Nationala

Inovațiile lui Mircea Lucescu în meciul Kosovo - România » Ce mutări-cheie au împins limitele „tricolorilor”

+34 Foto
Mutările-cheie pe care le-a făcut Mircea Lucescu în meciul Kosovo - România 0-3. Fotomontaj: Diana Vasilescu

Articol de George Nistor  —  sâmbătă, 07 septembrie 2024

România s-a impus în Kosovo, în primul meci din grupele Ligii Națiunilor, cu Mircea Lucescu pe banca tehnică. Dispuși să domine, „tricolorii” au câștigat cu 3-0, însă nu doar prin scor au încântat. A fost „o partidă de favorită”, cum a spus Dennis Man la finele ei, a saltului de calitate și a maturității.

„Generația de suflet” pare că și-a depășit condiția și a trecut primul examen de după Euro 2024. Sub comanda lui „Il Luce”, practică o tactică certă, debordează de încredere și exploatează tot ce are mai bun.

  • „Totu-i tactica” este un proiect GSP care își propune să analizeze modul în care antrenorii aleg să abordeze tactic partidele-cheie. Pentru a determina cele mai importante date, ne folosim de platforma Wyscout, care oferă parametri și informații relevante colectate de 250 de experți din toată lumea.

Mircea Lucescu cere și dă înzecit

În primul său meci în noul mandat, Mircea Lucescu a utilizat un sistem 4-1-4-1, în care mijlocașul defensiv are, de regulă, responsabilități variate și este esențial în lupta de la centrul terenului. Prin urmare, Marius Marin a avut de îndeplinit cele mai dificile sarcini dintre cele trasate și s-a achitat cu brio.

A coborât mult, a dublat fundașii centrali și cei laterali în momentele grele, iar fiecare recuperare a continuat-o cu o pasă bună în dezvoltarea jocului.

Marius Marin a coborât foarte mult pentru a-i ajuta pe cei doi fundași centrali. Foto: Wyscout

Chiar și așa, în prima repriză, nu am fost foarte bine conectați pe benzi, nici în construcție, nici în tranziție negativă. Andrei Rațiu s-a văzut depășit, în repetate rânduri, de către Milot Rashica, iar Radu Drăgușin a avut scăpările pe care le au jucătorii care nu prind minute.

România a așteptat și a avut probleme în ieșirile scurte din apărare, utilizând pase riscante către portarul Florin Niță, ale căror autori au fost Nicușor Bancu și Andrei Rațiu.

Din acest motiv, au apărut nevralgiile din extremele propriei jumătăți, dezinflamate prin eforturile lui Marius Marin, Răzvan Marin și chiar Valentin Mihăilă de a coborî constant. E modul lui Lucescu de a cere, un antrenor care nu crede în individualități de la mijloc în jos.

România a avut probleme în a ieși scurt din apărare în prima repriză. În această fază, Nicușor Bancu îi dă emoții lui Florin Niță cu o pasă deficitară. Foto: Wyscout

Reversul noului sistem a fost că România a dus, în multe momente, prea mulți jucători în atac și astfel a rămas descoperită. Din fericire, kosovarii nu au fost inspirați în ofensivă.

În minutul 40, Dennis Man a deschis scorul dintr-o fază de acțiune superbă, caracteristică lui, demontând cumva mitul „schemei” pe care o pot învăța apărătorii adverși. O pot învăța, dar ea poate funcționa continuu dacă e perfecționată, iar asta face extrema Parmei de două sezoane.

+34 Foto
Kosovo - România/ foto Cristi Preda (GSP)

Kosovo, o națională frântă

Pentru partea a doua a duelului, defensiva „tricoloră” și-a învățat foarte bine lecția. S-a apărat cu 3 jucători pe revenire și a reușit să ducă 5 pe linia de mijloc, ceea ce a dus la un plus de siguranță și spațiu restrâns de avansare pentru Kosovo.

Mai mult, la fazele fixe, Lucescu a mers mai departe și a trimis 5 oameni în careul advers. A expus, însă doar așa poți obține o victorie clară.

Lucescu a trimis constant 5 oameni în careu la fazele fixe. Foto: Wyscout

Acțiunile de atac au fost astfel mai complexe, dezinvolte, faza de la bara lui Mihăilă fiind demonstrație pură.

De partea cealaltă, Kosovo, cu jucători net mai valoroși decât ai României, nu a avut capacitatea de a se duela 1 la 1 și a părut, în mare parte din timp, lipsită de conexiuni, un puzzle cu defect pentru care Foda încă nu are soluții.

Ermal Krasniqi nu reușește să-i paseze la timp lui Albion Rrahmani, mingea se lovește de Burcă și pericolul este înlăturat. Foto: Wyscout

Plusul pe care „Il Luce” l-a adus la echipa națională este exact ce s-a întâmplat după 2-0: lupta pentru un nou gol, care a și venit din gheata lui Denis Drăguș. Fără un plasament bun, defensiva kosovară nu ar fi fost presată să greșească.

Presingul României la faza golului 3 a dat roade. Defensiva kosovară a greșit, iar Mihăilă a interceptat. Denis Drăguș a închis tabela. Foto: Wyscout

Cifrele partidei Kosovo - România 0-3

Parametru

Kosovo

România

Posesie

57%

43%

Situație de gol

12

15

Acuratețea paselor

81%

77%

Șut cadrat

1

8

Cornere

3

4

Mingi recuperate

33

36

Am de-a face cu niște jucători profesioniști, inteligenți, care au fost atenți și concentrați pe ce le-am spus. Am și forțat la antrenamente, față de ce erau obișnuiți. Ei erau obișnuiți pe relaxare, dar am ridicat puțin ștacheta, să facă față adversarilor. Trebuie să confirmăm jocul. Am știut să-i provocăm, am știut să folosim mingile lungi când a trebuit. E mai simplu să joci cu mingi lungi când ai 3 jucători de viteză în atac.

- Mircea Lucescu, după Kosovo - România 0-3

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.