Sporturi   •   Jocurile Olimpice   •   Campion olimpic

Veteranul olimpismului românesc, Leon Rotman, a transmis un mesaj Președinției, COSR și federației de canotaj: „Vă mulțumesc de neinvitație!”

Leon Rotman (90 de ani) un campionul uitat

Articol de Marius Mărgărit   —  vineri, 13 septembrie 2024

La cei 90 de ani abia împliniți pe 22 iulie, Leon Rotman, primul dublu campion olimpic din istoria României, nu mai are mari așteptări de la cei din fruntea sportului, care continuă să-l dezamăgească.

"Iar nu s-a gândit nimeni și la mine"

De această dată, fostul multiplu campion național și olimpic s-a declarat "extrem de trist, de afectat, că nu s-a gândit nimeni, nici de la Președinție, nici de la COSR și nici de la federația de canotaj, să mă invite și pe mine la festivitatea de la Cotroceni, unde s-au oferit distincții celor mai buni de la Paris. Și am mai văzut acolo foști campioni olimpici, iar președintele Iohannis chiar ne-a mulțumit nouă, celor care am contribuit la zestrea de medalii a României.

Nu voiam nimic, am destule distincții, doar să se gândească cineva și la mine și să fiu acolo, într-un asemenea moment. Dar mai mereu a fost așa, Leon Rotman a tot fost uitat, deși eu n-am făcut decât să lupt pentru performanță, pentru România. Eu îi felicit din suflet pe campionii de la Paris! Iar celor de la Președinție, de la COSR, de la federația de canotaj vreau să le transmit public că le mulțumesc pentru neinvitație!".


"Am câștigat medaliile la Melbourne, nu le am din talcioc!"

Deținător a două medalii de aur în probele de canoe simplu la Melbourne 1956 și a uneia de bronz la Roma '60, Leon Rotman este cel mai bătrân campion olimpic român în viață.

Și a vrut să le mai transmită ceva celor care conduc destinele sportului românesc: "Știu că a fost demult, acum aproape 70 de ani, când am câștigat acele medalii și poate că de aceea lumea m-a uitat. Dar să știți că eu chiar le-am obținut în concursuri grele, cu adversari puternici. Nu le-am luat din talcioc! Le am încă, pot să dovedesc că fac parte din istoria olimpismului românesc.

Am fost evreu prin naștere, dar român prin ceea ce am făcut în viață. Dar, nu știu de ce, toate astea nu mai contează. N-au contat nici cu ani în urmă. După ce n-am putut să mai concurez, n-am mai însemnat mare lucru. Nici pentru Dinamo, pentru care am câștigat atâtea titluri naționale și internaționale, nici pentru federația de canotaj".


Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.