi exact ce iei.
- Sepsi a început să fie un club obișnuit cu cupele continentale, dar sezonul trecut a ratat acest target. E o presiune suplimentară ideea că echipa ar trebui readusă pe listele europene?
- Pentru Sepsi e fantastică orice clasare în primele șapte-opt locuri. Trebuie să știm de unde venim, de când există acest club și ce istorie are în liga întâi. Și cum a avut oportunitatea de a merge în Europa prin Cupa României. E nevoie de timp. Priviți și la bugetul lui Sepsi în comparație cu alte nume mari! Nu avem resurse să cumpărăm jucători de top. Ne putem permite doar liberi de contract. Prin urmare, tot ce a realizat clubul în trecut a fost extraordinar. Și va fi o realizare specială dacă vom reuși să accedem din nou în play-off. Pentru asta însă trebuie să fim la capacitate sută la sută. Nu uitați că am pierdut un jucător formidabil, pe Ștefănescu, bani mulți!, el nu mai dorea să stea, dar până acum n-am găsit un înlocuitor la același nivel.
Bernd Storck s-a fotografiat cu ursul aflat în holul stadionului din Sf. Gheorghe / Foto: Justin GafiucN-am avut niciun fel de dubii când am sosit în România. Am discutat cu președintele despre ligă, despre club și am fost convins că iau o decizie corectă. Nu știam exact ce așteptări să am de la campionat, dar am venit cu o gândire pozitivă
Bernd Storck, antrenor Sepsi
„Problema lui Ștefănescu e că joacă în alt sistem la FCSB”
- A avut într-adevăr unele evoluții incredibile la Sepsi, dar pare să se confrunte cu mari probleme de adaptare la FCSB. Aveți o explicație?
- Sistemul tactic diferit. La FCSB e folosit într-un modul 4-3-3, eu utilizam 3-4-3 și jucam direct pe mijlocașul meu ofensiv. L-am plasat în centrul atenției și nu era nevoie să lucreze prea mult în defensivă. Acum, ca aripă, trebuie să urce și să coboare. Nu e genul său. Eu am preferat să profit de calitățile lui ofensive și să-i ofer mai multă libertate. Iar el a răspuns cu goluri și assist-uri.
Am fost surprins că Ștefănescu nu a primit oferte din Germania, de exemplu. Are nivelul pentru a evolua acolo. Dacă la FCSB i se va oferi același cadru de joc precum la Sepsi, va avea succes și acolo
Bernd Storck, antrenor Sepsi
- Spuneți-mi un lucru care v-a impresionat în mod special în aceste luni petrecute în România?
- Atmosfera uimitoare pe care publicul român a creat-o la Euro. Fanii și echipa au crescut împreună. Și eu m-am simțit fantastic prin prisma faptului că muncesc în România. M-a impresionat și acea scrisoare de mulțumire către federația germană, lăsată la final în vestiar de echipa națională.
Bernd Storck: „Am fost puternici anul trecut și am intrat în play-off”
- Ați debutat la Sepsi în decembrie 2023 cu un 2-1 contra lui Dinamo. Vă surprinde metamorfoza ”câinilor” între acel moment și parcursul actual?
- Au făcut multe schimbări de lot, dar au învățat din trecut, din experiența sezonului anterior. I-au oferit încredere antrenorului până la ultimul joc pentru a păstra echipa în prima ligă. Și i-au pus la dispoziție timp spre a construi ce și-a propus. Au pornit apoi să crească grupul și au făcut-o într-un mod inteligent. Dinamo a devenit mai puternică în toate posturile, iar asta mă face să cred că va intra aproape sigur în play-off.
- Ați obținut câteva victorii remarcabile cu Sepsi: 2-1 cu CFR, 1-0 și 3-2 cu Rapid, 4-1 cu Farul. Care au fost însă cele mai intense momente trăite la echipă?
- Am început foarte bine la Sepsi, apoi a urmat o serie negativă de patru partide. Echipa nu era încă pregătită pentru următorul pas, fiindcă existau destule probleme în lot. Atmosfera în jurul echipei se încărcase, dar am reușit să ne repunem pe picioare. Clubul a dovedit că are forța de a trece peste acele momente. Și aș vrea să se întâmple la fel și acum.
- La ce vă referiți?
