Special

Obiceiul bizar pe care Teodora Stoica îl urmează zilnic: „De atunci nu am mai răcit!”

Wim Hof și Teodora Stoica

Articol de Ionuţ Iordache  —  luni, 02 septembrie 2024

După ce s-a vindecat de cancer, Teodora Stoica și-a schimbat complet stilul de viaţă și a explicat la Health Talks care este rutina sa din fiecare zi.

  • Această emisiune NU oferă sfaturi medicale sau de nutriție, ci doar prezintă experiența de viață și felul în care văd lucrurile invitații.

Invitată la emisiunea Health Talks by GSP, Teodora Stoica a vorbit despre cum arată viaţa sa după diagnosticul de cancer despre care a aflat în 2020.

„A fost cel mai bun lucru din viața mea. De departe! Știu că sună ciudat, dar așa e. La început pare cel mai rău lucru și încet, încet îți dai seama că e o binecuvântare", a explicat fiica lui Mihai Stoica.

Teodora a ajuns la această concluzie după ce și-a dat seama că această cumpănă a făcut-o să fie mai atentă la ce mănâncă, să facă mai multă mișcare și să se bucure mai mult de viață.

Teodora Stoica: „Imunitatea mea era compromisă”

Iar unul dintre obiceiurile adoptate în acea perioadă a fost dușul cu apă rece sau băile în gheață.

+23 Foto
Teodora Stoica FOTO: arhivă personală

„Dușurile reci, băile în gheață m-au ajutat atunci foarte mult pentru că am vrut să mă duc și pe partea de psihic. Eu nu am mai răcit de atunci. Înainte de problema mea de sănătate eram un om care răcea mereu. Tot timpul trebuia să iau antibiotice că altfel nu îmi trecea, febră, îmi apărea și herpes la răceală. E clar că imunitatea mea era compromisă. Corpul îmi dădea semnale, dar le ignoram", a povestit femeia de 30 de ani.

Ea a explicat în timpul emisiunii și cum a ajuns să facă aceste dușuri: „Am fost la un retreat (n.r. - tabără de dezvoltare personală) organizat de Wim Hof și ne-a dat niște benzi pe care am făcut pipi înainte și după baia cu gheață. Și de la un pH de 7 am ajuns la 10. E incredibil, am fost șocată!”.

Teodora Stoica, în apă cu gheață

Cine e Wim Hof

Wim Hof, 65 de ani, este un atlet extrem și un speaker motivațional, care s-a evidențiat prin abilitatea sa de a rezista la temperaturi extrem de scăzute. A doborât mai multe recorduri mondiale în acest domeniu.

El promovează Metoda Wim Hof, o combinație între expunerea la frig, tehnici de respirație și meditație. Această metodă a fost studiată de mai mulți oameni de știință și nu a fost încă certificată.

Știința din spatele dușurilor reci

În schimb, Andrew Huberman, celebrul neurobiolog american, a explicat în podcastul său beneficiile expunerii la frig, bazate pe diverse studii.

Conform profesorului de la Universitatea Stanford, primul aspect pozitiv l-ar reprezenta faptul că expunerea la frig determină o eliberare semnificativă de epinefrină (adrenalină) și norepinefrină (noradrenalina) în creier și corp. Aceste substanțe neurochimice ne fac să ne simțim vigilenți.

Andrew Huberman

Mai mult, expunerea la frig provoacă o eliberare prelungită de dopamină. Dopamina este o moleculă puternică capabilă să ridice starea de spirit, să îmbunătățească concentrarea, atenția, comportamentul direcționat către un obiectiv.

Huberman a ajuns la concluzia că este suficient ca expunerea deliberată la frig să se facă timp de 11 minute pe săptămână în total pentru a avea parte de aceste beneficii. Temperatura apei ar trebui să fie incomod de rece, dar sigură pentru a rămâne timp de câteva minute.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.