Europa League

Cine este RFS, prima adversară a FCSB din Europa League: are 8 ani de la înființare, insistă pe posesie și combinații, dar cifrele plonjează în Europa

Cine este RFS, prima adversară a FCSB din Europa League » Există de doar 8 ani, bifează o premieră istorică pentru Letonia și este cea mai slab cotată echipă din competiție / Foto: Imago

Articol de Cezar Titor  —  miercuri, 25 septembrie 2024

FCSB va juca cu RFS în prologul campaniei de Europa League. Partida se va disputa joi, 26 septembrie, de la ora 22:00, pe cel mai mare stadion al țării, Arena Națională. Aceasta va fi în format liveTEXT pe GSP.ro și televizată de Prima Sport și Digi Sport.

Clubul originar din Riga, capitala Letoniei, țară ce însumează puțin peste 1.8 milioane de locuitori, număr similar cu totalitatea sufletelor din Sectoarele 2, 3, 4 și 5 din București, a luat ființă în anul 2016.

Originile clubului: a debutat în fotbalul mare abia în 2016

RFS s-a fondat sub managementul LNK Industries, o companie letonă de construcții, cu peste 500 de angajați, cu expertiză eminamente pe facilități industriale și comerciale, ansambluri rezidențiale, inginerie civilă și construcții maritime. LNK Industries este condusă de Artjoms Milovs, care servește și drept președinte al clubului de fotbal.

Clubul a debutat chiar în primul eșalon al fotbalului leton, însă anunțul a venit cu mai puțin de o lună înainte de startul sezonului din 2016. În criză de timp, RFS a adus numeroși jucători de la Skonto, profitând de problemele financiare cu care se confrunta clubul, cel mai de succes din istoria Virsliga. Între 1991 și 2004, clubul a câștigat 14 titluri consecutive, record european!

Daugavpils - RFS 1-0, 3 aprilie 2016 / Sursă foto: Imago

Pe lângă numeroșii fotbaliști veniți de la concitadina Skonto, RFS a profitat și de faptul că aceștia nu au primit licență pentru sezonul din 2016. Mai mult, în sezonul din 2015 al ligii secunde, FC Caramba/Dinamo (actuala Riga FC, marea rivală a celor de la RFS) a refuzat promovarea, locul fiindu-i luat de RFS.

Acestea fiind spuse, din 2016 în prezent, RFS evoluează în elita fotbalului leton, stabilindu-se ca un adevărat „powerhouse” în zona baltică.

Prima aventură europeană a celor de la RFS a inspirat un documentar

În sezonul de debut, RFS s-a salvat in extremis de la retrogradare, terminând la cinci puncte de locul de baraj. Apoi, treptat, clubul a început să evolueze. Un loc 5 în 2017, un loc 3 în 2018, locuri 2 în 2019 și 2020. La începutul existenței, RFS avea un parteneriat cu academia „Rigas Futbola Skola”. Fiecare club din primul eșalon trebuia să aibă propria pepinieră. Mai târziu, RFS a pus bazele unei academii proprii, iar în acest moment nu mai există nici-o legătură între RFS și „Rigas Futbola Skola”.

Primul titlu istoric a survenit în 2021, profitând și de vidul de putere provocat de scăderea în formă a celor de la Riga FC. De altfel, RFS a reușit eventul în sezonul primului titlu, câștigând și a doua Cupă din istorie, după cea din 2019.

Prima „ieșire” pe scena europeană a clubului a inspirat un documentar: „Fight for the Dream 22” (n.r. - „Luptă pentru vis 22”). Motivul? RFS s-a impus dramatic într-un baraj de Conference League cu Linfield, campioana Irlandei de Nord, devenind a doua echipă din istoria Letoniei, care joacă în grupele unei competiții europene.

Debutul european al celor de la RFS a avut loc la Firenze, producând și primul mare șoc: 1-1 cu Fiorentina! Andrej Ilic a fost primul marcator al echipei într-o competiție UEFA.

Bucuria jucătorilor de la RFS, după golul lui Ilic / Sursă foto: Imago

În restul partidelor din acel sezon, RFS a mai reușit o singură remiză, cu Istanbul Bașaksehir, sacrificându-și totodată și sezonul intern: au pierdut finala Cupei, iar în campinonat abia au prins podiumul.

Returul dintre RFS și Fiorentina, disputat la Riga / Sursă foto: Imago

S-au repliat în 2023, într-o luptă demnă de Oscar cu rivalii de la Riga, câștigând titlul la distanță de un singur punct.

Totodată, în acest sezon, RFS este în pole-position pentru a își trece în palmares titluri consecutive, având un ecart de șase puncte față de Riga FC, cu o partidă mai puțin disputată. În total, adversara FCSB-ului va mai disputa opt partide în campionat. Campionatul leton se dispută între lunile martie și noiembrie.

