Tenis

România nu este văzută printre favorite la Billie Jean King Cup Finals

Ana Bogdan și Jaqueline Cristian, după calificarea la turneul final al Billie Jean King Cup Foto: Imago Images

Articol de Roxana Fleşeru  —  miercuri, 18 septembrie 2024

Căpitanii nejucători au anunțat luni echipele care se vor înfrunta în Billie Jean King Cup Finals, 13-20 noiembrie, la Malaga. Jurnaliștii spanioli de la Puntodebreak au făcut o analiză în care Canada, Spania, Japonia, SUA și Italia sunt printre favorite. România (Ana Bogdan, Jaqueline Cristian, Gabriela Ruse, Monica Niculescu) participă pentru prima dată la un turneu final și va juca în optimi de finală contra Japoniei, care o va avea în echipă pe Naomi Osaka, cvadruplă campioană în turneele de Mare Șlem.

Horia Tecău a anunțat luni componența echipei României pentru la Billie Jean King Cup Finals, el convocându-le pe Jaqueline Cristian, Ana Bogdan, Gabriela Ruse, Anca Todoni și Monica Niculescu.

Site-ul spaniol puntodebrak, specializat pe tenis, a făcut o analiză a componentelor fiecărei echipe și nu a trecut România pe lista favoritelor. Într-un fel este logic, mai ales că „tricolorele” debutează la un astfel de turneu și celelalte echipe au jucătoare mai bine clasate decât româncele. Cu toate acestea, într-o competiție pe echipe valorile se egalizează.

Japonia vine cu Naomi Osaka

Anul acesta, la Malaga, se încearcă un format diferit de cel în care s-a jucat până acum la BJK Finals. În loc de grupe, acum există un tablou, iar România întâlnește în primul tur, optimi de finală, Japonia. Din echipa niponă vor face parte Naomi Osaka, cavdruplă campioană în turneele de Mare Șlem, Moyuka Uchijima, Nao Hibino, Eri Hozumi, Shuko Aoyama.

Dacă va trece de Japonia, România o va avea adversară în ”sferturi” pe Italia cu Jasmine Paolini, dubla finalistă în turneele de Mare Șlem în 2024, Elisabetta Cocciaretto, Lucia Bronzetti, Martina Trevisan, Sara Errani. Dacă va trece și de această fază, în semifinale, va da peste una dintre Spania/Polonia/Cehia.

Iga Swiatek, liderul mondial, nu va fi prezentă la întrecerea finală din BJK Cup echipa sa bazându-se pe Magdalena Frech, Magda Linette, Maja Chwalińska, Katarzyna Kawa . Spania se va baza pe Paula Badosa, Jessica Bouzas Maneiro, Cristina Bucsa, Nuria Parrizas Diaz, Saea Sorribes Tormo. Se va juca după sistemul ”cel mai bun din trei partide”, două meciuri de simplu urmate de unul de dublu.

Emma Raducanu și Bianca Andreescu evoluează pentru echipele țărilor lor

În partea de sus a tabloului sunt Canada (bye în primul tur), Germania-Marea Britanie, Australia (bye în primul tur), și Slovacia-SUA.

Cei de la puntodebreak consideră că numele mari prezente în anumite echipe pot dace diferența, așa cum este Bianca Andreescu pentru Canada, Paula Badosa pentru Spania, Naomi Osaka pentru Japonia, Emma Răducanu pentru Marea Britanie. Jessica Pegula pentru SUA sau Jasmine Paolini pentru Italia.

România s-a calificat la turneul final al BJK Cup după o întâlnire eroică în fața Ucrainei pe care a întors-o de la 0-2 în luna aprilie a acestui, din echipă au făcut parte atunci Ana Bogdan, Jaqueline Cristian, Anca Todoni și Mara Gae.

Canada este campiona en titre, titlu cucerit anul trecut în fața Italiei al Sevilla.

Componența celor 12 echipe participante la BJK Cup Finals

  • Canada (Leylah Fernandez, Marina Stakusic, Rebecca Marino, Bianca Andreescu, Gabriela Dabrowski; Căpitan: Heidi El Tabakh)
  • Germania (Tatjana Maria, Jule Niemeier, Laura Siegemund, Eva Lys; Căpitan: Rainer Schüttler)
  • Marea Britanie (Katie Boulter, Emma Raducanu, Harriet Dart, Heather Watson, Olivia Nicholls; Căpitan: Anne Keothavong)
  • Australia (Olivia Gadecki,Daria Saville, Ajla Tomljanovic,Ellen Perez; Căpitan: Samantha Stosur)
  • Slovacia (Anna Karolina Schmiedlova, Rebecca Sramkova Viktoria Hruncakova Renata Jamrichova Tereza Mihalikova; Căpitan: Matej Liptak)
  • SUA (Jessica Pegula, Danielle Collins, Caroline Dolehide, Taylor Townsend, Peyton Stearns; Căpitan: Lindsay Davenport)
  • Spania (Paula Badosa Gibert, Jessica Bouzas Maneiro, Cristina Bucsa, Nuria Parrizas Diaz, Sara Sorribes Tormo; Căpitan: Anabel Medina Garrigues)
  • Polonia (Magdalena Fręch, Magda Linette, Maja Chwalińska, Katarzyna Kawa; Căpitan: Dawid Celt)
  • Cehia (Linda Noskova, Katerina Siniakov,a Marie Bouzkova, Karolina Muchova; Căpitan: Petr Pala)
  • Japonia (Moyuka Uchijima, Naomi Osaka, Nao Hibino, Eri Hozumi, Shuko Aoyama; Căpitan:Ai Sugiyama)
  • România (Jaqueline Adina Cristian Ana Bogdan Elena Gabriela Ruse Alexia Anca Todoni Monica Niculescu; Căpitan: Horia Tecău)
  • Italia (Jasmine Paolini, Elisabetta Cocciaretto, Martina Trevisan, Lucia Bronzetti, Sara Errani; Căpitan: Tathiana Garbin)
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.