Nationala

Pe cine taxează Marica, după România - Lituania: „Lenți, previzibili”

Ciprian Marica

Articol de Alexandru Barbu  —  marți, 10 septembrie 2024

Ciprian Marica, 25 de goluri în 72 de selecții la naționala României, a analizat, la GSP Live, meciul România - Lituania 3-1 din Liga Națiunilor # Fostul atacant al primei reprezentative e sigur că jocul „tricolorilor” nu a funcționat ideal din cauza terenului, crede că abordarea lui Mircea Lucescu e cea corectă și taxează evoluțiile de aseară ale lui Drăgușin, Burcă, Bancu.

  • După două etape, România se clasează pe primul loc în grupa de Liga Națiunilor, cu maximum de puncte obținute, 6.
  • În octombrie, urmează două deplasări pentru naționala lui Mircea Lucescu: Cipru și Lituania.

VIDEO. Ciprian Marica, după România - Lituania 3-1: „Terenul a fost execrabil” + „Asta e cheia succesului la naționala României”

- Ciprian, cum ai caracteriza victoria cu Lituania?
- Am tremurat din cauza noastră, n-am avut un teren pe care să jucăm fotbal, să fie potrivit pentru calitățile jucătorilor noștri. Avem fotbaliști tehnici, rapizi, care nu se iau la luptă. N-ai cum să joci pe un teren de luptă. Despre joc în sine...

- Te rog!
- Ăsta e jocul României. Nu întâmplător Mircea Lucescu e cel mai mare antrenor român. De când urmăresc eu fotbalul și uitându-mă și în istorie, contraatacurile și atacurile rapide au fost arma noastră. Când am încercat să ne luăm la bătaie cu ei, a fost frumos, plăcut ochiului, dar n-am produs rezultate. Asta e cheia succesului, asta trebuie să joace România. După generația mea, am găsit, în sfârșit, jucătorii ideali pentru acest stil de joc, mă refer la Mihăilă, Man, Drăguș, jucători excelenți de contraatac.

- Inspirat și Mircea Lucescu la schimbări.
- Da, excelent, s-a văzut că Mitriță a vrut să răsplătească șansa pe care i-a acordat-o nea Mircea. Realizăm că nu trebuie să avem ambiții și orgolii la națională, cum a fost cazul în trecut cu Mitriță. M-am bucurat și pentru Ianis Hagi că a obținut acel penalty foarte important. Am avut și șansă, de două ori VAR-ul a intervenit de partea noastră. Per total, 6 puncte din două meciuri, ce poți să-ți dorești mai mult?

Mitriță merită să fie la națională, a reușit o acțiune fantastică la gol, s-a văzut că are ambiție, dorință. De ce să nu fie la națională? Pe bună dreptate merită, eu zic că și înainte merita să fie convocat

- Ciprian Marica, acționar Farul

Ciprian Marica: „Ambii stoperi, lenți. Bancu, în nota obișnuită”

- Ce jucători nu ți-au plăcut aseară?
- Cum terenul a fost execrabil, așteptam mai mult de la jucătorii noștri mai puțin tehnici. Ambii stoperi au fost lenți, previzibili în construcție. Aș vrea să-l văd pe Drăgușin imperial, să coordoneze mai bine apărarea. Bancu, în nota lui obișnuită, știm că acolo avem probleme pe faza defensivă, destul de târziu acoperea zona sau se replia. Nu a fost inspirat nici pe faza ofensivă, n-a furnizat centrări reușite, dar pun asta și pe seama terenului prost.

- Factorul fizic a contat, având în vedere că am folosit aceeași echipă de start - cu excepția lui Târnovanu - atât în Kosovo, cât și cu Lituania?
- A fost mereu alibiul nostru: „Nu putem să jucăm la 3 zile, de-asta trebuie să schimbăm echipa”. Nu mi s-a părut că am stat rău, aseară, din punct de vedere fizic. A fost terenul greu și ai noștri au întâmpinat dificultăți pe final. Au obosit câțiva jucători și au fost înlocuiți. Echipa care câștigă nu se schimbă! Așa formezi o echipă, un nucleu. N-am crezut niciodată în aceste schimbări. Antrenorii din generația nouă, Contra, Rădoi, Edi, au spus că nu reușesc să-i recupereze. Uite că vine un antrenor cu experiență și ne întoarce la origini.

+43 Foto
România - Lituania/ foto Raed Krishan (GSP)

- Care sunt principalele diferențe pe care le-ai sesizat la echipa națională sub comanda lui Mircea Lucescu?
- La echipa națională, ține foarte mult de inspirația selecționerului, de cum aliniază primul „11”. Știa că Man și Mihăilă joacă împreună la Parma și i-a folosit împreună la națională, numai un antrenor cu experiență simte aceste lucruri. Mi-a plăcut că nu ne-am mai dus să facem presing, am stat cu liniile compacte, apropiate. Iar când am avut oportunitatea, am plecat pe contraatac. E o altă filosofie decât ce jucam noi înainte. În ultima perioadă, am încercat să ne luăm la luptă cu ei, dar nu mi s-a părut că asta e cheia. Cheia a fost mereu să stăm bine în apărare, de multe ori să apelăm la minge lungă, unul sare, celălalt pleacă în spatele lui... Sunt lucruri pe care echipa noastră națională le-a avut în identitate. Când am încercat să jucăm altceva, a fost mai spectaculos, mai modern, dar n-am avut rezultate excepționale.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.