Nationala

De ce nu a mai funcționat jocul României cu Lituania? » Mircea Lucescu, pus în dificultate prima dată la națională

De ce nu a funcționat tactica lui Mircea Lucescu în meciul România - Lituania 3-1. Fotomontaj: Diana Vasilescu

Articol de George Nistor  —  marţi, 10 septembrie 2024

România a învins Lituania, în cel de-al doilea meci al grupelor Ligii Națiunilor, scor final 3-1, la capătul unui joc cu multe dificultăți, îngreunat și de starea gazonului de pe stadionul Steaua. „Tricolorii” nu au mai reușit să domine, ci au căzut în capcana planului balticilor, mult mai adaptabili, deși au fost conduși încă din minutul 4.

Pentru prima dată de la revenirea pe banca tehnică a naționalei, Mircea Lucescu a cunoscut coordonatele problemelor din joc și, mai ales, modul și timpul în care se activează acestea.

  • „Totu-i tactica” este un proiect GSP care își propune să analizeze modul în care antrenorii aleg să abordeze tactic partidele-cheie. Pentru a determina cele mai importante date, ne folosim de platforma Wyscout, care oferă parametri și informații relevante colectate de 250 de experți din toată lumea.

Am continuat meciul din Kosovo în start

Încă din primele minute, România a dat senzația că se află sub influența aceleiași stări precum cea din meciul cu Kosovo. Degajată, gata să tranșeze și să facă scor, de parcă nu fiecare partidă ar avea povestea ei. Avea să fie o iluzie, de zece minute.

„Tricolorii” au dezvoltat un joc „din prima”, mobil, cu flancuri active care să dezechilibreze prin calitățile tehnice pe care le-au avut la dispoziție. Și spațiile le-au văzut bine, prin urmare, în minutul 4, Valentin Mihăilă a deschis scorul după o pasă filtrantă a lui Nicolae Stanciu.

+43 Foto
România - Lituania/ foto Raed Krishan (GSP)

Balticii, într-un sistem tactic speculativ și fără de mari riscuri, 5-4-1, nu au resimțit momentul greu, dar au fost nevoiți să se despindă din blocajul în care se aflau, undeva în proximitatea liniei de centru.

Au propus un joc pe sus, peste centru, acolo unde România nu are statură, iar așa au apărut primele lor ocazii. Obișnuiți să controlăm la sol, strategia contraatacului nu a mai funcționat.

I-am lăsat să se frângă și nu au făcut-o

Pe măsură ce gazonul începuse să cedeze, Lituania a încercat și mai multe mingi înalte, chiar dacă și „Il Luce” avea vlăjganii săi, însă în defensivă.

Aceeași santinelă Marius Marin a dublat eforturile lui Radu Drăgușin și Andrei Burcă, în apărare. Încrederea pe care au dobândit-o lituanienii, pe fondul unei retrageri din care gazdele nu au reușit să iasă, i-a făcut să „culce mingea” și să se axeze pe cornere.

Marius Marin îl salvează pe Andrei Burcă după o preluare mult prea lungă. Foto: Wyscout

După egalare, au dorit să dicteze și un tempo lent, în care au combinat fazele fixe cu scurte trageri de timp pentru a amorți adversarul și pentru rezultat bun la vestiare.

Practic, ei au fost sus, iar jos ne-am împiedicat în smocuri de iarbă, astfel că ieșirile scurte din apărare, pe care le dorește Mircea Lucescu, au devenit o himeră.

O fază asemănătoare cu cea a golului primit. Stanciu face un marcaj deficitar, Drăgușin este în dubii, a salvat Târnovanu. Foto: Wyscout

Oasele grele și disperarea ne-au trezit. Și VAR-ul

Și după pauză, în contextul în care România nu a avut soluții, Lituania a continuat să creadă în șansa ei. Cu minge a doua rapidă și, pentru prima dată în meci, presing care să producă erori decisive.

Lituania a făcut un presing agresiv în a doua repriză. Foto: Wyscout

La un moment dat, ideile „tricolorilor” s-au bazat pe zvâcniri de moment, și aici amintim șutul „din nimic” al lui Rațiu și câteva astfel de încercări de la distanță, neproductive.

Ulterior, s-au mutat în flancul stâng, pentru activările lui Mihăilă, Mitriță și Darius Olaru, căruia îi place această zona inclusiv la echipa de club.

La fazele fixe ne-am apărat cu toți jucătorii. Doar Stanciu nu a avut om în marcaj. Foto: Wycout

Și totuși, faza care a adus naționala în avantaj s-a desfășurat pe cealaltă bandă, Ianis Hagi fiind faultat discutabil în careul advers.

De remarcat că România nu a făcut pasul înapoi la 2-1, altfel nu se năștea și reușita lui Alex Mitriță, cel care a înțeles rapid cum trebuie să controleze mingea pentru a o trimite în plasă.

Golul de 3-1 se naște după ce Darius Olaru evacuează pericolul. Mai departe, Mitriță și Alibec combină perfect până în poartă. Foto: Wyscout

Un rezultat pozitiv cu semne de întrebare și un sistem VAR interpretat perfect în avantajul României. Rămâne de văzut dacă și când vom ajunge la jocul pe care și-l dorește Mircea Lucescu, cu posesie, construcție de jos și superioritate.

Cifrele partidei România - Lituania 3-1

Parametru

România

Lituania

Posesie

52%

48%

Situație de gol

15

8

Acuratețea paselor

82

77

Șut cadrat

6

6

Cornere

4

5

Mingi recuperate

36

33

În final de joc s-au dezlănțuit băieții noștri. Echipa adversă era foarte puternică, nu putem inventa jucători de 1,90m. Și-au bazat jocul pe ce pot face ei mai bine. Noi nu am putut pune în valoare calitatea noastră, terenul a fost execrabil. Nu s-a putut juca. A sărit mingea pe contraatacuri, la gol a fost greșeala lui Stanciu chiar din cauza gazonului. Deci în condițiile astea dificile am obținut victoria. Sigur, sunt multe lucruri de pus la punct. Dar în momentul ăsta trebuie să cunosc foarte bine jucătorii.

- Mircea Lucescu, selecționer România

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.