- Să nu ne panicăm. Astfel de perioade pot apărea în fotbal. Dar sper să mi se dea în continuare timp pentru a lucra cu echipa spre a obține finalmente un loc în play-off. Am fost puternici data trecută și am intrat în primele șase poziții. Suntem acum în fața unei provocări similare după această serie negativă.
Rețeta pentru a traversa momente delicate e să fii pozitiv și încrezător. Nu să critici jucătorii. Asta o poate face oricine. Avem în spate și o grămadă de fani care ne iubesc. Am fost însă șocat cum, pentru prima dată, suporterii au susținut adversarul, la meciul cu Slobozia. Trebuie să învățăm și din asta ca să ne întoarcem mai puternici
Bernd Storck, antrenor Sepsi
„Nimeni nu vorbește că ne-au lipsit doi jucători importanți”
- Simțiți nevoia unor transferuri rapide în actualul mercato?
- Aici e următoarea discuție. Avem o listă completă cu 21 de jucători. Am adăugat fotbaliști aduși din liga secundă, pentru că nu ne permitem să cumpărăm pe bani mulți. Ei ne pot ajuta, dar e nevoie de puțin timp, de răbdare. În plus, n-am mai putut conta pe doi fotbaliști importanți. Nimeni nu vorbește despre asta.
- Matei și Ștefănescu?
- Exact! În primele trei etape am obținut șapte puncte cu Cosmin Matei pe teren. A apărut apoi acel caz de dopaj, în care toată lumea a văzut că băiatul nu a avut nicio vină. L-am pierdut o perioadă. Ștefănescu a plecat la FCSB și nu dispunem încă de un jucător la nivelul lui. Poate vom crește alt Ștefănescu, dar deocamdată nu-l avem. Prin urmare, e nevoie de răbdare. Toată lumea din club să fie alături de echipă. Ne vom redresa, dar trebuie să fim calmi, nu agitați. Nu decizii pe care echipa nu le merită!
- Spuneți-ne un lucru necunoscut publicului despre dumneavoastră: timp liber, familie, hobby!
- Nu-mi este ușor să stau fără familie, iar distanța e o problemă, pentru că trebuie să pierd practic două zile pe drum dacă vreau să merg acasă, să mă bucur de copii. Dar e un lucru asumat, mă consider un tip care știe ce face. Îmi plac sesiunile de fitness și sunt un admirator al sporturilor cu motor. Merg uneori să asist la curse, din păcate nu am unde aici, în România. Însă mă mai urc în karturi pe piste indoor.
- Mircea Lucescu revine pe banca naționalei României și multă lume crede că asta e garanția faptului că ne vom califica la Mondiale. Sunteți de acord cu această optică?
- Are o experiență fantastică. A avut succes în trecut, va avea și în viitor. Cunoaște campionatul din România ca nimeni altcineva. E implicat, are viziune asupra jucătorilor tineri. Sunt convins că va construi mai departe o echipă foarte bună, alături de staff-ul său, pentru a merge la Cupa Mondială. De ce nu? Mi-ar face plăcere să avem ocazia să discutăm. Îl respect, e o legendă aici, în România. De obicei, de la o anumită vârstă te gândești să nu te mai pui singur din nou în situații de stress, dar faptul că a ales asta dovedește că iubește fotbalul, își prețuiește țara și vrea să dea ceva înapoi echipei naționale.
„Mihai Stoica a mai oferit și alte declarații urâte despre mine”
- După 0-3 cu Universitatea Cluj, fără Niczuly și Ninaj, pe care i-ați exclus temporar din lot din rațiuni disciplinare, Mihai Stoica de la FCSB a lansat comentarii ironice la adresa dumneavoastră. De genul că trebuia să fie o partidă echilibrată, dar Bernd Storck a făcut meciul mai ușor pentru adversar. V-a deranjat acea intervenție?
- Am fost foarte surprins că o persoană precum Mihai Stoica, un conducător cu un statut important în fotbalul românesc, decide să evalueze situațiile de la un alt club. Nu are cum să facă anumite comparații cu episoade pe care le-a întâlnit în propriul club, pentru că discutăm despre lucruri diferite. Decizia legată de Niczuly și Ninaj am luat-o în numele clubului. Am discutat înainte cu președintele și cu directorul general. Am hotărât împreună care e poziția optimă. Pentru mine, colectivul e cel mai important. Nimeni nu e mai presus decât grupul.
