Fotbal

Accidentat grav la un amical, columbianul Vanegas a fost trimis acasă de CSU Alba Iulia: "O să fac memoriu la FIFA, e incredibil ce mi se întâmplă!”

Esteban Luis Vanegas (25 de ani) este șocat de tratamentul primit în România, la CSU Alba Iulia

Articol de Marius Mărgărit  —  vineri, 06 septembrie 2024

La finalul lunii precedente, GSP.ro scria despre cazul columbianului Esteban Luis Vanegas (25 de ani), transferat pentru un sezon la CSU Alba Iulia (Liga a 3-a), care acuza tratamentul la care era supus de club, după o accidentare gravă, apărută la un meci de pregătire, în cantonamentul de la Săcele.

Fundaș central, Vanegas a ajuns pe 22 iulie în România, cu contractul pe un sezon semnat cu CSU Alba Iulia. Dar a venit fără viză, intrând în țară doar pe baza pașaportului. El susținea că beneficia prin contract, inclusiv de asigurări medicale în cazul unei accidentări, dar și de un salariu lunar de 1.000 de euro.

A fost dus direct în cantonamentul de pregătire, dar s-a accidentat. Și susținea că ulterior accidentării, ruptură parțială a ligamentului încrucișțat (70%), plus ruptură de menisc, confirmată de mai mulți medici în baza unui RMN, atitudinea clubului s-a schimbat radical față de el: "Mi-au propus să rezolvăm prietenește, să-mi dea trei salarii și bilet de avion și să reziliem contractul. Normal că nu puteam să fiu de acord!".

"Vor să-mi dea numai 4.000 de euro pentru operație și refacere, dar în Columbia e dublu"

La nici două săptămâni, deși părea că lucrurile se lămuriseră între părți, jucătorul a contactat GSP.ro anunțând că este obligat să plece acasă, pentru că de la Serviciul Imigrări nu i s-a eliberat permisul de muncă și era amenințat cu expulzarea din România și cu interdicția de a reveni timp de 10 ani.

Vanegas a adăugat că "clubul m-a trimis la București, cu doar 20 de euro în buzunar, să am pentru mâncare, și cu un bilet de avion spre casă, pe ruta Istanbul - Bogota- Medelin, pentru 7 septembrie. Mi-au zis că îmi vor da 4.000 de euro, că mai mult nu au, pentru operație și recuperare, fiindcă atât ar fi aflat că costă în România. Numai că mi-au propus să mă operez abia după 15 octombrie, când vine din concediu medicul cu care lucrează ei. Asta fiindcă știau că nu pot să stau în România până pe 15 octombrie, din cauza vizei. În plus, nici nu pot să aștept atât. În ciuda durerilor, am continuat să mă antrenez. Iar medicii mi-au zis că pe măsură ce am amânat operația, genunchiul a fost și mai afectat în urma accidentării, că pot apărea complicații. Așa că sunt obligat să mă operez în Columbia, unde intervenția și tratamentul costă 7.000-8.000 de euro. Nu știu cu ce bani să plătesc, fiindcă nu mi-au dat nici ultimul salariu și nici cei 4.000 de euro. Mi-au zis că o să-mi trimită când voi ajunge acasă, dacă vreau să mă operez acolo".

Vrea să-i dea în judecată

Fotbalistul a notificat de mai multe ori clubul, solicitând celor de la CSU Alba Iulia să-și respecte contractul, să-i asigure operația, costurile cu refacerea, care ar putea dura 7-8 luni, dar și salariile pe toată perioada acestui sezon. Nu a primit niciun răspuns, susține columbianul.

Care a continuat: "Chiar nici nu știu ce o să fac! Nu am reziliat contractul. Dar, din păcate, în Columbia îmi va lua cam o lună să obțin viza pentru a mă putea întoarce în România. Și chiar nu mai pot amâna atât de mult operația, fiindcă am dureri tot mai mari. Cel mai probabil, o să fac memoriu la FIFA, să încerc acolo să-mi obțin toate drepturile, conform contractului cu CSU Alba Iulia".

Surse din apropierea clubului susțin că "Vanegas dramatizează lucrurile. Nu a fost amenințat cu nicio expulzare. El a făcut cerere pentru permisul de muncă, dar nu i-a fost aprobată, tocmai fiindcă a venit în România fără viză. Iar termenul acelei cereri expiră acum, că trec 30 de zile. Nu-l expulza nimeni. Dar era treaba lui ca, după ce a semnat contractul cu CSU Alba Iulia, să meargă la Ambasada României din Columbia și să obțină viza de acolo, o viză specială, pentru activități sportive. Se duce acasă, obține viza și se poate întoarce în două-trei săptămâni".

Dincolo de limita legalității

Conform propriilor declarații, președintele CSU Alba Iulia, Bogdan Duma, nu a fost implicat în transfer. El doar l-a semnat, Vanegas fiind propus și adus de Aurelian Bobuțan, un apropiat al clubului, împreună cu agentul jucătorului.

Cum de Vanegas a fost trimis direct în cantonament și a participat la jocuri de pregătire, deși nu avea viză și nici drept de muncă, rămâne un mister. Fiindcă tot sursele GSP.ro susțin că "și dacă un jucător ar veni în probe și ar fi folosit, fără să aibă viză sau permis de muncă, ar fi la limita legalității". Dar Vanegas nu venise la probe, el are un contract semnat cu CSU Alba Iulia până în vara lui 2025!

GSP.ro a încercat să ia din nou legătura cu președintele Bogdan Duma, pentru un punct de vedere, însă acesta nu a putut fi contactat.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.