Stranieri

S-a retras Gulliver! » De la „Apără Tătărușanu!” la coșmarul Sadiku: 5 momente emblematice din cariera fostului internațional român

+42 Foto
În cursul zilei de astăzi, Ciprian Tătărușanu și-a anunțat retragerea, la vârsta de 38 ani / foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de Cezar Titor  —  miercuri, 11 septembrie 2024

În cursul zilei de astăzi, Ciprian Tătărușanu și-a anunțat retragerea, la vârsta de 38 ani.

Originar din București, acesta și-a făcut junioratul la Juventus București, echipă pentru care a și debutat în fotbalul mare. După un singur sezon petrecut la Bistrița (2007-2008), a revenit în Capitală, la FCSB.

A mai stat o stagiune la echipa lui Jean Pădureanu, apoi a revenit și și-a câștigat locul de titular pentru trupa roș-albastră.

S-a transferat în 2014 la Fiorentina, unde a petrecut trei ani. După perioada de la Nantes, au urmat aventuri la Lyon și Milan, unde și-a însușit mai mult rolul de portar de rezervă. Din 2023, a jucat în Arabia Saudită, la Abha.

A îmbrăcat de 74 ori tricoul primei reprezentative, căreia i-a „păzit” buturile la Campionatul European din 2016.

Are în palmares două titluri de campion în România, o Cupă și o Supercupă, dar și un „Scudetto”, cucerit alături de „diavolul milanez” în 2022. În 2015, a fost votat „fotbalistul anului” în ancheta Gazetei Sporturilor.

Iată 5 dintre cele mai importante momente din cariera lui „Tătă”.

1. „Apără Tătărușanu!”. Cum i-a calificat pe roș-albaștri în grupele Europa League

În sezonul 2010-2011 de Europa League, trupa bucureșteană, pregătită de Ilie Dumitrescu, a jucat cu elvețienii de la Grasshopper în play-off-ul pentru grupele competiției.

În tur, pe stadionul din Ghencea, FCSB se impusese cu scorul de 1-0, grație unui gol superb reușit de „motanul” Bogdan Stancu.

În Elveția, Grasshopper a marcat târziu, prin Salatic, restabilind egalitatea la general. După ce reprizele de prelungiri nu au adus nimic notabil, partida a mers la loviturile de departajare. Tătărușanu a apărat primul penalty, cel executat de Smilianici. Stancu, Surdu, Anghelov și Latovlevici au transformat impecabil apoi, în timp ce trupa din Zurich nu a mai irosit vreo altă lovitură.

La penalty-ul decisiv al formației pregătite de Sforza, a parat uşor mingea trimisă de puştiul Adili în stânga lui, trimițându-și echipa în grupele Europa League.

Ciprian Tătărușanu, eroul FCSB de la Zurich / foto: Raed Krishan (GSP)

2. Protagonist în meciul istoric cu Ajax

După 0-2 la Amsterdam, FCSB a zguduit Arena Națională și a reușit să îi elimine pe „lăncieri” la loviturile de departajare, după ce Latovlevici și Chiricheș restabiliseră egalitatea la general.

Tătărușanu și-a intrat în rol la penalty-uri, salvând execuția lui Schone, a doua din seria olandezilor. Roș-albaștrii au reușit atunci să se califice în „optimile” celei de-a doua competiții continentale ca importanță.

Penalty-ul apărat de Tătărușanu cu Ajax / foto: Cristi Preda (GSP)

3. Fotbalistul anului în 2015

La începutul lui 2015, Tătărușanu și-a făcut debutul în Serie A, pentru Fiorentina, într-o partidă cu Parma, pierdută de formația „viola” cu 1-0. A mai jucat de opt ori în finele acelui sezon din campionatul peninsular.

După plecarea lui Neto la Juventus în vara aceluiași an, Tătărușanu a devenit titularul incontestabil din poarta Fiorentinei, iar evoluțiile bune din poarta italienilor i-au adus premiul de „Fotbalistul anului” în ancheta Gazetei Sporturilor din 2015.

Ciprian Tătărușanu a primit premiul de „fotbalistul anului” în 2015

4. Sadiku nu l-a iertat

În 2016, după o pauză de opt ani, sub comanda lui Anghel Iordănescu, România reușea să se califice la un turneu final. După un 1-2 în partida de deschidere cu Franța (în care Tătărușanu a primit un gol controversat de la Giroud, care ar fi putut fi anulat pe motiv de fault în atac, dar și unul splendid de la Payet), „tricolorii” au remizat cu Elveția, scor 1-1.

Înainte de ultima partidă din faza grupelor, cea cu Albania, șansele alor noștri erau vii, însă victoria era necesară. Cu toate acestea, România a pierdut cu 0-1, unicul gol al partidei fiind reușit de Armando Sadiku, care a profitat de o ieșire hazardată a lui Tătărușanu și a adus Albaniei prima victorie istorică la turneele finale continentale.

Dacă am pierdut calificarea, se poate spună că este ruşinos. Ne-am dorit victoria, dar nu s-a putut mai mult. După pauză, ne-am dorit să ne revenim, însă atât s-a putut azi.

Am luptat foarte mult, ne-am dorit, dar atât s-a putut la acest turneu final. Este şi vina mea la gol. La orice gol primit îmi reproşez ceva. Îmi asum acest gol şi îmi reproşez.

Este păcat că s-a întâmplat acum. Ăsta este fotbalul. Mergem înainte. Nu ne aşteptam să ne bată Albania, dar ei au progresat mult. Fotbalul românesc merge înainte!

- Ciprian Tătărușanu, imediat după eșecul cu Albania de la Euro 2016

Ciprian Tătărușanu, în timpul partidei cu Albania de la Euro 2016 / foto: Arhiva Gazetei Sporturilor

5. A gustat din fotbalul de la cel mai înalt nivel

Între 2019 și 2023, Tătărușanu a jucat pentru Lyon și Milan, echipe consacrate la nivel continental. La Lyon a jucat de doar șase ori, fiind considerat mai degrabă rezerva lui Anthony Lopes. După un singur sezon, s-a alăturat rossonerilor, unde și-a încoronat cariera cu un titlu de Serie A.

Deși a fost rezerva lui Gigi Donnarumma, apoi a lui Mike Maignan, „Tătă” a avut oportunitatea de a apăra în „Derby della Madonnina”, fiind chiar titular în sezonul 2022-2023, ultimul petrecut în Italia, în perioada în care Maignan a fost accidentat.

Ciprian Tătărușanu, în poarta celor de la AC Milan
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.