Referindu-se la camerunezul Clinton N'Jie (31 de ani), care a sosit deja la București, președintele Rapidului, Viorel Moldovan, anticipa că vor fi probleme până când va putea să joace. GSP a aflat cauza întârzierii.
„Există un inconvenient vis-a-vis de extracomunitari. El este camerunez şi demersul pentru obținerea dreptului de muncă este anevoios şi lung. Durează cam două luni pentru a fi obţinut permisul de muncă. Vom vedea ce se va întâmpla, dar noi suntem optimiști", a precizat fostul internațional.
Iar situația va fi similară și în cazul atacantului gabonez Aaron Boupendza (28 de ani), pe care giuleștenii vor să-l întoarcă din drum, după ce fusese deja anunțat la egiptenii de la Zamalek.
Au fost mereu probleme cu obținerea documentelor de ședere și de muncă ale extracomunitarilor. Rapid s-a lovit de ele și în cazul atacantului kosovar Albion Rrahmani, care a semnat la începutul lui august 2023, dar a putut să debuteze pentru formația din Giulești abia în septembrie.
Programarea la Imigrări, doar online
De ceva timp, demersurile pentru obținerea dreptului de muncă al extracomunitarilor s-au prelungit dincolo de termenul obișnuit de 30-45 de zile, cât era în mod normal.
Din 15 iulie 2024 nu se mai pot face programări pentru a căpăta aceste documente decât în sistemul online. Înainte, te duceai la ghișeu și erai preluat pe principiul „primul venit, primul servit”.
Acum, intri pe site-ul IGI și calculatorul te programează la prima dată disponibilă pentru a te prezenta la ghișeu și să demarezi procesul de obținere a vizei de ședere în România și a permisului de muncă. Fără o astfel de programare, nu poți incepe demersurile.
Sistemul nu face diferențe între categoriile de imigranți
Surse GSP.ro din zona de imigrări au explicat că „sistemul online este asaltat de cererea extrem de mare a persoanelor extracomunitare care vor să vină să muncească la noi. Și nu face nicio diferență între categorii. Adică o persoană care vine să lucreze, în construcții sau la o companie, are același statut ca și sportivii profesioniști. De aceea, „coada” este foarte lungă și se poate ajunge la situații ca documentele să fie finalizate chiar și dincolo de două luni”.
Fiindcă întâi trebuie obținută viza de ședere, care are o valabilitate de 90 de zile, timp în care poți intra și în posesia permisului de muncă. Viza de ședere permite unui jucător să poată evolua în fotbalul profesionist.
Pentru fotbaliștii extracomunitari amatori sau cei veniți inițial doar în probe, procedura este ceva mai simplă. Ei pot juca dacă vin cu viză pentru activități sportive, obținută la ambasadele României din țările de proveniență, în baza contractelor încheiate cu cluburile din România. Aceasta are un termen de 180 de zile, timp în care se poate obține permisul de muncă.
{{text}}