Campionate

ȘOCANT: Aici vrea UEFA să se joace la Euro 2028! Mesaj sumbru la porțile arenei: „Moartea nu este neagră, ci doar bleumarin mai închis”

+26 Foto
Imagine horror de ansamblu cu „Casement Park” din Belfast, surprinsă în februarie 2024 / Foto: GettyImages

Articol de Daniel Scorpie  —  marți, 17 septembrie 2024

Casement Park, stadionul pe care Guvenul britanic a decis să-l pună la dispoziția forului fotbalistic continental, în detrimentul mult mai modernului Windsor Park, tot din Belfast, arată ca după un bombardament din cel de-Al Doilea Război Mondial! # Deși arena de 31.500 de locuri a fost ridicată în 1953, dar închisă complet peste fix șase decenii # Potrivit ultimelor calcule făcute de autoritățile nord-irlandeze, costurile reconstrucției, obligatorii pentru a fi adecvat meciurilor de la EURO 2028, au crescut exponențial și au ajuns acum la aproape jumătate de miliard de euro!

Nu-i niciun fel de glumă. Sau dacă este, vorbim despre una chiar foarte proastă! Ceea ce puteți vedea în imaginile de mai jos nu reprezintă instantanee de arhivă din epoca interbelică, surprinse cu arena unui club de amatori din diviziile inferioare din Marea Britanie. Ci chiar stadionul pe care UEFA intenționează să programeze meciuri (de fotbal) la proximul EURO de peste mai puțin de patru ani!

Da, chiar așa arata (și evident că nu s-a schimbat nimic în ultimele 7 luni) Casement Park sau mai degrabă Wreck (Ruină) Park în februarie 2024. Acolo este locul în care UEFA păstrează încă aprinsă flacăra speranței că se vor putea disputa meciuri de la Campionatul European din 2028!

Guvernul britanic a zis OK, deși Windsor Park e disponibil!

Nu par însă decât niște iluzii deșarte pentru Irlanda de Nord, aflată în mare pericol să fie ștearsă de pe lista stadioanelor ce vor organiza partide la turneul final amintit. Tabloidele din Belfast, și nu numai, pentru că informația a ajuns și în Bild, certifică un iminent fiasco!

Bălăriile și nepăsarea autorițăților au pus stăpânire pe „Casement Park” din Belfast / Foto: GettyImages

Autoritățile britanice nu pot suporta costurile de construcție a noului „Casement Park” din Belfastul de vest, ce este planificat ca gazdă pentru EURO 2028, după cum au declarat și ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Hilary Benn (70 de ani), dar și ministrul Sportului, Lisa Nandy (45).

Costurile modernizării (din temelii) au crescut „dramatic”, de la 180 de milioane de lire sterline (213 milioane de euro), situație valabilă în octombrie 2023, la peste 400 de milioane de pounds (474 de milioane de euro) în prezent. Se spune chiar că există un „risc semnificativ” ca stadionul să nu fie finalizat la timp pentru competiția continentală.

Estimarea inițială, 91 de miloane de euro. De peste 5 ori mai puțin decât suma costurilor actualizate!

Și stadioanele noastre abandonate, în Urziceni, Bacău și din alte orașe, cu fost fotbal de performanță, ori complexul de natație Tineretului din Capitală, arată mai bine decât ruina din Belfast / Foto: GettyImages

Estimarea inițială pentru reconstrucție a fost de doar 77 de milioane de lire sterline (91 de milioane de euo)! „Casement Park” din capitala Irlandei de Nord a fost construit după Al Doilea Război Mondial pentru a organiza jocuri din sporturi irlandeze, precum fotbalul gaelic și hurling.

Numai că starea sa deplorabilă și pericolul major pentru securitatea spectatorilor au făcut ca autoritățile nord-irlandeze să-i pună lacăte la porți în 2013!

Nu mă lăsați să-mi dorm somnul de veci aici și duceți-mă pe dealurile verzi din Murlough, lângă casa McCarry, cum cobori pe Moyle! Acolo aș vrea să fiu acum, să stau întins. Moartea nu este neagră, ci doar un bleumarin mult mai închis
Mesajul Comitetului de Organizare din Belfast al EURO 2028, de la poarta de intrare pe „Casement Park”

Stadionul s-a degradat dramatic și de ani de zile există planuri pentru modernizarea care să-l readucă din negura vremurilor anilor '50 în acest secol.

În cadrul candidaturii comune de succes a Angliei, Țării Galilor, Scoției, Irlandei de Nord și Irlandei pentru a primi organizarea Campionatului European din 2028, „Casement Park” a fost preferat surprinzător, poate chiar și ciudat!, lui „Windsor Park”, casa de tradiție a echipei naționale a Irlandei de Nord.

Tribuna oficială a arenei din Belfast, cu un mesaj desuet, ca și „Casement Park”, în limba gaelică / Foto: GettyImages

Conform planurilor actuale, CINCI meciuri ar urma să aibă loc în Belfast. Dar, la cum stă situația în orașul cu pricina, pare o utopie să se întâmple așa ceva!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.