Jocurile Olimpice

Bătălie aprigă pentru președinția CIO: printre candidați, Sebastian Coe și Juan Antonio Samaranch

Thomas Bach, președintele CIO, și Sebastian Coe, președintele World Athletics Foto: Getty Images

Articol de Oana Dușmănescu  —  marți, 17 septembrie 2024

Sebastian Coe, președintele Federației Internaționale de Atletism, și-a anunțat candidatura pentru postul de președinte al CIO, pe care Thomas Bach, care a declarat că nu mai vrea un alt mandat, îl va lăsa liber în 2025.

Coe, în vârstă de 67 de ani, va fi unul dintre cei șapte pretendenți la funcția cea mai înaltă de la Comitetul Internațional Olimpic. În această cursă, fostul atlet englez mizează pe vasta sa experiență, spunându-le membrilor CIO - potențialilor săi alegători: „Olimpismul este un lucru adânc înrădăcinat în ADN-ul meu”.

Coe, actualul președinte al World Athletics, va avea însă de înfruntat alte șase personaje solide din sportul zilelor noastre.

Juan Antonio Samaranch Jr. Foto: Getty Images

Niciun britanic nu a deținut președinția CIO de când a luat ființă acest for, în anul 1894

Sebastian Coe, dublu medaliat cu aurul olimpic și președinte al Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, are însă concurență serioasă: un prinț iordanian, dar și pe fiul unui fost șef al CIO.

În cursă s-au mai înscris președinții organismelor care reglementează ciclismul, gimnastica și schiul la nivel mondial. Oricare dintre ei ar câștiga, are o misiune dificilă - aceea de a renegocia contractele TV, de a găsi sponsori noi și de a menține interesul față de sporturile olimpice în rândurile tinerilor.

Prin intermediul unei declarații, Coe a subliniat atuurile pe care le are și cu care îi poate convinge pe cei 111 memebri CIO să-i acorde votul, în luna martie a anului viitor.

„Olimpismul este un lucru adânc înrădăcinat în ADN-ul meu”, a transmis președintele World Athletics. „Am avut privilegiul de a fi dublu campion olimpic, dar și președintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Londra și al Comitetului Olimpic Britanic. De asemenea, am condus o federație internațională de-a lungul unor momente dificile”.

Coe a promis că va investi mai mult în organizațiile sportive de masă, pentru ca oamenii să fie mai sănătoși.

„Sportul joacă un rol fundamental în îmbunătățirea și menținerea sănătății, indiferent că vorbim despre tineri sau vârstnici, în toate țările lumii, dar întâmpină diferite obstacole, pe mai multe fronturi.

Pandemia de Covid i-a făcut pe oameni sedentari și multe organizații sportive au sărăcit. În următorul deceniu, aici va trebui să facem investiții. Trebuie să ne concentrăm asupra dezvoltării sportului și aceasta trebuie să devină prioritatea CIO. Iar eu cred că pot ajuta la atingerea acestui obiectiv”, a mai spus Sebastian Coe.

Unii însă îl consideră prea bătrân pentru a prelua șefia CIO - regulile acestuia prevăd ca unii membri să se retragă odată cu împlinirea vârstei de 70 de ani.

CIO a confirmat însă că Sebastian Coe va putea beneficia de o extindere cu patru ani peste această limită, începând cu 2026.

Coe nu pare a fi favoritul actualului președinte, germanul Thomas Bach, cei doi nefiind de acord asupra deciziei de a interzice participarea Rusiei și a Belarusului la JO de la Paris 2024, în urma invaziei armate din Ucraina.

Cel mai probabil, Bach o va susține pe fosta înotătoare Kirsty Coventry (Zimbabwe), care are șansa de a deveni prima femeie președinte CIO.

Un alt candidat puternic este spaniolul Juan Antonio Samaranch, vicepreședinte CIO, al cărui tată a condus forul internațional în perioada 1982 și 2001. Samaranch a declarat că dorește să continue proiectele inițiate de Bach.

„CIO și întreaga mișcare olimpică au făcut progrese imense în ultimii zece ani sub conducerea lui Thomas Bach. Comitetul Internațional Olimpic are nevoie de un nou lider cu experiență”, a declarat Samaranch.

David Lappartient, președintele UCI, Morinari Watanabe, președintele FIG, și Johan Eliasch, președintele FIS, vor fi și ei implicați în lupta pentru șefia CIO.

Cel de-al șaptelea candidat este prințul Faisal al Iordaniei, care intenționează să devină primul președinte asiatic al CIO.

În ianuarie 2025, toți cei 7 candidați vor susține o prezentare în fața tuturor membrilor CIO, la Lausanne. Votul final va avea loc în perioada 18-21 martie, în Grecia, la cea de-a 143-a reuniune a forului internațional.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.