Opinii

Lucescu ne învață să nu mai avem idei învechite

Mihai Mironică

Articol de Mihai Mironică  —  vineri, 20 septembrie 2024

Costel Gâlcă spune că fotbalistul cu cel mai mare salariu din SuperLigă, Alex Cicâldău, nu este încă suficient de bine pregătit fizic pentru a putea juca la Universitatea Craiova.

„Nu ne poate ajuta în acest moment” este concluzia lui Gâlcă. Dincolo de formalitățile legate de „cartea verde”, acesta este verdictul antrenorului Craiovei în privința formei unui fotbalist care n-a jucat de la EURO.

Astăzi, selecționerul Mircea Lucescu l-a anunțat pe lista cu jucători care ar putea fi aduși la națională pe un fotbalist care este în aceeași situație cu Cicâldău, Ianis Hagi.

Nici el nu a mai jucat în acest sezon, ca și mijlocașul revenit la Craiova. Minutele lui Hagi la națională nu schimbă cu nimic tabloul general. Nici Ianis, nici Cicâldău nu au vreun minut jucat în acest sezon la nivel de primă echipă a unui club. Doar că Lucescu consideră că numai Ianis merită să joace indiferent de contextul în care se află.

Ianis Hagi

SuperLiga mai exigentă decât naționala

E o situație măgulitoare pentru prima ligă din România. La o echipă de club de la noi, exigența este mai mare decât la națională. Un fotbalist venit fără minute jucate în actuala stagiune este considerat nepregătit pentru o partidă de campionat. Altul, aflat în aceeași situație, este văzut în regulă pentru selecționata României.

Mircea Lucescu, ca orice alt selecționer din anii trecuți, anunță mai întâi jucătorii din străinătate, cluburile acestora fiind înștiințate din timp că există această intenție de selecție.

La cum stau lucrurile, cu Hagi care joacă doar la națională, nu și la echipa de club, mai degrabă Rangers ar putea trimite la FRF o telegramă de convocare dacă, la un moment dat, ar avea vreo intenție în privința lui Ianis. Naționala este echipa de club a lui Hagi, iar Rangers este o selecționată unde românul speră să fie propulsat de minutele pe care Lucescu i le dă în partidele României.

Adică exact invers decât se întâmplă în cazul tuturor celorlalți fotbaliști români. Dar neobișnuitul a fost ceva obișnuit în cariera lui Ianis Hagi, de la banderola de căpitan primită de la tatăl său în Liga 1 la 17 ani până la comunicatul dat de același tată în care îl înfiera pe Edi Iordănescu pentru că nu-l convoca pe Ianis la națională deși acesta nu mai jucase într-un meci oficial de aproape un an.

Lucescu, pe la meciuri, doar ca relaxare

Din când în când, îl zăresc pe Mircea Lucescu în tribune, la meciuri din SuperLigă, cum s-a întâmplat, de exemplu, la partide din Giulești sau de pe Arcul de Triumf. Mă gândesc că selecționerul merge acolo să se relaxeze, să-și vadă echipele de suflet, Rapid și Dinamo. Pentru Mircea Lucescu, observarea unui fotbalist la un meci al echipei sale de club a ajuns o practică desuetă.

Lucescu știe că un fotbalist e talentat și că joacă bine când vine la națională așa că nu se mai încurcă în acest detaliu nesemnificativ, cum joacă acel fotbalist la echipa de club în luna care trece de la o acțiune a naționalei la alta.

Doar un demodat precum Luciano Spalletti îl folosește pe Federico Chiesa la EURO, dar apoi nu-l mai convoacă pe acesta pentru că între timp Chiesa s-a transferat de la Juventus la Liverpool și încă nu joacă în Anglia.

E un lucru bun aici și pentru FRF. Predecesorii Contra, Rădoi sau Iordănescu mergeau prin Europa sau Asia să-i vadă pe jucătorii români evoluând la echipele lor de club. Mircea Lucescu nu are nevoie de astfel de practici învechite și costisitoare. El știe care e fotbalistul valoros, util României, și atunci nu mai are nevoie să-l vadă în astfel de meciuri irelevante, de campionat, de cupe europene…

Și iată cum Mircea Lucescu aduce și o mare economie financiară în conturile Federației. Pentru a simplifica și mai mult activitatea, Lucescu ar putea face o listă a jucătorilor de la națională în ianuarie și cu aia ne ducem tot anul.

Ce atâtea convocări în fiecare lună, doar știm cine este valoros și trebuie convocat indiferent de ce se întâmplă la cluburile care, oricum, nu au nicio importanță. A, Cicâldău, tu mai bagă niște ture până-ți intri în formă.

Englezii au o vorbă: „Forma e temporară, clasa e permanentă”. Alex, tu trebuie să reintri în formă. Ianis nu se încurcă în astfel de detalii pentru plebei.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.