Probabil că formula de start de la Pristina va fi foarte apropiată de cea de la Euro 2024. Dacă nu cumva chiar identică.
Răzbat în spațiul mediatic ecourile unor discuții dintre fostul și actualul selecționer. Preluând naționala României, Mircea Lucescu a vrut să știe cât mai multe din trecutul apropiat, iar Edi Iordănescu n-a ezitat să i le transmită pe toate pe care le știa.
Iată că și la 79 de ani poți afla lucruri folositoare de la unul mult mai tânăr decât tine!
O formulă consacrată
Nu doar în urma acelor discuții, dar și în urma unei logici elementare, n-ar prea exista motive ca nea Mircea să umble la o formulă de bază rodată în cele patru partide de pe stadioanele nemțești.
O formulă cu care s-au pierdut, într-adevăr, două meciuri, cu Belgia și cu Olanda, scor total 0-5, dar cu care s-a reușit și răsunătoarea victorie în fața Ucrainei.
Au meciuri!
Așadar, Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – M. Marin – Man, R. Marin, Stanciu, Mihăilă – Drăguș. Ce motive ar exista să modifici această structură? Absolut niciunul.
Toți sunt valizi, toți au jucat în ultimele zece zile măcar un meci la cluburile lor, ba unii, în frunte mai ales cu ”parmegianii” Man și Mihăilă, sunt în formă. Ba chiar în mare formă dacă ne referim strict la Dennis Man.
Mircea Lucescu 2.0Are Olaru argumente?
Cine ar putea penetra această structură, poate nu cea mai valoroasă, dar cu certitudine omogenă? Olaru? Are ceva argumente, mai ales fabulosul gol cu LASK. Dar în locul cui să-l bagi? În locul lui Răzvan Marin? E titular incontestabil la Cagliari în Serie A, e al doilea căpitan al echipei, se află în fața selecției cu numărul 60!
În locul lui Stanciu? Imposibil. Căpitanul va juca la Pristina meciul cu numărul 75. Așa că Olaru va avea la dispoziție poate o jumătate de oră în Kosovo și probabil ceva mai multe minute lunea viitoare, acasă cu Lituania.
Ar mai fi o varianătă să iasă din schemă Marius Marin și să treacă Răzvan Marin mijlocaș central defensiv. O soluție la care însă niciun antrenor cumpătat nu va recurge, mai ales la un meci în deplasare în fața unui adversar cu jucători care vin de la Lille, Mallorca, AC Torino sau Ipswich.
Dar Florinel?
Ar mai intra în discuție Floriel Coman, folosit de Edi Iordănescu ceva mai mult decât Mihăilă mai ales pentru că ex-fecesebistul obișnuiește să vină înapoi, în sprijinul lui Bancu, olteanul fiind mereu atras de mirajul ofensiv.
Chiar dacă Florinel a dat două goluri într-un 5-0 în campionatul qatariot, Mihăilă a fost titular în primele trei runde de Serie A contra unor adversari precum Fiorentina, Milan și Napoli.
De fapt, în acest moment Mihăilă și Man par cei mai buni și mai în formă jucători români. Demult fotbalul nostru n-a mai fost în reconfortanta ipostază de a avea doi protagoniști ai campionatului italian, care chiar dacă a mai slăbit valoric, tot italian rămâne.
Atunci moloz, acum casă aranjată
S-a tot spus că Lucescu a fost mereu un antrenor reformator, că pe unde s-a dus, a schimbat totul din temelii. Că la debutul său la națională, în 1981, a făcut opt modificări în formula de start față de precedentul meci, lăsând atunci, la Berna, în afara echipei nume grele precum Anghel Iordănescu, Sameș, Dudu Georgescu sau Tudorel Stoica.
Deosebirea este nu că atunci Lucescu avea 36 de ani și acum 79, ci că în 1981 venea peste molozul unei calificări ratate, iar acum a primit o casă aranjată, cu flori pe masa, în care toată lumea știe ce are de făcut.
{{text}}