Gimnastica

Jurnalistă TVR, consilieră a lui Mihai Covaliu, suspendată de FIG după ce a insultat-o pe Ana Maria Bărbosu: „Jeg de om!”

+38 Foto
Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz pe esplanada COSR, în fața unei armate de jurnaliști

Articol de Daniel Grigore  —  vineri, 06 septembrie 2024

Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a suspendat-o pe Alina Alexoi, jurnalistă TVR și membră a Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), totodată consilieră a președintelui Mihai Covaliu, după ce aceasta a jignit-o pe gimnasta Ana Maria Bărbosu: „Un jeg de om!”.

O voce cunoscută în lumea gimnasticii nu a putut fi auzită pe parcursul Jocurilor Olimpice din Paris. Alina Alexoi, jurnalistă TVR din 1992, nu a comentat probele de gimnastică din Paris, fiind implicată într-un scandal înaintea competiției și suspendată de Federația Internațională de Gimnastică (FIG) din toate competițiile organizate sub egida acesteia.

Totul a plecat de la un episod petrecut în toamna anului trecut, cu ocazia Campionatelor Mondiale de la Antwerp, când FIG a judecat că jurnalista a fost autoarea unui „comportament scandalos”, după cum relatează golazo.ro.

Punctul de pornire: Campionatele Mondiale din 2023

În timpul competiției din 2023, fosta campioană Cătălina Ponor ar fi mustrat-o pe Ana Maria Bărbosu pentru exercițiul acesteia la unul dintre antrenamente.

Surse citate de golazo.ro povestesc despre Cătălina Ponor că „a coborât din tribună și i-a spus Anei Maria Bărbosu: «Dacă nu înveți să-ți întinzi picioarele, o să-ți declaseze săritura. N-ai învățat asta până acum?». Tonul a fost răstit, răutăcios și părea că nu vrea să o ajute pe Ana, ci să-i transmită ce slabă e”.

„Alexoi a zis de față cu toți jurnaliștii: «Aia, Bărbosu, e un jeg de om!»”

Ca urmare a episodului, Cătălina Ponor a fost interzisă la antrenamentele României, având în vedere că nu deținea funcție oficială în delegația României.

Decizia a ajuns la urechile Alinei Alexoi, prezentă alături de delegația României ca jurnalistă TVR. „Și este o apropiată a taberei care nu prea o suportă pe Ana Maria Bărbosu”, mai spun sursele publicației citate, care adaugă:

„Crezând că Ana a fost cea care s-a dus să se plângă de Cătălina, Alina a tot început să spună lucruri urâte despre ea.

La un moment dat, în zona mixtă, Ana Maria Bărbosu a evitat să meargă pentru a-i da un interviu, bănuind că va fi întâmpinată cu ostilitate de angajata COSR.

Alexoi s-a enervat și a zis acolo, în zona mixtă, de față cu toți jurnaliștii: «Aia, Bărbosu, e un jeg de om!». Există și declarații scrise și semnate în acest sens”.

Alina Alexoi // sursă foto: Facebook

Plângere la Federația Internațională de Gimnastică. FIG a suspendat-o pe jurnalistă

Momentul și-a lăsat amprenta asupra gimnastei care a obținut medalia de bronz în această vară, la Paris, în proba pe aparate la sol. Apropiații Anei Maria, pe atunci minoră, au reclamat-o pe Alina Alexoi la TVR și COSR, unde jurnalista este consiliera lui Mihai Covaliu, însă plângerea a rămas fără urmări.

Cazul a ajuns și pe masa Federației Internaționale de Gimnastică, for care a ascultat versiunile tuturor părților implicate și a decis suspendarea Alinei Alexoi. COSR a primit vestea pe 27 iulie 2024, dar nu a luat nicio măsură. Demersul Anei Maria a fost sprijinit de Gymnastics Ethics Foundation, organizație care „se străduiește să susțină siguranța și corectitudinea în gimnastică”.

Mihai Covaliu a reacționat pentru sursa citată: „Sincer să fiu, știu de acest document de la FIG, dar nu l-am văzut încă. Urmează să-l văd, să-l analizez, iar apoi o să am o reacție. Nu pot să spun acum despre ce e vorba”.

Poziția Alinei Alexoi: „Eu nu am primit nimic. Am filmat, o să trimit toată chestia aia”

În schimb, Alina Alexoi susține că „incidentul e departe de tot ceea ce s-a scris în presă” și că nu a primit înștiințarea că ar fi fost suspendată.

„Aștept documentul de la FIG, pentru că am filmat. Am avut telefonul deschis atunci și o să le trimit și eu toată chestia aia. Eu nu am primit nimic. Eu știu că la începutul Jocurilor Olimpice a venit înștiințare că există o sesizare, dar nu e nicio decizie”, a adăugat ea.

Alina Alexoi, din poziția ocupată la COSR, este chiar cea care a oficiat evenimentul de pe 16 august în care Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz cucerită la Jocurile Olimpice.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.