RFS - Apoel, 22.08.2024 / Sursă foto: Imago

Odată cu calificarea din acest sezon, RFS devine prima echipă din istoria fotbalului leton cu două prezențe în grupele unei competiții europene și a doua care va evolua în Europa League, după ce Ventsplis a luat parte la sezonul 2009-2010 al competiției secunde ca importanță pe plan continental (3 remize, 3 eșecuri într-o grupă cu Sporting, Hertha Berlin și Heerenveen).

Ținând cont și rezultatele celor de la RFS din Conference League, o victorie a acestora în actuala grupă XXL de Europa League ar fi o premieră absolută pentru fotbalul din Letonia.

Parcursul letonilor de la RFS până în grupele de Europa League:

  • Turul 1 preliminar de Liga Campionilor: RFS - Larne 4-0, 3-0
  • Turul 2 preliminar de Liga Campionilor: RFS - Bodo/Glimt 0-4, 1-3
  • Turul 3 preliminar de Europa League: RFS - UE Santa Coloma 2-0, 7-0
  • Play-off Europa League: RFS - APOEL Nicosia 2-1, 1-2 (2-4 la loviturile de departajare)

Analiză tactică

RFS este o echipă versatilă, folosind mai multe sisteme de joc în ultima perioadă: 4-3-3, 3-4-3, 5-3-2, 3-4-1-2, 4-1-3-2 sau 4-4-2. Conform portalului de specialitate Wyscout, au o medie a posesiei de 56.61% în acest sezon și de 17 șuturi la poartă.

Mai mult, au un stil de joc combinativ, linia mediană pierzând foarte puține baloane și recuperând foarte multe în ultima treime. Totuși, dacă ar fi să ne raportăm la partidele europene, media posesiei, a șuturilor, paselor cu acuratețe și a baloanelor recuperate, media scade drastic, contraatacul fiind principala lor armă în Europa League.

9.40milioane de euro este valoarea totală a lotului celor de la RFS, cea mai mică dintre toate echipele participante în acest sezon de Europa League

36.85milioane de euro însumează lotul FCSB-ului, devansând alte cinci formații: RFS, Elsfborg, Qarabag, Maccabi Tel Aviv și Malmo

Cum arată topul celor mai bine cotați jucători de la RFS, conform Transfermarkt:

Jucător

Naționalitate / Poziție

Cotă de piață

Emerson Deocleciano

Brazilia / Extremă stânga

900.000 euro

Ziga Lipuscek

Slovenia / Fundaș central

800.000 euro

Janis Ikaunieks

Lituania / Mijlocaș ofensiv

600.000 euro

Adam Markhiyev

Finlanda / Mijlocaș central

600.000 euro

Alufsainey Jatta

Gambia / Mijlocaș defensiv

500.000 euro

Darko Lemajic

Serbia / Atacant

450.000 euro

Herdi Prenga

Albania / Fundaș central

450.000 euro

Robert Savalnieks

Letonia / Fundaș dreapta

400.000 euro

Petr Mares

Cehia / Fundaș stânga

400.000 euro

Stefan Panic

Serbia / Mijlocaș defensiv

400.000 euro

Daniel Balodis

Letonia / Fundaș central

400.000 euro

Sârbul Darko Lemajic are cele mai multe goluri în campionat - 11, la egalitate cu Ismael Diomande (20 ani). Aceștia sunt urmați de Janis Ikaunieks - 10 goluri și de Emerson Deocleciano - 7. Ikaunieks a marcat în 6 dintre cele opt partide din preliminariile europene, deci automat reprezintă cel mai mare pericol pentru FCSB.

RFS are ceva probleme de lot, toate din ultima lună. Ismael Diomande și-a rupt ligamentele la genunchi, urmând să fie disponibil abia la începutul sezonului viitor, în timp ce Darko Lemajic, Petr Mares, Emerson Deocleciano și Victor Osuagwu cel mai probabil nu vor evolua pe cel mai mare stadion al țării din România, Arena Națională.

Ce echipă ar putea alinia RFS cu FCSB:

RFS (3-4-3): Ondoa - Prenga, Balodis, Lipuscek - Savalnieks, Markhiyev, Panic, Zelenkovs - Savic, Ikaunieks, Kouadio
Antrenor: Viktors Morozs

În ultimele decenii, roș-albaștrii au disputat foarte puține partide cu echipe din regiunea țărilor baltice. În play-off-ul sezonului 2012-2013 de Europa League, FCSB s-a impus în dublă manșă cu Ekranas Panevezys, 3-0 la București, 2-0 în Lituania.

La nivel de prime reprezentative, România a câștigat patru din cele cinci partide disputate cu Lituania, un egal survenind tocmai înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1937.

25 februarie 2020este data la care Viktor Morosz a fost instalat în poziția de A1 al celor de la RFS! 1668 zile au trecut de atunci. Înaintea experienței de principal la RFS, acesta a fost secundul echipei între decembrie 2019 și februarie 2020, pregătindu-le în trecut și pe Daugavpils și RTU.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.