Meciul Farul – KFF Mitrovica din turul 1 al Champions League feminin a fost întrerupt 7 minute, săptămâna trecută, după ce fanii constănțeni au afișat steagul Serbiei și au scandat „Kosovo e Serbia”. Gazeta a adunat la Mitrovica mărturii terifiante din curtea clubului kosovar.
Între Pristina și Mitrovica e o distanță de circa 45 kilometri și un ceas de mers din pricina lucrărilor pe drumul care leagă cele două orașe din Kosovo. Iar în timp ce Capitala se pregătea să găzduiască meciul la masculin cu România în Liga Națiunilor, fetele din urbea vecină trăiau la Constanța, în Champions League, un episod șocant: ultrașii Farului au arborat drapelul Serbiei, au scandat în mod repetat „Kosovo e Serbia” și au împins meciul în pragul unei înfrîngeri la ”masa verde” din cauza lozincilor politice și agresiunilor verbale.
La revenirea în țară, conducătorii și una dintre fotbalistele de la Mitrovica au povestit pentru gsp.ro coșmarul trăit pe litoralul românesc!
Orașul în care forțele NATO stau între sârbi și albanezi
Mitrovica e polul tensiunilor interetnice dintre sârbi și kosovari. Primii trăiesc în nord, ceilalți în sud, iar linia de demarcație e râul Ibar. Forțele K-FOR, din detașamentele NATO dislocate în Kosovo pentru menținerea păcii după războiul din 1999, patrulează în mod constant prin oraș. Iar podul principal care leagă cele două maluri și comunități e închis, fiind păzit de soldați din trupele aliate.
Sediul clubului KFF Mitrovica este în partea albaneză. Aici ne invită la discuții șefii grupării feminine, la numai câteva ore după coșmarul de la Constanța. Drumul înapoi spre Kosovo, cu autocarul, le-a luat vreo 18 ceasuri, iar oboseala s-a acumulat peste episodul brut din România.
„Fetele erau prăbușite din cauza incidentelor”
„Când am auzit că grupa se va desfășura în România, am fost fericit. Am avut de votat între Constanța și Valerenga în Norvegia, am optat, evident, pentru terenul Farului. Dar, după ce s-a petrecut în România, nu mai suntem la fel de bucuroși”, spune președintele Hajrullah Haxhiu.
Eram pregătiți să ne ridicăm la nivelul Champions League, dar fetele au fost complet debusolate de atacurile din tribune
- Hajrullah Haxhiu, președinte KFF Mitrovica, pentru gsp.ro
Și continuă: „Cei de la Farul au comunicat foarte bine, ne-am simțit OK, până în momentul în care a izbucnit incidentul cu huliganii. Ei acționează, de fapt, împotriva propriei lor țări prin efectele produse. A trebuit să gestionez o situație foarte delicată în cabină, la pauză. Le-am rugat pe fete să fie calme și să uite repede ce s-a întâmplat în tribune. Evenimentele le-au afectat însă serios, drept dovadă că, în partea secundă, ne-am prăbușit”.
Hajrullah Haxhiu, președintele lui KFF Mitrovica, a povestit momentele de groază de la Constanța„Am informat UEFA, așteptăm consecințele”
Directorul sportiv Adnan Ademi e și el contrariat: „Totul s-a întâmplat într-un moment în care o jucătoare era accidentată, intervenise staff-ul medical și s-au pornit scandările împotriva țării noastre, plus steagul Serbiei agățat la vedere. Am informat deja UEFA, vom vedea ce consecințe vor rezulta”.
Ne-ar fi făcut plăcere să-l întâlnim și pe Gheorghe Hagi, care e o legendă a fotbalului românesc. La meciurile europene se organizează de obicei dineuri între echipe, însă la Constanța n-a existat din păcate așa ceva
- Hajrullah Haxhiu, președinte KFF Mitrovica, pentru gsp.ro
Dar mărturia cea mai aspră vine din partea unei jucătoare. Se numește Donika Syla, a evoluat în ultimele 20 de minute ale partidei și descrie abrupt caruselul de la Constanța.
Drapelul Serbiei afișat de fanii Farului la meciul cu Mitrovica„Meciul a fost foarte greu, pentru că nu ne-am așteptat la acele evenimente. Eram pregătite și motivate pentru acea partidă, dar, din cauza incidentelor produse de huligani, am fost bulversate la mijlocul primei reprize. Au început să strige <Omorâți-i pe albanezi> și să afișeze steagul Serbiei. Am început să ne întrebăm ce se va întâmpla mai departe”, spune Syla
„Copil fiind, am trăit războiul și știu din familie momente foarte grele”
Și continuă: „Ne-a fost teamă din cauza istoriei derulate între noi și Serbia în timpul războiului. După prima repriză, când ne aflam în vestiar, antrenorul și președintele au încercat să ne calmeze. O parte dintre jucătoare erau foarte afectate mental și nu ne simțeam pregătite să mai reluăm partida. Am avut colege care nu mai voiau să iasă pe teren pentru repriza secundă. Copil fiind, am trăit războiul cu Serbia și știu ce au însemnat acele momente. Au fost situații grele pentru familia mea, dar nu vreau să vorbesc prea mult despre asta”.
Donika Syla cu unul dintre trofeele cucerite în Kosovo / Foto: facebookÎncheie: ”Ar fi dificil să mai venim din nou vreodată în România. Ne vom gândi ce se va mai întâmpla. Strigau <Omorâți-i pe albanezi>, fluturau steagul Serbiei. Ce s-ar întâmpla în continuare? Am fost foarte afectată emoțional, pentru că atunci când am văzut steagurile Serbiei, mă întrebam dacă mă aflu în România sau în Serbia. Reacțiile au fost identice”.
12 trofeea cucerit KFF Mitrovica în 10 ani de activitate: 5 titluri și 7 Cupe în Kosovo
{{text}}