Jocurile Olimpice

„Războiul” continuă! Noul demers al lui Jordan Chiles pentru a-și recâștiga bronzul de la Jocurile Olimpice

+12 Foto
Jordan Chiles, foto: Instagram @jordanchiles

Articol de Romeo Ene  —  marți, 17 septembrie 2024

Jordan Chiles (23 de ani) a depus recurs la Tribunalul Suprem Federal din Elveția pentru a contesta retragerea medaliei de bronz care i-a fost acordată inițial la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportiva din SUA a rămas fără medalia de bronz obținută în finala de la sol, după decizia TAS, care i-a dat dreptate Anei Maria Bărbosu.

  • Ce s-a întâmplat în finala la sol? Ana Maria Bărbosu a încheiat cu un punctaj de 13.700. Pentru câteva secunde a fost în posesia medaliei de bronz. Ulterior, în sală a fost anunțată o contestație din partea echipei americane. Jordan Chiles a primit o zecime în plus la dificultate și a urcat pe podium, cu 13.766. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a întors decizia și s-a revenit la clasamentul inițial.

Chiar și în acest context, Chiles nu se lasă și vrea să-și reprimească bronzul. Echipa României a câștigat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), pe motiv că sportiva din America solicitase o reevaluare a scorului cu patru secunde mai târziu. Comitetul Internațional i-a dat medalia de bronz Anei Bărbosu.

Jordan Chiles a făcut recurs la Tribunalul Suprem Federal

„În lumina acestor probleme incontestabile, Chiles cere Tribunalului să îi restabilească punctajul pe care l-a obţinut pe bună dreptate în ultima probă la sol. Fiecare element al Jocurilor Olimpice, inclusiv procesul de arbitraj, trebuie să respecte fair-play-ul”, au explicat avocații americancei.

+12 Foto
Jordan Chiles / FOTO: Imago

De asemenea, apelul lui Chiles este susținut inclusiv de Comitetul Olimpic și Paralimpic al SUA. Așadar, o decizie finală a Tribunalului Suprem Elvețian este așteptată în următoarele 4-6 luni, potrivit Reuters.

Chiles a avut și câteva apariții mondene în ultimele săptămâni. A fost prezentă la un eveniment organizat la Empire State Building din New York și a dat lovitura de start într-un meci de baseball.

Cum arătă clasamentul final al probei de sol:

  1. Rebeca Andrade - 14.166

  2. Simone Biles - 14.133

  3. Ana Maria Bărbosu - 13.700

  4. Sabrina Voinea - 13.700

  5. Jordan Chiles - 13.666

  6. Alice D'Amato - 13.600

  7. Rina Kishi - 13.166

  8. Ou Yushan - 13.000

  9. Manila Esposito - 12.133

Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea au fost departajate de nota primită pentru execuție.

M-am simțit ca în 2018, când mi-am pierdut dragostea pentru sport, acum am pierdut-o din nou. Am simțit că nu sunt mulți oameni care mă susțin... Am avut de-a face cu un antrenor care m-a abuzat emoțional și verbal, nu aveam capacitatea de a-mi folosi vocea sau de a fi auzită.
Dar am făcut istorie și voi continua să fac istorie. Întotdeauna voi merge înainte. Acum mă confrunt cu unul dintre cele mai provocatoare momente din cariera mea. Credeți-mă când spun că am avut multe astfel de momente.

- Jordan Chiles, gimnastă

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.