- Ați încercat să vorbiți pe tema asta cu Mihai Stoica?
- Îl respect, l-am sunat pentru a discuta, dar nu l-am găsit. A mai oferit la o televiziune și alte declarații urâte despre mine. Dar acest om nu mă cunoaște. Și e rușinos că vorbește așa! Presupun că deține o licență de manager. Știe probabil că există anumite prevederi în codul etic al UEFA, care îndeamnă să nu spui lucruri negative despre alt club. Repet, mă surprinde că face tot felul de comentarii în legătură cu situații pe care, de fapt, nu le cunoaște.
„Timp de peste 100 de ani, Ungaria a fost o țară mare”
- Ați simțit momente de ostilitate în public din cauza faptului că Sepsi vine dintr-o comunitate maghiară din România?
- Când am jucat acasă cu Dinamo, au scandat împotriva noastră încontinuu. M-am mirat că arbitrul și observatorul n-au intervenit pentru a opri partida, așa cum s-a întâmplat la Constanța. Mă refer la meciul pe care l-am câștigat acolo cu 4-1, când centralul a stopat jocul timp de cinci minute. Iar Hagi a mers la suporteri ca să-i roage să înceteze cu scandările împotriva maghiarilor. Oamenii trebuie să înțeleagă mai mult istoria.
- Puteți explica?
- Nu sunt profesor, dar lumea ar trebui să se informeze mai mult despre istoria României și Ungariei. Unii fani strigă să meargă acasă la ei ungurii. Dar acesta a fost un teritoriu maghiar în trecut. Poate cei tineri nu cunosc. Unde să se ducă cei de aici? Aceasta a fost cândva țara lor, care aparține acum României. Cred că trebuie să le explicăm mai mult oamenilor aceste lucruri și, apoi, vom avea mai multe șanse să creștem împreună. Sunt teme care trebuie învățate în școală.
- Invocați probleme de educație?
- Trebuie ca oamenii să fie educați. Timp de peste 100 de ani, Ungaria a fost o țară mare, din care croații, slovenii, slovacii, românii au luat câte o bucată și au crescut. Cred că mulți oameni nu cunosc aceste lucruri. Prin urmare, Sepsi este un club din România cu o istorie maghiară.
Am uneori sentimentul discriminării când mergem în alte orașe sau pe alte stadioane. Iar noi nu merităm să trăim asta.
- Ați fost coleg cu Marcel Răducanu la Dortmund. Mai țineți legătura?
- Da. Un fotbalist fantastic! Și era mereu foarte bine îmbrăcat. Venea în fiecare zi cu o altă ținută. A investit probabil foarte mulți bani în haine. Dar câștiga destul de bine în acea perioadă. Executa minunat loviturile libere și avea un dribling incredibil. Ne unesc multe amintiri comune frumoase.
„Sezonul acesta va fi o campioană surpriză, poate chiar Dinamo”
- Cine va cuceri titlul sezonul acesta?
- Cred că o echipă la care nu se gândește nimeni în acest moment. Va fi o surpriză. Poate Dinamo, poate Craiova. FCSB va intra cu certitudine în play-off, dar nu cred că anul acesta vor mai avea forța de a se bate la titlu. Vor încerca probabil să fie foarte competitivi în Europa League și va fi dificil să se focuseze și pe liga internă.
- Chiar credeți că Dinamo poate da lovitura?
- Da, poate fi surpriza sezonului! La fel, Craiova, cum spuneam! Dar, când vor pierde, pot apărea probleme de stabilitate. Vom vedea și dacă Mitriță va continua sau nu la Universitatea. E un jucător-cheie, care-i ajută să fie foarte puternici.
- Aveți o echipă favorită în Europa?
- Manchester City! Îmi place stilul Guardiola, felul în care gândește și aplică fotbalul. E uimitoare filozofia prin care-i aduce împreună pe jucători. M-a atras și stilul lui Liverpool, acel fantastic 4-3-3 al lui Klopp.
- Visați la un amical Sepsi – City?
- Oooo! Ar fi foarte greu pentru noi să supraviețuim!
- Mulțumesc foarte mult pentru deschidere și disponibilitate, herr Storck!
{{text}}