Valentina Petrillo (Italia), primul transgender înscris vreodată în competiția paralimpică, nu a obținut luni seară calificarea în finala probei T12 400 m, încheind semifinala în care a alergat pe locul al treilea.
Participarea Valentinei Petrillo, născut Fabrizio Petrillo, a stârnit deja un val puternic de controverse la competiția de la Paris. Valentina, în vârstă de 51 de ani, a declarat, după cursă, că adversarele au fost mai valoroase decât ea, dar a adăugat, copleșită de lacrimi, că este mândră de realizările sale.
„Am depus toate eforturile până la final, dar nu a fost destul, am ratat ultima linie dreaptă”, a declarat Petrillo. „Am făcut tot ce am putut, dar adversarele mele au fost mai puternice decât mine. Îmi doresc doar ca fiul meu să fie și el mândru de performanțele mele”.
Petrillo a explicat că iubirea și acceptarea fiului său sunt foarte importante pentru el. „Asta pentru că sunt un tată trans, nicidecum tatăl pe care și-l dorește orice copil”, a spus Valentina Petrillo.
Valentina Petrillo și-a pierdut vederea la vârsta de 14 ani
La Jocurile Paralimpice, Petrillo concurează împotriva altor sportivi nevăzători sau cu alte deficiențe de vedere - T12.
Valentina suferă din copilărie de maladia Stargardt, o boală oculară degenerativă, care i-a provocat pierderea vederii. De curând, Petrillo s-a supus și tratamentelor hormonale de tranziție de la bărbat la femeie, după ce a avut o carieră apreciată ca paraatlet, devenind motiv de revoltă pentru sportivele care participă la Jocurile Paralimpice.
În 2021, Federația Italiană de Atletism a primit o petiție semnată de peste 30 de atlete, care cereau ca Valentina Petrillo să nu participe în competițiile rezervate femeilor.
World Para Athletics permite însă femeilor trans să ia parte la întrecerile exclusiv feminine, recunoscându-le acesta de statutul de „femeie conform legii”. World Athletics, însă, prevede exact contrariul, susținând că „doar așa se poate păstra corectitudinea față de sportive”.
După ce a obținut calificarea din seriile competiției, disputate tot luni, Petrillo și-a descris performanța drept una „istorică”. „Ne aflăm aici, pe data de 2 septembrie 2024. Să ținem minte cu toții această zi istorică. De acum înainte nu vreau să mai aud discuții despre discriminare sau prejudecăți privindu-i pe oamenii trans.
Dacă eu am reușit, vom reuși toți. Eu mi-am jucat micul meu rol”, a mai spus Valentina Petrillo, care va alerga, vineri, și în seriile cursei paralimpice de 200 metri, rezervată sportivilor cu deficiențe de vedere.
{{text}}