Fotbal   •   Liga 2   •   STEAUA

De ce gazonul stadionului „Steaua” NU va fi schimbat vreodată: „E ceva special”

+5 Foto
La România - Lituania, gazonul a fost un alt adversar

Articol de Marius Mărgărit   —  miercuri, 11 septembrie 2024

GSP.ro a discutat cu Stelian Dia, patronul firmei „Sport Fields”, cea care se ocupă și de mentenanța gazonului arenei din Ghencea. Acesta a explicat de ce problemele cu suprafața de joc „sunt mai complexe”.

Noul stadion „Steaua” a fost inaugurat pe 7 iulie 2021, cu un meci amical contra lui OFK Beograd, o reeditarea a primei întâlniri de pe vechea arenă, în 1974. Iar gazonul instalat în Ghencea este unul mai special, este natural, dar și ranforsat sintetic.

Gazonul de pe Ghencea nu s-a schimbat niciodată de la inaugurare

„S-au montat rulourile de iarbă naturală, iar după 3-4 săptămâni, timp în care rădăcinile s-au prins de straturile inferioare, s-a trecut la ranforsarea cu fire de fibră sintetică. O mașină specială, de țesut, a plantat din doi în doi centimetri câte un smoc de fire sintetice, de 1,5-1,8 centimetri la suprafață și de 18 centimetri în adâncime. În total, suprafața sintetică ocupă cam 5% din teren”, a explicat Stelian Dia.


Acesta a continuat spunând că „este o suprafața mai specială. Numai în Ghencea și pe «Arcul de Triumf» am montat tipul ăsta de gazon hibrid. Iar el nu se schimbă, dar din când în când se însămânțează cu iarbă naturală. În rest, pe alte stadioane, precum «Arena Națională, Craiova, Arad, Sibiu, s-a preferat varianta de carpetă hibridă, unde sinteticul este cam la nivel de 25-30% din suprafață".

Ar fi nevoie de două luni ca să fie impecabil

În iulie, gazonul de pe Ghencea arăta impecabil. Dar, din cauza temperaturilor continue extrem de mari și a numărului mare de partide de pe el a ajuns în starea pe care toată lumea a văzut-o toată lumea la partida România - Lituania. Cu suprafețe mari de pe care iarba lipsea.

„Chiar a fost o situație specială anul acesta. Au fost peste trei luni cu caniculă continuă. Lumea poate nu înțelege, dar au fost zile în care temperatura la nivelul rădăcinii, amplificată și de stratul de nisip, ajungea la 42-43 de grade Celsius. Normal că firul de iarbă suferă, nu mai răspunde la nicio metodă prin care să-i păstrezi rezistența, elasticitatea. Noi deja am început să facem însămânțări intensive. Dar pentru a-l reface complet e nevoie de timp", a adăugat patronul de la „Sport Fields”.


După care a și descris procesul prin care gazonul ar putea reveni la condițiile ideale: „Se îndepărtează complet masa organică adunată de la ultima curățare, se pune nisip, se însămânțează. Aceste procese le putem termina în 2-3 zile. Gazonul va rămâne numai cu smocurile de sintetic. Problema este că abia în 10-12 zile germinează iarba naturală. Și apoi e nevoie de vreo lună și jumătatea ca iarba să se stabilizeze, să ajungă la starea optimă.

Vom încerca să profităm de toate pauzele, inclusiv de cea din octombrie, când naționala va juca în deplasare. Dar lucrarea completă va fi făcută în pauza de iarnă, fiindcă FCSB se va muta pe Arena Națională, iar Steaua nu va mai juca acolo din decembrie până în februarie. Până atunci nu putem decât să încercă ca gazonul să arete mai bine decât la partida cu Lituania”.

Pe 14 septembrie, Steaua primește vizita celor de la CSM Focșani. Pe 21 septembrie, în Ghencea se va juca partida dintre FCSB și Petrolul.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.